1/72 Mirage F.1CE/CH Special Hobby

13.4.2016 - 3 039 přečtení

18923-1-1_72_mirage_f_1_ce

Pohled na další obtiskovou variantu Mirage F.1 z nových forem od Special Hobby.

Jo, pokrok se nezastaví...

Jaroslav Supík

Model: Mirage F.1CE/CH
Výrobce: Special Hobby
Měřítko: 1/72
Kat. č.: SH72289

Historie typu

Schematickou historii typu si můžete najít na Wikipedii a nebo si přečíst úvod v návodu.

Stavebnice

Je balená ve dvoudílné krabici s červenobílošedou trikolorou na víku s hezkou kresbou startujícího či přistávajícího stroje ve službách španělského letectva. Obsahem krabice jsou plastové výlisky, resiny, návod a obtisky, které krabici ideálně vyplní, takže v ní zbývá místo akorát na pár případných doplňku.

Výlisky

Na první pohled se jeví precizně odstříknuté s přiměřeně hlubokým negativním rytím.  Poloviny trupu jsou vylisovány zvlášť. Ze vzhledu výlisků není možné přesně vyčíst, zda byla použita  vícedílná forma či ne. Pokud ano, stopa po dělení formy je velmi neznatelná. Pokud byla použita jednodílná forma pak se povedlo trupy vylisovat na výbornou.

Jediné nedokonalosti, které jsem našel na obou trupech, jsou dohromady dvě propadlinky v kořenech křídla (banalita) a rytí, které má místy nestejnoměrnou hloubku a nepatrně rozdílnou šířku, což zvláště vynikne po přiložení obou polovin k sobě. Ale nic co by nebylo snadno opravitelné. Nejvíce se tedy asi zapotíme při dorýváni chybějící linky na spodní části trupu.

V rámečku A jsou obsaženy poloviny křídel, plovoucí VOP a pylony na konce křídel, které v této variantě nahradíme PUR odlitky.

Dle hesla kdo chce psa bíti hul si vždy najde, jsem našel pouze jeden malilinký nedostatek jenž je zakroužkován na přiložené fotce.

Rámeček B je obsahem již rozsáhlejší.

Musím zde pochválit provedení výstupní trysky která se skládá ze tři části a obsahuje i naznačený vlnitý plech ve výtokové rouře.

Jediné, na co můžeme brblat, je nutnost začištění stop po dělící rovině na podvozkových nohách, ale nějak si nevybavuji stavebnici, kde by to nebylo třeba.

Rámeček C je velikostně stejně velký jako předchozí, jen má jiný obsah, který nám dává tušit, že časem budou i dvoumístné verze "Miráži" F.1.

Nevím zda výlisky hlavních kol podvozku jsou řešeny vložkou do formy, ale vysvětlovalo by to nepatrný posun protikusu do strany. Naštěstí jsou kola bez vzorku, takže jejích opracování nebude tak bolestivé.

Poslední rámeček D je největší a je pojat jako výstrojní set. Bohužel, dle návodu máme použit pouze nádrže.

Poslední nejmenší rámeček je výrobcem značený jako H. Obsahuje čiré díly, které nám jen potvrzují, že se s dvoumístnou "Miráží" počítá.

Díly jsou bez vad, vyjma propadlin na dílech číslo 15 a 16, ale ty ke stavbě stejně nepoužijeme.

Resiny

Součástí stavebnice jsou i resinové odlitky. V případě tohoto balení se jedná o podkřídelní závěsníky, lišty na konce křídel a výmetnice klamných cílů. Díly jsou odlity bez kazů a jiných viditelných vad, tak jak je většinou u této firmy zvykem.

Návod a obtisky

Návod je standardní. Obsahuje vše od úvodní historie typu, přes rozložení dílů v rámečcích, pokračuje dvěma stavebními kroky a pěti kamuflážními schématy pro dvě letectva. Kamufláže A až C jsou španělské stroje, přičemž kamufláž C zobrazuje Mirage s původní kamufláží katarského letectva. Poslední dvě kamufláže jsou určené dvěma Marockým strojům.

Obtisky pro výrobce tiskl Cartograf a na poskytnutém vzorku nevidím žádné kazy.

Zkušební sesazení

Zkusil jsem sestavit na sucho pár hlavních dílů, závěry je ovšem třeba brát s rezervou, protože při ostré stavbě bude záležet na použitém lepidle a na konkrétním stylu práce modeláře, který model bude lepit.
Poloviny trupu k sobě po začištění víceméně lícují, ale i tak bude třeba tmelení hlavně na spodní straně. Pokud to zvládnete, doporučuji vystouplé krytky udělat znovu z destičky a stávající při tmelení zabrousit.

Poloviny křídla do sebe víceméně pasují, jen bude třeba snížit výšku vkládaného kusu, jinak kromě výraznější spáry budete muset řešit i schůdek po celém obvodu.
Křídla do trupu sednou přesně, ale u levého mi vznikla o něco větší spára při stejném začištění dílů.

Svislá ocasní plocha na své místo sedne pěkně, jen doporučuji trochu ztenčit vodící kolík, protože mi přijde, že má tendenci rozevřít trup, tak abychom předešli povolení spoje v budoucnu.
Dále jsem ještě na sucho přiložil díl číslo 45, který na své místo sedl poměrně přesně.

Doplňky

Nejen Eduardi vydávají ke svým výrobkům doplňky, podobnou obchodní politiku měla i firma MPM production (nyní přejmenována na Special Hobby) a pod značkou dceřiné firmy CMK vrhla na trh doplňky i pro Mirage.

Zde vám blíže představím dva z nich a to konkrétně resinová kola nabízená pod katalogovým číslem Q72251. Rozdíl oproti těm ze stavebnice je více než patrný.

Druhý doplněk je výtoková tryska a naleznete ji pod katalogovým číslem Q72252. Jestli už plastová vypadá výborně, tak resinová doplněná leptem model vytáhne ještě výše.

Závěr

Musím říct, že stavebnicí jsem zatím stále nadšen, byť není tak dokonalá, jak se mi dle prvních informací jevila. V každém případě lepší Mirage F.1 ve dvaasedmě na trhu není a myslím si, že ani dlouho nebude.
Pokud byste si přáli lepší fotky na plastové výlisky, můžete si prohlédnout náhled a fittest z klávesnice a fotoaparátu Petra Chmelíka.

Jaroslav Supík

Redakce ModelWebu děkuje firmě Special Hobby za poskytnutí vzorku k recenzi Zdeňku "Ujíkovi" Ujovi.
Já děkuji Ujíkovi za nafocení odlišných resinů, návodu, obtisků a doplňkových setů, které nemám. Velmi děkuji ženě a dcerám za trpělivost, kterou se mnou měly když jsem psal tento náhled místo abych se jím věnoval. Abych nezapomněl děkuji Petru Chmelíkovi za nabídku použití jeho fotek, kterou jsem nevyužil. A naposledy děkuji těm, kterým bych měl poděkovat a nějak mě zrovna nenapadají...

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/72 Mirage F.1CE/CH Special Hobby”

  1. arest napsal:

    Na youtube je i stavba: https://www.youtube.com/watch?v=xRXloL-o8v0

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.