1/72 Mirage F.1 CG – Special Hobby – Fit test

16.3.2016 - 4 717 přečtení

001

Po představení samotné stavebnice zde na ModelWebu se dnes podíváme, jak se tento nový model staví.

Mirage F.1 CG - Fit test

Petr "Chmell" Chmelík

Název: Mirage F.1 CG
Měřítko: 1/72
Výrobce: Special Hobby
Kat. číslo: SH72294

Úvod

Jak jsem již psal v úvodu, před nedávnem jsem představoval tento model v článku nazvaném 1/72 Mirage F.1 CG – Special Hobby. Díky tomu, že se jedná o horkou novinku, nedalo mi to a spáchal jsem také zkušební stavbu. Níže tedy najdete mé postřehy.

Upozorňuji, že jsem model lepil bez většího začišťování dílů, což se projevilo u některých partií.

Po rozkliknutí fotografie naleznete pod ní krátký text s vysvětlením na co ve fotografii upozorňuji.

Interiér

Interiér je v modelu dosti detailní a dostačující. Vana i sedačka lícují dobře a vše přesně sedne do trupu. To platí i o přední podvozkové šachtě a přepážce se zadní částí motoru.

Bohužel musím upozornit na vyhazovače na obou stranách kokpitu, které jsou zčásti v interiéru vidět a také na nutnost trochu zbrousit kryt přístrojové desky tak, aby došlo k bezproblémovému slícování přední části trupu.

Exteriér

Ještě před slepením trupu jsem přilepil díly s brzdícími štíty (díl 45 a 46). Jejich pasování si zaslouží pozornost, což platí i o dílech vstupu vzduchu (díl 49 a 50). Slepení trupu pak nečinilo žádné potíže a paneláž krásně navazuje jak v horní tak ve spodní části modelu.

Dalším krokem bylo slepení křídel. Ty se skládají ze dvou částí s tím, že spodní se vkládá do té horní. Bohužel toto není moc dobré řešení a spoj je výraznější než ostatní rytí. Také je spodní díl vyšší a musíme jej zbrousit, aby správně navazoval.

Přilepení křídel nečinilo větších problémů. Pravé mi sedlo celkem bez problémů, ale to levé mi udělalo trochu větší spáru. Také spodní napojení křídel k trupu není stoprocentní.

Přilepení směrového kormidla je bezproblémové. Bohužel si stejně jako díly křídla zaslouží trochu pozornosti při pasování. Na obou stranách se mi totiž vytvořila výraznější spára.
Pod pohyblivou částí je výrazná spára, která u skutečného letounu není a také část pod tímto prvkem je jaksi "vyosená" (viz fotografie).

Přilepení přední části předcházelo výraznější broušení. Pokud bych nechal tuto část bez úpravy dosedací části, asi bych nikdy "čumák" do trupu nezasunul.

Na přední část se také dolepují tři čidla. Ty mají menší a nižší dosedací část než je vybrání pro ně určené.

Výtokovou trysku můžeme do modelu vložit až na závěr stavby a to samé platí o vodorovných ocasních plochách. Ty sedí prvotřídně i bez sebemenšího lepení. U trysky je to trochu horší, ta si zaslouží trochu zabrousit na délku. Konkrétně se jedná o díl 39. Pomocné podtrupové plošky (pardon netuším jaký je odborný název) (díl 47 a 47) pasují velmi dobře. Jen jejich usazovací drážky přesahují trochu přes obrys (viz fotografie).

Podvozek

Přední podvozková noha je velmi detailní a vlepení do přední podvozkové šachty je bezproblémové. To samé platí o krytech a především o tom hlavním. Jediné co bych vytknul, je krátké táhlo hlavního krytu.

Stejně jako podvozek příďový je i ten hlavní velmi detailně zpracován. Kryty pasují bez problémů. Jen bych v návodu uvítal pohled, pod jakým úhlem má být daný díl přilepen.

Na pravé straně jsem se pak snažil naznačit kryty zavřené. Tato konfigurace je na dosti fotografiích. Výrobce s touto alternativou nepočítal a tak pasovaní není příliš optimální. Škoda, pokud by dal výrobce do stavebnice extra díl, bylo by to určitě ku prospěchu věci.

Ostatní

Drobné díly pasují vesměs dobře. Jen jsem musel trochu zvětšit průměr osazení pro čirý díl H18.

Překryt kabiny

Čelní štítek pasuje velmi dobře. Bohužel se mi opřel o sklíčko zaměřovače a to jsem musel sklopit ještě pod větším úhlem. Hlavní překryt pak nejde usadit v zavřené poloze a to z důvodu příliš vysoké sedačky pilota.

Výzbroj

Výzbroj tohoto modelu se skládá pouze z jedné přídavné nádrže. Ta pasuje až na stabilizační křidélka dobře.

Závěr

Model je to velmi pěkný a detailní s velkým potenciálem dalších přebalů. Lepení bylo téměř bezproblémové. Trochu horší je to s pasováním některých dílů. Model si prostě zaslouží větší pozornost při pasování. Pokud tak učiníte, bude vám odměnou krásný model.


Petr 'Chmell' Chmelík
KPM Plzeň

Redakce ModelWebu děkuje firmě Special Hobby za model k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Stavební recenze, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.