1/72 The Flying Dolphins – Aero L-29 Delfin in the World – Armycast

8.6.2016 - 5 227 přečtení

ArmyCast

Zatím poslední sada obtisků z dílny Armycast je určena příznivcům po světě hojně rozšířeného československého cvičného Aera L-29 Delfín. Obtisky nabízí kamufláže 12 z celkem 25 vojenských uživatelů, celkem je aršíky možné využít k postavení 17 různých letounů.

Delfíni ze všech koutů světa...

Jaroslav Špaček

The Flying Dolphins – Aero L-29 Delfin in the World
Výrobce: Armycast
Měřítko: 1/72
Katalogové číslo: ACD 72017

navod

Zatím poslední sada obtisků z dílny Armycast je určena příznivcům po světě hojně rozšířeného československého cvičného Aera L-29 Delfín. Obtisky nabízí kamufláže 12 z celkem 25 vojenských uživatelů, celkem je aršíky možné využít k postavení 17 různých letounů.

Podle mně dostupných zdrojů jsem v kamuflážích nenašel nějakých nedostatků, samozřejmě že nějaký specialista na jednotlivé provozovatele nějakou drobnost najít může. Pevně však věřím, že kluci z Armycastu se tomuto fenomenálnímu cvičnému stroji věnovali s náležitou péčí.

Co nám tedy uzavíratelný pytlík nabízí? Dvanáctistránkový návod ze tří přeložených "Áčtyřek" nabízí bokorysy, půdorysy a pohledy zespodu na všech sedmnáct strojů.

Začneme doma. Československé stroje jsou čtyři – všechny ze šedesátých let minulého století. Z nich jsou určitě zajímavé dva – stroj 1408 vystavený na aerosalonu Le Bourget v roce 1965 a vojenský L-29A Akrobat 0517. Pokud se nepletu, tento letoun nosil také civilní imatrikulaci OK-SZA a měl děrované brzdící štíty, což na kresbě v návodu není postiženo. Následují dvě české šedivky L-29 z přelomu století z Pardubic a Náměšti. Slovensko je reprezentováno jedním šedým a jedním "egyptskou" kamufláží opatřeným strojem, oba z druhé poloviny devadesátých let minulého století ze základny v Malackách.

Stříbrné stroje jsou zastoupeny vojenskými letectvy Bulharska, Rumunska, Nigérie a Iráku. Dále máme možnost postavit několik kamuflovaných letounů. Těmi jsou po jednom stroji z Maďarska, Ugandy, Egypta a dnes již neexistujícího slepence Egypta a Sýrie – Sjednocené Arabské republiky. Jen pro zajímavost, tato federace vznikla v roce 1958, Sýrie z ní však vystoupila již v roce 1961, zatímco Egypt si tento název ponechal až do roku 1971. Připojit se v počátku mělo ještě Jemenské království, ale k tomu nikdy nedošlo.

Obtiskové aršíky jsou opět řešeny tak, že jsou vždy dva stejné a každý obsahuje vždy polovinu potřebných obtisků. Pátý aršík nese černobílé pruhy pro "Pařížanku". Dále jsou v pytlíku vloženy dva malé aršíky opravující chybu v ugandských znacích. Jejich "slepice" se totiž dívá vždy dopředu a směrem k trupu, nikoliv jen doleva jak bylo původně ztvárněno.

Obtisky mají přesný soutisk, jsou kryty tenkým lesklým lakem a jsou tradičně vytištěny u BOA Agency.

Hodnocení

Milovníkům Delfínů toužícím po strojích našich, slovenských, či více nebo méně exotických provozovatelů, lze tento výrobek jen a jen doporučit. Chlapcům od Armycastu lze pak jen pogratulovat k dobré volbě zajímavých předloh.

Přesto jsem však našel jeden nedostatek. V balení jsem nenašel pohledy shora a zespodu na irácký stroj a tabulku doporučených barev. Chybou uvnitř firmičky bylo opomenuto tento sedmý list do sáčku vložit. Proto jej najdete zde v této recenzi. Výrobce slíbil okamžitou nápravu ve skladu, mezi zákazníky by se tedy neměly dostat "vadné" kusy.

Jaroslav Špaček

Redakce Modelwebu děkuje firmě Armycast za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika ArmyCast, Letadla - 1:72, Letadla - Obtisky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.