1/72 Supermarine Spitfire Mk.Vb “Red Star” – Kovozávody Prostějov

20.6.2016 - 4 232 přečtení

IMG_7642

Firma Kovozávody Prostějov vydala přebal stavebnice Supermarine Spitfire Mk.Vb v měřítku 1/72 tentokráte pod rudými hvězdami...

Rudé Spitfiry...

Martin "Černoch" Černý

Model: Supermarine Spitfire Mk.Vb "Red Star"
Výrobce: Kovozávody Prostějov
Měřítko: 1/72
Materiál: plast
Katalogové číslo: KPM 0068

Úvodem

IMG_7642

Název obalu zcela jasně napovídá jaké kamufláže nalezneme v další přebalové krabičce Spitfiru Mk.Vb. Tento přebal je zaměřen na letouny používané a dodané v rámci smlouvy Lend and Lease letectvem SSSR. Obal zdobí zdařilá kresba.

Návod je koncipován jako částečně barevný. Na první pohled vypadá srozumitelně. Jestli je tomu tak se ukáže až při samotné stavbě. Součástí návodu jsou dvě  kamuflážní schémata (zbylá dvě jsou na zadní straně krabičky.)

Základní stavební díly jsou umístěny do dvou rámečků. Rámeček s křídlem obsahuje množství alternativních dílů, které u této krabičky nevyužijeme. Výlisky jsou totožné pro všechny krabičky kanonových Spitfirů pod značkou KP - (Mk.Ib, IIb, Vb). Díly, které nemáme použít, jsou zřetelně vyškrtnuty v rozstřelu dílů na první straně návodu.

Výlisky jsou opatřeny paneláží zhotovenou negativní linkou, na krytech motoru, krytech zbraňových šachet jsou naznačeny rychloupínací šrouby. Křidélka a vztlakové klapky a část centrovánu zespodu nesou na sobě nýtování.

Na vnitřní straně trupu jsou nalisovány zdařilé detaily interiéru. Podvozkové šachty jsou dílem součástí spodní poloviny křídla a jejich strop je nalisován na horní polovině křídle. Do bočních  výřezů pro podvozkovou nohu se dolepují menší samostatné díly šachty podvozku.

Kabinka je vylisována jako jednodílná, přijatelně čirá/průhledná. Přeleštění ale nebude na škodu. Vzhledem ke svému průřezu a způsobu lisování  vykazuje  znatelný čočkovitý efekt. Součástí vtoku je i díl zaměřovače.

Obtisky nejsou nové, nýbrž použité ze skladových zásob pro stejnou krabičku vydanou před lety pod značkou Admiral, která obsahovala předchozí short-runovou verzi výlisků. V obtiscích tudíž nehledejte upínací pasy a obtisk přístrojů na palubní desku, na jejichž použití se odvolává stavební návod. Na druhém malém aršíku jsou natištěny popisky, sice s označením Spitfire Mk.I/II, ale bez problémů je lze aplikovat také na verzi V.b.

Kamufláže

  1. Spitfire Mk.Vb "bílá 65", 1945 - tento stroj je zachycen na známé fotografii a pokud si  jej zvolíme pro stavbu, musíme dohotovit novou anténu radiokompasu umístěného na trupu za anténním sloupkem. O tomto detailu návod zcela mlčí.
  2. Spitfire Mk.Vb, EP356 "bílá 20" z vojskových zkoušek v roce 1943
  3. Spitfire Mk.Vb, EP216 "bílá 538" 57. gardový pluk. Letoun je často znázorňován v atraktivní podobě se zeleným bleskem na trupu. Na ne moc kvalitní fotografii lze tušit přítomnost takového symbolu na trupu.
  4. Spitfire Mk.Vb, AD236 bez označení bojové jednotky ve zbarvený během transportu do SSSR.

Martin "Černoch" Černý
KPM Kaznějov

Redakce Modelwebu děkuje firmě Kovozávody Prostějov za poskytnutý vzorek k recenzi.

Rubrika Kovozávody Prostějov, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.