1/72 Fw-190A-8/R2 + Zoom + Masky – Eduard (weekend edition)

4.7.2016 - 2 918 přečtení

eduard_logo

Eduard vydal druhou "víkendovou" stavebnici Fw-190...

Německá straka opět na scéně

Jan Starý

Název: Fw-190A-8/R2
Měřítko: 1/72
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 7430

Stručná historie

Focke-Wulf Fw-190 je obecně znám jako jedno z nejlepších německých stíhacích letadel. Stroj navrhl konstruktér Kurt Waldemar Tank. Byl použit hvězdicový motor BMW 801. Stroj se dostal do prvních operací v roce 1941 nad Francií. Dne 1. září téhož roku byla nad Francií napadena letka Spitfirů Mk.V. Nikdo nový a výkonný stroj neznal tak způsobil zmatek a značné překvapení. Než byl do výzbroje spojenců zaveden Spitfire Mk.IX, měl Fw-190 vzdušnou převahu. Stíhač byl také úspěšně používán na pozemní útoky. Vyráběl se v mnoha verzích, podle potřeby a stupně vývoje. Letadel bylo vyrobeno přes 20 tisíc kusů všech typů a verzí a spolu s Bf-109 tvořili páteř Luftwaffe.


Stavebnice

7435_Fw_190A-8_R2_KRAB_4_TISK_KB

Třičtvrtě roku uplynulo od doby, co Eduard vydal první stavebnici Fw-190A-8 Profipack. Následoval Royal Class, "profík Fw-190A-5 a "víkendový" Fw-190A-8. Nyní je tu stavebnice verze Fw-190A-8/R2 s kanony MK108.

Uvnitř krabice, je vše úhledně zabaleno v sáčcích. Obsahuje dva šedé a jeden čirý rámeček. Obtisky a návod.

Čiré díly jsou čisté, bez otřepů, s ostrými detaily. Vtoky jsou v místech aby očištění nezasahovalo do nebarvených míst.

U některých šedých dílů bude potřeba strhnout hranu vzniklou dělením formy. Spodní díl křídla vykazuje lehkou krupici. Vnitřní strana trupu bude patrně vyžadovat očištění vyhazováků. Trup je připraven pro otevřenou radiostanici, ta však není součástí stavebnice.

Obtisky jsou tisknuty v Eduardu. Soutisk je v pořádku, nikde není nic posunuté ani rozpité. Weekend edice neobsahuje leptané díly, ale přístrojovou desku a poutací pásy pěkně nahradí obtisky. Součástí stavebnice jsou i popisky.

První strana návodu obsahuje bohužel pouze anglickou historii. Druhá strana obsahuje seznam použitých dílů a barev, legendu použitých symbolů a upozornění. Návod je také k dispozici na stránkách výrobce zde.

Kamufláže jsou ve stavebnici k dispozici dvě.

  1. Fw 190A-8/R2 - Werner Gerth, II.(Sturm)/JG 3 "Udet", červenec 1944
  2. Fw 190A-8/R2 - Paul Lixfeld, 6./JG 300, konec 1944

Pro představu přikládám fotografie skutečných strojů.


Zoom

Výrobce: Eduard
Kat. číslo: SS557

Těm, kterým nestačí samotný "víkendový" Fw-190A-8/R2, vydal Eduard sadu leptů z edice "Zoom". Lepty nabídnou vylepšení podvozku a kokpitu. Např. pedály, které ve stavebnici nenajdeme. Některé díly jsou barvené. Návod nalezneme zde.

Masky

Výrobce: Eduard
Kat. číslo: CX449

Pro snadnější nástřik čirých dílů vydal Eduard pro "víkendový" Fw-190A-8/R2 také masky. Návod nalezneme zde.



Závěr

Fw-190 ve variantách A-5 a A-8 již Eduard vydal a A-8/R2 bude pro spoustu modelářů další pěkný kousek do sbírky. Z předchozích stavebnic víme, že se jedná o velmi kvalitní stavebnici, která vyžaduje značnou přesnost.


Jan Starý
SPL-Liberec

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Poznámka: Fotografie vypůjčeny z www.aircraftresourcecenter.com

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.