1/48 OKB Chelomey 16KhA “PRIBOY” – Brengun

15.11.2016 - 2 559 přečtení

Brengun

Firma Brengun nám v září nachystala lahůdku, i když někdo by spíše řekl obludu...

Vytuněná V-1 na ruský způsob...
aneb když si někdo vylepšuje zbraně

Petr 'DeSnek' Pastera

Úvodem

Když jsem v září viděl chystané novinky firmy Brengun, žasl jsem. Takovou obludu jsem v životě neviděl. Křídlatá raketa vypadající jako V-1, jenom mající dva motory, to musí být sci-fi. A autoři modelu mají asi dobrý matroš... Nemají dobrý matroš, ale dobré podklady na ruskou křídlatou střelu, postavenou na základě ukořistěných střel V-1.

Předloha

Sovětský svaz, jako vítězná velmoc, si pochopitelně přivlastnila co nejvíce pokročilých technologií poraženého Německa. Hlavní zájem byl kladen samozřejmě na raketovou techniku v podobě V-2, ale nepohrdli ani technologii V-1. V obou případech šlo o poznání techniky a snahu o napodobení. Jak je všeobecně známo, postupem času Koroljov a jeho kolegové na základě zkušeností s ukořistěnou V-2 a hlavně díky informacím od zajatých a unesených inženýrů a techniků, vyvinul své vlastní rakety a hlavně známou a úspěšnou R-7, které vlastně v modifikaci Sojuz létá do teď.

Ale o vývojové větvi V-1 jsem osobně neměl ani páru. Po zadání klíčových slov do strejdy Googla jsem narazil na pár stránek s chybějícími informacemi:

priboy-1

Zkrácená historie předlohy je podobná, jako u V-2. Na zprávy o německých útocích na Londýn v podobě křídlatých střel V-1 reaguje Stalin příkazem zahájit v červnu 1944 program k rozvoji sovětského ekvivalentu. Vladimir Nikolajevič Čelomej, který pracoval na pulzních tryskových motorech, byl přidělen k projektu v říjnu 1944 a byla mu daná kontrola OKB-52. Programu pomohla částečná obnova střel V-1 nalezených na testovací střelnici Blizna v Polsku sovětskými silami. Počáteční kopie V-1 byla nazývána 10Ch a později Izdělije 10. Sériová výroba byla podle plánu zahájena v březnu 1945 s plánem 100 kusů měsíčně, což se později zvyšuje na 450 za měsíc.

Do konce roku 1944 byl vývoj pulsního motoru D-3, který poháněl 10Ch, ve fázi prototypu a první sériově vyráběný 10Ch byl připraven dne 5. února 1945. Protože nebyly vybudované žádné odpalovací rampy, první test střely byl proveden vypuštěním ve vzduchu startem z těžkého bombardéru Petljakov Pe-8 dne 20. března 1945 poblíž Taškentu. Do 25. července, bylo vypuštěno 66 střel, z nichž 44 bylo úspěšně převedeno do autonomního letu, 22 z nich pak dosáhlo cílové oblasti a 20 splnilo požadované parametry. Další zlepšené 10Ch (Izdělije 30) byly konstruovány s dřevěnými křídly, a bylo provedeno vice než 73 startů vypuštěním ve vzduchu v prosinci 1948. Byla také zkoušena pozemní varianta nazvaná 10ChN v roce 1948. Ta používala pomocnou raketu při vzletu z rampy.

Účelem prvních zkoušek bylo ověřit proveditelnost vypuštění 10Ch střelu z letadla za letu a zapálit pulsní motor cca 100 m (330 ft) pod nosičem, ale jen u šesti z dvaadvaceti střel se to povedlo správně. Druhá, mnohem úspěšnější série testů, dosáhla úspěšnost 12 ze 22 vypuštění. Konečné testy byly provedeny pro stanovení přesnosti a účinnosti; šest z 18 odpálených střel dopadlo na cíl, a tři úspěšně vybuchly, ze čtyř vypuštěných střel s cílem určit jejich účinnost.

Čelomej používá písmeno 'X' (jako eXperimentální) v latince ve svém označení raket vyvíjených jeho kanceláří. Římské písmeno 'X' existuje také v azbuce, nicméně je vyslovováno jako 'Ch'. Takže počáteční eXperimentální označení se dostalo do oficiálního sovětského raketového žargonu v ruské "výslovnosti" X.

Varianty

  • 10Ch - počáteční výrobní kopie verze, poháněná jedním motorem Čelomej D-3, který je postavený na základě reverzního inženýrství původního motoru V-1 Argus As014.
  • 10Ch Izdělije 30 - vylepšená verze s dřevěnými křídly.
  • 10ChN - verze s použitím pomocné rakety pro start z odpalovací rampy.
  • 14Ch - další vývojová verze s revidovanými křídly několika konfiguracích a konstrukčního materiálu, poháněných jedním motorem Čelomej D-5.
  • 14ChK1 - dílčí vývojová verze Ch14 poháněná jedním motorem Čelomej D-6.
  • 15Ch - loďní varianta.
  • 16Ch - experimentální křídlaté rakety využívající draků Ch10 s jednotlivými D-6 motory Čelomej, se později zkouší se dvěma motory Čelomej D-3, umístěných vedle sebe ve V konfiguraci pylonů na zádi trupu a s prodlouženými ocasními plochami s obdélníkovými kormidly.
  • 17Ch - loďní varianta.
  • 18Ch - další vývojová série 10Ch křídlatých střel.
  • Klouzavá bomba - nepoháněná varianta křídlaté bomby byla také odvozena z původní 10Ch. Měla dvojitý ocas podobný 16Ch.

Převzato z anglické Wikipedie.

Obsah stavebnice

Ve z boku otvírané krabici, typické pro stavebnice firmy Brengun, naleznete jeden rámeček s potřebnými díly jak na vlastní raketu, tak na manipulační vozík, na který můžete střelu položit. Dále pak čtyřstránkový návod formátu A5, kde jsou na zadní straně i kopie fotek předlohy. Pokud budete hledat barevná schémata, naleznete je na zadní straně krabičky.

Na první straně černobílého návodu je uvedena krátká historie předlohy jak v anglickém tak českém jazyce. Dále tu naleznete rozstřel dílů v rámečku včetně vyznačení dvou dílů, které se nepoužijí. Vlastní stavební návod je na vnitřní dvoustraně a vzhledem k jednoduchosti předlohy není zde nic komplikovaného, ostatně jak jsem se přesvědčil při vlastní stavbě.

Výlisky

Vlastní výlisky jsou velice kvalitní a i rytí odpovídá dnešním standardům. Pasování základních dílů je naprosto bezproblémové. Prostě máte v ruce nezáludnou stavebnici na jeden večer. Spáry u kořenů křídel stačí zalít vteřiňákem a očistit debondérem. Nic složitého.

Druhý večer na to nahodíte jenom jednu z vybraných jednoduchých kamufláží. Dekály se nepokládají, není potřeba, byla to jenom křídlatá střela.

Stavba

Nevím co popisovat. Vše pasuje jak má, jenom je nutno si dát pozor na geometrii motorů. To je u tohohle prcka asi ta nejdůležitější a asi také nejtěžší úloha při stavbě. Vozík pod vlastní střelu taky není žádná záludnost.

Jedině doporučuji ztenčit stěnu výtokových trysek motorů. Bez úpravy působí dost pancéřovým dojmem. Ale pár tahů skalpelem je jednoduché řešení tohoto snad jediného problému výlisků.

Při stříkání kamufláže mi zůstal jeden motor v ruce, takže jsem trefování geometrie absolvoval podruhé nebo potřetí... Mno, všechno špatné je k něčemu dobré, alespoň jsem spravil popatlaný kořen pylonu.

Omlouvám se, ale na model jsem záměrně nelepit pitotovu trubici, protože model prozatím skončil volně (ne)uložen v krabici a pitotova trubice by každou manipulaci jistě odnesla.

Závěr

Tahle stavbička byla příjemná rozcvička před Iron Bunnym.

Petr "DeSnek" Pastera

Redakce ModelWebu děkuje firmě Brengun za poskytnutí vzorků pro recenzi.

Rubrika Brengun, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/48 OKB Chelomey 16KhA “PRIBOY” – Brengun”

  1. kragh napsal:

    Špatné měřítko :(

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.