1/72 MD-500E – Special Hobby

11.12.2016 - 2 315 přečtení

IMG_0005 - kopie

Special Hobby oprášilo formy po firmě Profiline, doplnilo je o nové díly a jako první byla vydána krabička s verzí MD-500E.

Létající vajíčko

Zdeněk 'ujík' Uj

Model: MD-500E
Výrobce: Special Hobby
Měřítko: 1/72
Katalogové číslo: SH 72346

Obsah krabičky

V malé krabičce s bočním otvíráním, kterou zdobí krásná kresba pana Hájka (tak jako vždy u Special Hobby), najdeme jeden rámeček plastovými díly, jeden rámeček čirých dílů, drobné resinové doplňky, lepty, obtisky a návod. Plastové výlisky i čiré díly pocházejí z forem již zaniklé firmy Profiline. Zadní strana krabičky je využita pro představení kamufláží.

Plastové díly

Výlisky jsou z šedého plastu, povrch dílů je hladký. Něco málo paneláže je řešeno kombinací negativního rytí a vystouplými krytkami, či přeplátováním. Prakticky na všech dílech je patrný šev po spoji formy, nebo nějaký otřep. Začistit to půjde, o tom žádná, ale vzhledem k velikosti bude potřeba opatrnosti, zvlášť u tenkých listů rotoru a lyžích podvozku.

Občas se objeví malé propadlinky – kořeny listů, koncové plošky VOP, podlaha a přepážky kokpitu. Kokpit je velmi slušně vybaven (spotřebujeme na něj skoro polovinu dílů), ale ještě by to chtělo poutací pásy, aby byl výsledek dokonalý.

Čiré díly

Z čirého plastu jsou vyrobené poloviny trupu a boční dveře. Linky paneláže jsou opět negativní, plast je v místech, která nejsou prosklená, zmatnělý. Na pár místech se najdou otřepy, nepotěší ani mohutné vtoky u všech dveří.

Poloviny trupu jsou vylisovány včetně předního prosklení, takže sice odpadá nutnost vlepovat toto prosklení do trupu, na druhou stranu je potřeba být velmi opatrný při lepení a broušení spoje v místě, kde jsou skla. Spoj je vedený v místě rámování a to je velmi tenké. Tady bude potřeba velké opatrnosti. Okna v bočních dveřích jsou pěkně průhledná, prosklení čumáku už bohužel díky síle materiálu a zaoblení zkresluje.

Resiny

Resinové odlitky doplňují díly, které u původního modelu chyběly (světlomety, antény, atd.). Odlitky jsou bez kazů, na oddělení od nálitku bude stačit jedno štípnutí kleštičkami.

Lepty

Maličká planžetka leptů opět nabízí díly, které původní model postrádal – antény, řezač drátů, výdechy na motor. Je škoda, že mezi lepty nenajdeme i poutací pásy.

Obtisky

Obtisky jsou vytištěné u Aviprintu, jsou tenké, lesklé, přesah krycího laku skoro žádný, soutisk také v pořádku. Až na obtisk přístrojů na středový panel, kde je maličko posunutý soutisk. Zde na nápravu postačí pouhé rozstřihnutí a srovnání. Druhou chybou, kterou jsem našel, je skoro nečitelný splývající nápis Co Camarones pod čilskou vlajkou. Přitom na ostatních obtiscích z aršíku je vidět, že není problém  to vytisknout slabě a čitelně.

Varianty zbarvení

Varianty zbarvení jsou tři – japonský OH-6D, finský MD-500E a chilský MDD-369FF. Barvy použité v kamuflážích jsou uváděné v odstínech Gunze H/C a slovním popisem.

  • Kamufláž A
    Kawasaki OH-6D, 211-8779, Japan Maritime Self Defence Force (Japonské námořní obrané síly)
  • Kamufláž B
    MD-500E, HH-11, Maavoimat (Finská armáda)
  • Kamufláž C
    MD-500E (MDD-369FF) Chilean Army (Chilská armáda)

Návod

Návod je barevný, obsahuje stručnou historii, číslování dílů a samotný návod ke stavbě. Ten je velmi přehledný a podrobný, takto si představuji kvalitní návod.

Odstíny jednotlivých barev použitých v návodu jsou opět v odstínech Gunze H/C. Návod se vyplatí prostudovat předem, každá kamufláž má své specifické díly a zbarvení detailů.

Porovnání

Vzhledem k tomu, že mám doma i původní stavebnici od Profiline, napadlo mně porovnat, jestli se s výlisky něco změnilo. Sice mám verzi MD-500D s kulatým čumákem, ale až na jiné poloviny trupy jsou ostatní díly stejné.

Dlouho jsem zkoumal výlisky, ale jediný rozdíl jsem našel v tom, že původní Profiline postrádá propadliny, Special Hobby má naopak o něco ostřejší detaily. Jinak je všechno naprosto stejné, včetně přesazení formy, nebo stejných otřepů.

Skla ve dveřích jsou lépe průhledná u Special Hobby. Trupy jsem vzhledem k rozdílnému zasklení neporovnával. Výlisky Special Hobby jsou šedé, Profiline béžové.

Závěr

V krabičce se model tváří velmi slušně, přidané díly z resinu a plechy jsou rozhodně příjemným vylepšením, i vybrané kamufláže jsou zajímavé. Je škoda, že výrobce nepřidal jako bonus nějakou tu výzbroj, kterou třeba chilské stroje dost často nosí.

Otázka ovšem je, jak se model bude stavět. Vzhledem k tomu, že MD-500D z původního přebalu od Profiline stavěl nedávno kamarád a zrovna odvázaný z toho nebyl, tak jsem velmi zvědavý, jestli ve variantě od Special Hobby bude stavba příjemnější.

Při zkusmém slícování polovin trupu a nosníku k sobě sedí pěkně. Lícování nosníku k trupu už tak ideální není, ale vzhledem k tomu, že spoj trupu bude potřeba zabrousit (má tvar obráceného V, je to vidět z předního pohledu), tak i tenhle spoj by mohl být poté v pohodě. Jak bude lícovat všechno ostatní ukáže až stavba.

Zdeněk 'ujík' Uj

Redakce děkuje firmě Special Hobby za vzorek k recenzi.

Rubrika Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby, Vrtulníky - 1:72 | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.