1/72 MiG-29SMT “Fulcrum” – Trumpeter

31.10.2016 - 5 390 přečtení

DSC_0777

Méně známá a řádně nahrbená varianta ruské frontové stíhačky přichází...

Hrbatý Fulcrum

Jakub "Kubouš" Jirásek

Název: MiG-29SMT Fulcrum (Izdeliye 9.19)
Výrobce: Trumpeter
Měřítko: 1/72
Kat.č.: 01676
materiál: plast

Úvod

Čínský Trumpeter v poslední době chrlí nové stavebnice na poli moderních ruských strojů. Po rodině Su-27 neopomněl ani menší ze stíhacích typů VVS, MiG-29. Po základních verzích izdělije 9.12 a 9.13 nyní přichází méně známá varianta izdělije 9.19.

Předloha

Neškodí si tuto variantu trochu přiblížit. V březnu roku 2006 si vzdušné síly Alžíru objednaly celkem 28 zbrusu nových víceúčelových bojových letounů typu MiG-29SMT (a 6 cvičně-bojových letounů typu MiG-29UB/iz.9.53). Alžír se tak stal, po Jemenu a Eritreji, třetím vážným zájemcem a tento produkt modernizačního programu stíhacího letounu typu MiG-29 (Fulcrum A/C).

Modernizační program MiG-29SMT byl původně určen pro letouny typu MiG-29 (Fulcrum A/C) ze stavu Ruského VVS a byl vystavěn zejména na instalaci nové avioniky a dalších palivových nádrží uvnitř výrazně rozšířené hřbetní nástavby. Protože tento modernizační program vedoucí k přetvoření ryze stíhacích MiGů-29 (Fulcrum A/C) v plnohodnotné víceúčelové bojové stroje krátce poté, co se rozeběhl, zcela zastavil fatální nedostatek financí, RSK MiG jej začala nabízet též zahraničním zákazníkům.

Specifické požadavky vzdušných sil Alžíru přitom daly za vznik modelu, známému jako MiG-29SMT (iz.9.19). Ten se od modelu MiG-29SMT (iz.9.18), který byl v letech 2004 až 2005 vyvezen do Jemenu a Eritreji, odlišoval zejména instalací dodatečné nádrže uvnitř výrazně rozšířené hřbetní nástavby v oblasti za pilotní kabinou. Hřbetní nástavba MiGu-29SMT (iz.9.19) měla ale odlišný tvar než hřbetní nástavba MiGu-29SMT (iz.9.17) (Fulcrum F), který byl určen pro Ruské VVS.

Zatímco průměr hřbetní nástavby "alžírského" MiGu-29SMT (iz.9.19) se, obdobně jako u o poznání menší hřbetní nástavby modelu MiG-29S (Fulcrum C), přibližné v polovině délky trupu skokově snižoval, hřbetní nástavba MiGu-29SMT (iz.9.17) (Fulcrum F) se táhla až mezi trysky pohonných jednotek. Hřbetní nástavba tohoto modelu totiž, na rozdíl od hřbetní nástavby MiGu-29SMT (iz.9.19), ukrývala hned dvě palivové nádrže. Důvodem tohoto zásahu do palivového systému se přitom staly problémy aerodynamického charakteru.

Alžírské vzdušné síly objednaly celkem 28 strojů, avšak po dodání sotva poloviny z nich kontrakt zrušily kvůli nedostatečné kvalitě vyrobených strojů. Ty pak převzalo ruské VVS a v originální alžírské kamufláži po úpravě vybavení zařadilo do služby.

V současné době ruské síly přebírají další, nově vyrobené stroje verze SMT. Ty již nesou běžnou šedozelenou kamufláž typickou pro MiG-29 a slouží jako dočasná záplata, než se podaří uvést do výroby nový MiG-35S. Kompletní historii včetně informací o předchozích verzích modelu SMT se lze dočíst zde.

Zdroj: ruslet.webnode.cz

Foto: Vitalij Jurtaev, russianplanes.net

Stavebnice

Krabice s vrchním víkem obsahuje několik zatavených sáčků s výlisky, obtisky, návod a reklamní letáček. Čiré rámečky s čelním štítkem a překrytem jsou navíc obaleny molitanem, stejně tak poloviny trupu. Celkem stavebnice obsahuje 9 rámečků + 2 poloviny trupu z šedého plastu a 3 rámečky z čirého.

Návod

Návod má 2 části. Samotný stavební návod je vytištěn černobíle na obyčejný papír formátu A4, jen není tištěn klasicky na výšku stránky, ale na šířku. Je přehledný a stavbou modelu nás provede v 11 krocích. Rovněž obsahuje seznam rámečků a dílů, které nebudou použity. V návody jsou uvedeny potřebné barvy pro části, které mají být nabarveny ještě během stavby. V tomto ohledu mi schází zbarvení šachet a sacích kanálů.

Návod ke zbarvení je vytištěný barevně na lesklém papíře. První list obsahuje schéma kamufláží pro dva stroje (viz Odstavec kamufláže a obtisky). Druhý list udává zbarvení výzbroje. Tady pozor, střely R-27 a R-73 mají v návodu podobu cvičných verzí s černými pruhy. Stejně tak střela R-77 na sobě má napis "MAKET". V návodu jsou uvedené přibližné odstíny pro barvy GSI, Model Master, Tamiya a Humbrol.

Výlisky

Model je vylisovaný z šedého plastu s příjemnou tvrdostí. Negativní paneláž se mi použitelná jeví jen na levém křídle, jinak je poměrně mělká a neškodilo by ji lehce protáhnout rydlem. Povrch modelu je kompletně onýtovaný. Nakolik věrohodné to nýtování je, ponechám internetovým odborníkům (a že jich na některých forech je ...).

Celkově je provedení detailů velmi slušné. Vyrážeče forem jsou na pouze tam, kde ničemu nevadí a není potřeba se jimi zabývat. Náročnější modeláři jistě vymění za resinovou variantu sedačku a trysky, i když ani na stavbu z krabičky to nevypadá nejhůř. Klasická bota modelových MiGů 29 v podobě otevřených přisávacích otvorů nechybí ani zde. S tím souvisí i kryty sacích kanálů, které jsou primárně určeny pro přilepení v uzavřené poloze. Náprava záleží čistě na vkusu a lenosti modeláře.

Model má poměrně slušnou výzbroj, byť hlavně typu vzduch-vzduch. Po dvou se zde nachází rakety R-27, R-60 a R-77. Od raket R-60 je ve stavebnici i dvojice cvičných registrů. Dále jsou zde 2 nádrže PTB-1150 a jedna podtrupová PTB-1500. Protizemní či spíše protilodní výzbroj tvoří dvě rakety Ch-31. Ne že by tento letoun nebyl schopen výše uvedenou výzbroj nosit, avšak dle fotografií létají ruské SMT převážně s protizemní výzbrojí. Nejčastěji s raketnicemi B-8 nebo běžnými pumami typu FAB. Zřídka nosí raketovou výzbroj v podobě 2x R-73, ale téměř vždy létají s podtrupovou přídavnou nádrží.

Čiré díly nejeví známky vad. Jejich průhlednost je na dobré úrovni, překryt kabiny má lehký čočkovitý efekt. Třetí rámeček čirých dílů obsahuje přistávací světlomety a HUD.

Kamufláže a obtisky

Stavebnice nabízí 2 ruské stroje z centra bojové přípravy frontového letectva v Lipecku. Konkrétně stroje červená 20 a červená 21, které byly prvními MiGy, které VVS převzalo. Oba stroje mají shodnou tříbarevnou kamufláž lomených polí.

Ve stavebnici jsou 2 obtiskové aršíky. Obtisky mají ostrý soutisk bez znatelných kazů. Malou výtku mám snad jen k modrému lemu ruských znaků, který mi přijde trochu silnější než v reálu.

Závěr

Suma sumárum se nová verze trumpeťácké 29tky kvalitativně neodlišuje od přecházejících verzí. Málo vídané hrbaté SMTčko se svojí lomenou kamufláží se však může stát atraktivním přírůstkem do sbírky letounů značky MiG.

Jakub "Kubouš" Jirásek

Redakce Modelwebu děkuje firmě MN Modelář za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, MN modelář, Trumpeter | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.