1/72 Bf-109F-2 “Fridrich Aces” – AZ model

19.7.2016 - 4 241 přečtení

AZ model

Po dlouhé řadě všech možných variant Messerschmittů Bf-109G, vydaných firmou AZ, se konečně objevil dlouho slibovaný Bf-109F, prozatím ve verzích F-2 a F-4. A právě do krabičky verze F-2 se podíváme.

Esa z Fridrichů

Zdeněk 'ujík' Uj

Obsah krabičky

Kopie - Fridrich krabka

Model: Messerschmitt Bf-109F-2 "Fridrich Aces"
Výrobce: AZ Model
Měřítko: 1/72
Katalogové číslo: AZ 7530

Model je schován v klasické krabičce s bočním otvíráním. Zadní strana je využita pro kamuflážní schémata. Uvnitř najdeme dva rámečky s plastovými díly, jeden čirý, obtisky a návod.

Plastové díly

Výlisky jsou z šedého plastu, povrch je pololesklý a hladký. Díly vypadají na první pohled velmi dobře a čistě a stejně tak na druhý. Propadliny jsem nenašel, na některých drobných dílech je jemná linka po spoji formy. Většina dílů evidentně vychází z předchozích verzí, ale celkový dojem je o poznání lepší. Některé díly byly upraveny, nebo zjednodušeny a byly přidány nové díly. Poloviny trupu jsou dělané úplně nově a je to znát - rytí je na nich o třídu výše, než bylo třeba na Bf-109G-6.

Paneláž je řešena negativním rytím, které je pěkně rovné a ostré, včetně krytek, nebo rychlozámků na trupu, které byly u předchozích verzích poněkud rozplizlé. Oddělení ovládacích ploch je širší linkou než zbytek rytí, ale prorytí určitě neuškodí. Plátnem potažené ovládací plochy mají jemně pozitivně naznačené porty. Některé panely na spodku křídel jsou onýtované. U předchozích verzí byly tyto nýtové řady poměrně křivé. Zde proběhl pokus o nápravu, ale výsledkem je to, že nové nýtování je sice rovné, ale původní nýty nebyly dostatečně odstraněny, takže výsledkem je jakási křivá dvojitá nýtová řada. Tohle bude potřeba přetmelit a nanýtovat znovu.

Kokpit je stejně jako u předcházejících verzí vybavený velmi slušně, jen škoda, že mezi obtisky tentokrát není palubní deska. Všechny menší díly jsou vylisovány pěkně, bez otřepů, občas se objeví jemná linka po spoji formy, např. na podvozkových nohách, nebo kolech, ale postačí lehké zaškrábnutí. Velmi pěkné jsou disky kol podvozku, nebo přídavná nádrž, potěší i nově přidané závěsníky, pumová výzbroj, nebo pouzdro pod trup pro průzkumné stroje, i když tyto díly v tomto přebalu nevyužijeme.

Čiré díly

Překryt kokpitu je vylisovaný v celku, bez možnosti otevření. Je pěkně průhledný, pohled do kokpitu nezkresluje. A ze stavby předchozích verzí musím říct, že i přes malé rozměry překrytu je do kokpitu dost vidět. Součástí čirého rámečku je ještě samostatně vlepované pancéřové sklo čelního štítku a zaměřovač.

Obtisky

Obtisky jsou na dvou malých aršících. Jeden obsahuje popisky známé již z předchozích variant. Popisky jsou jemné a i při malé velikosti čitelné a ostré. Přesah krycího laku je minimální a z vlastních zkušeností vím, že dobře reagují na obtiskové vodičky.

Druhý aršík obsahuje výsostné znaky a prvky markingu jednotlivých kamufláží. I když není uvedený výrobce, tipuji na stále stejného dodavatele jako u předchozích verzí a tudíž bezproblémovou aplikaci. Přesah krycího laku je minimální a soutisk přesný. Ovšem až na obtisky sestřelů, zvlášť pro zbarvení Wernera Molderse z první kamufláže, kdy jsou jednotlivé symboly prakticky slity do hromady. A další co se nepovedlo, je emblém kohouta na letounu Hanse von Hahna u druhé kamufláže. Kohout by měl mít kontury hřebene a lalůčku malované zlatou/žlutou barvou. Na obtisku nic takového není a kohout tím pádem vypadá jako nějaká divná slípka. Přitom při bližším zkoumání je vidět, že jak hřebínek, tak lalůček tam je, ale díky špatnému tisku jsou překryty červenou barvou. Možná je to jen chyba u mých obtisků, ale pokud ne, tak je to škoda. A přitom by určitě nebyl problém to vytisknout přesně, jak je vidět u popisek.

Varianty zbarvení

Jednotlivá schéma zbarvení jsou na zadní straně krabice a na výběr máme ze tří kamufláží, všechny ze západní fronty. Schémata jsou barevná, odstíny barev jsou značeny v odstínech Humbrol a slovním popisem.

Ještě bych měl připomínku k velikosti kreseb s kamuflážemi, kdy bokorysy jsou ještě přijatelně velké a čitelné, ale pohledy shora a zespodu jsou mrňavé. Výrobce takovéto rozložení používá již velmi dlouho, ale stejně tak dlouho mi ty mrňavé pohledy vadí. U jednoduchých kamufláží to ještě jde, ale třeba zrovna u třetí kamufláže by to chtělo větší obrázek. Tady bych se přimlouval za zvětšení, které by odpovídalo bokorysům.

  1. Bf-109F-2, Stab/JG51, pilot Olt. Wernr Molders, západní fronta, červen 1941
  2. Bf-109F-2, I/JG3, výrobní číslo 5458, pilot Hptm. Hans von Hahn, západní fronta, červenec 1941
  3. Bf-109F-2, černá 4, Stab I/JG52, pilot Lt. Johanes Weise, Katwijik, Holandsko, 1941

Nicméně při stavbě modelu bude dobré si pro jistotu dohledat fotografie jednotlivých kamufláží. Třeba na kroužkovanou kamufláž Hanse von Hahna byla vedena diskuze na Modelforu a dle fotografií skutečného stroje  je patrné, že některé věci ohledně kamufláže a prvků markingu neodpovídají skutečnosti. Doporučuji si projít například toto téma.

Návod

Návod je barevný, obsahuje stručnou historii letounu, seznam dílů, odstíny barev a schéma umístění popisek. Samotný návod na stavbu je pěkně rozkreslený, ale stejně jako v případě dříve vydaných verzí, je univerzální pro všechny verze Fridrichů. Proto je potřeba být ostražitý a hlídat si podle kamufláží a verzí jednotlivé úpravy, na které návod upozorňuje.

Masky na překryt

Současně s modelem výrobce vydal i masky na zasklení. Jsou balené v igelitovém sáčku, který je přicvaknutý na papírovou manžetu, jejíž zadní strana zároveň slouží jako návod. Ikdyž zde není prakticky co zkazit, postrádám zde podrobnější návod na umístění jednotlivých masek, který dříve výrobce k maskám přidával.
Samotné masky jsou ze žluté pasky a použití čekám bezproblémové, stejně jako bylo u verze Bf-109G, kde masky výborně držely i na zaoblených hranách.

Závěr

Bf-109F od firmy AZ je rozhodně pěkný model. Neduhy předchozích verzí byly odstraněny a je vidět, že si tentokrát výrobce dal na výliscích záležet. Nějaké mouchy se také najdou, viz. nýty a část obtisků, ale z mého pohledu to není nějaký velký problém. Spíše víc zamrzí nesrovnalosti u kamufláží. Ale za sebe mohu říci, že se Fridrich povedl.

Zdeněk 'ujík' Uj

Redakce ModelWebu děkuje firmě AZ Model za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika AZ model, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.