1/72 Su-33 – Zvezda

17.11.2016 - 4 823 přečtení

Su-33_box

Námořní verze z rodiny Su-27 nese označení Su-33 a právě v dnešní době prochází letka těchto dravců z Kuzněcova bojovým křtem. A jak se povedl coby novinka od Zvezdy v plastu?

Suchar námořní

Roman "Randalf" Kresta

Název: Su-33 Flanker D
Měřítko: 1/72
Výrobce: Zvezda
Kat. číslo: 7297

Su-33

Su-33_box Suchoj Su-33 (v kódu NATO "Flanker-D") je palubní ruský víceúčelový stíhací letoun určený pro provoz na letadlové lodi. Je odvozen od typu Su-27 a mimo klasické výzbroje může nést protilodní střely typu Moskit a protizemní střely typu Ch-31.
Vývoj letounu začal v roce 1977 v souladu s plánem Sovětského svazu na stavbu flotily letadlových lodí, které jsou v ruské terminologii (z politických důvodů) známé jako těžké letadlové křižníky. Z velkého množství letadel určených pro sovětské letadlové lodě byly vybrány čtyři typy: Su-27K, MiG-29K, Su-25UB a Jak-44(141). Zkoušky palubních letounů probíhaly na krymském letišti Novofjodorovka na Ukrajině.
Zde bylo v roce 1980 vybudován zvláštní výcvikový komplex, známý též pod zkratkou NITKA, kde se nacvičovalo přistání pomocí záchytného systému s brzdícími lany. Technika vzletu se prováděla pomocí tzv. skokanského můstku. Ověřovaly se zde také metody navádění letounu na přistání včetně automatického přiblížení.
První vzlet letounu Su-27 byl proveden 28. srpna 1982. Délka vzletu činila 230 metrů a letoun opustil můstek při rychlosti 232 km/h. Hmotnost letounu byla 18.200 kg. Postupně pak byla vzletová hmotnost zvyšována až na 32.000 kg.
Su-33 byl veřejně představen až v roce 1995. Ke skutečnému operačnímu zařazení letounů však došlo již v roce 1994. Dnes operuje 24 letounů Su-33 ze základny na poloostrově Kola a z paluby těžkého letadlového křižníku Admiral Kuzněcov.
zdroj: Wikipedie

Obsah stavebnice

Krabice s kresbou letounu startujícího z letadlové lodi je tak trochu matrjoška. Tenký barevný obal skrývá další tuhou kartonovou krabici, která dostatečně chrání zajímavý obsah, ale současně jde dost natěsno a vytažení není úplně snadné. Na boku krabice jsou uvedeny i potřebné barvy.
V krabici nalezneme osm rámečků z šedého plastu a jeden průhledný s překrytem kabiny, rozsáhlý černobílý stavební návod a aršík obtisků.

Jednotlivé díly jsou vylisovány čistě a bez viditelných přesahů, naznačení paneláže jemné (pro některé asi až moc a budou protahovat) a rozdělení dílů docela rozumné.
Dva rámečky s trupem obsahují pouze hlavní části dělené na horní a spodní část, čímž se dobře eliminuje viditelné dělení.

Detaily jsou dost přesvědčivé, pro dané měřítko vyhovující. Pravda, lepty jsou již na cestě, kde se předpokládá další vylepšení. Největší rámeček obsahuje dělné a složitelné části křídla a výškovky, směrovky a další drobné díly.

Další rámeček má jako hlavní díly brzdící štít a sací kanály k motorům, které jsou elegantně vyřešené a prosty vyhazovačů na viditelných místech, což nebývá u takto konstruovaných modelů zvykem. Naopak žaluzie na spodní části sání by mohly být výraznější, očekávám náhradu v leptech.

V dalším rámečku nalezneme hlavní podvozkové nohy, další části křídel a sacích kanálů a v neposlední řadě třeba i žebřík. Kryty podvozků jsou dvojmo - pro otevřené i zavřené provedení - tudíž žádné oblíbené řezání.

Poslední rámeček je ve stavebnici dvakrát a obsahuje párové díly, jako jsou například kola, trysky nebo špalky pod kola a hlavně výzbroj. Díky tomu máme k dispozici pět druhů raket v celkovém počtu 16 kusů.

Průhledné díly jsou příjemně čiré a bez vad, baleny jsou v samostatném sáčku. Rámeček obsahuje dělený překryt, HUD a poziční světla.

Určitým bonusem je malý rámeček s dvěma figurkami pilotů, sedícím a stojícím.

Návod, kamufláž a obtisky

Stavební návod je docela rozsáhlý, má šířku 4xA4, celkem tedy osm stran s podrobným rozkreslením stavebních kroků. Jen na kamufláž zůstalo docela málo místa, zde by nebyl špatný například samostatný list v barvě. Návod je v ruštině a angličtině.

Obtiskový aršík je dost velký a nejvíce plochy zabírají popisky, kterých je skutečně požehnaně. Soutisk je přijatelný, některé drobnosti jsou lehce ujeté.

Závěr

Námořní verzi Flankera byla doposud k mání jen coby letitý model od Italeri, který na tom s přesností nebyl až tak úplně dobře. Dnes už máme na výběr a zde máme v ruce značně lepší provedení, které nemůže nechat chladným žádného fanouška námořních letadel. Možnost sestavení se sklopenými křídly, včetně slušně propracovaného mechanismu zlomu, přidává modelu na zajímavosti.
Stavební recenzi očekávejte, jen co v lednu dorazí lepty od Eduardů...

Roman "Randalf" Kresta
MK Apolo Kopřivnice

Redakce děkuje firmě Corfix, dovozci modelů Zvezda, za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Corfix, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Zvezda | 5 komentářů

Komentáře

5 odpovědí k článku “1/72 Su-33 – Zvezda”

  1. Roman "Travis" Henych napsal:

    Námořní verzi Flankera Su-33 nevydala pouze Italeri, ale jako takřka "definitivní" model i japonská Hasegawa.

  2. Roman "Travis" Henych napsal:

    ... a samozřejmě také čínsky Trumpeter.

  3. Roman "Randalf" Kresta napsal:

    Vím o nich, všechno to je otázka posledního roku, dvou a já to myslím zpětně...
    BTW o pojmu definitivní u Hawy bych si dovolil polemizovat a Trumpetu beru s rezervou. A ještě existuje vajíčko ;)

  4. Roman "Travis" Henych napsal:

    ROMANE!!! Gawa je z roku 2011!!! A o definitivním modelu jsem psal v souvislosti s tou gawou.

  5. Roman "Randalf" Kresta napsal:

    Ano, mluvíme o tom stejném a v tom se asi neshodneme, definitivní si představuji jinak.
    Fakt 2011, ten čas letí...

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.