1/72 Upínací pásy “STEEL” – Eduard

20.7.2016 - 2 621 přečtení

eduard_logo

Nové sady upínacích pásu z edice STEEL...

"Připoutejte se, prosím"

Jan Starý


Měřítko: 1/72
Výrobce: Eduard

Firma Eduard začala vydávat nové sady univerzálních upínacích pásů s přívlastkem STEEL. Nyní si představíme měřítko 1/72. Jedná se o mnohem měkčí a tenčí materiál. Díky němu je práce s pásy mnohem jednodušší už jen díky tomu, že nepruží. Modeláři jistě ocení, že hrany barvených dílů "nesvítí kovem".

Luftwaffe stíhací letouny 2. sv. v.

IMG_0646

Kat. číslo: 73034
Návod: Zde

Pásy jsou určeny pro stíhací stroje Messerschmitt Bf-109 a Focke-Wulf Fw-190. Tvarově ani barevně jsem nenašel v leptu rozdíl mezi pásy obou letounů, tudíž lze celá sada použít jen na jeden typ letadla. Sada pro jeden stroj je z šesti dílů. Planžeta nabízí pásy pro celkem 10 strojů.


USAAF 2. sv. v.

IMG_0645
Kat. číslo: 73035
Návod: Zde

Pásy nejsou určeny pro specifická letadla. Sada pro jeden stroj se skládá z pěti dílů ve dvou barevných provedení. Lze je bez problémů použít například do strojů P-36, P-39, P-40, P-47, P-51, F4F, F6F, F4U a mnoho dalších. Z planžety je možné použít pásy celkem pro 10 strojů. Tedy dle barevného provedení 5 a 5.

RAF - raná verze

IMG_0644
Kat. číslo: 73036
Návod: Zde

Pásy pro RAF také nemají specifikovaný stroj a jsou univerzální pro běžné stroje RAF. Co se týče instalace do stavebnice, jsou nejjednodušší z těchto čtyř sad. Do jednoho stroje jsou potřeba pouze dva díly. Lze je použít do stavebnic letadel Supermarine Spitfire, Hawker Hurricane, Hawker Tempest, Hawker Typhoon a jiné. Číslovkou 6 lze označit počet strojů, do kterých lze použít pásy z této planžety.

Luftwaffe bombardéry 2. sv. v.

IMG_0643
Kat. číslo: 73037
Návod: Zde

Poslední, dnes představované pásy jsou také univerzální, pro bombardovací letouny. Sada šesti dílů vytvoří pásy na jedné sedačce a z planžety lze opásovat čtyři sedačky. Díly číslo 7 nejsou v návodu použity. Můžeme je použít například do Arado Ar-234, Dornier Do-17, Heinkel He-111 a dalších.


Závěr

Pásy "STEEL" jsou velkým inovačním krokem kupředu a vzhledem k výborné manipulaci si je jistě oblíbí mnoho modelářů. Pochvalu také zaslouží fakt, že při ohybech se barva neodchlípává od leptu.



Jan Starý
SPL-Liberec

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.