1/48 Grunau Baby IIb – Fly

1.2.2016 - 3 248 přečtení

fly

Jen co jsme představili první kamufláže pro Grunau Baby IIb v měřítku 1/48, máme zde ostré výlisky tohoto významného typu.

Grunau Baby IIb

Roman "Randalf" Kresta

Název: Grunau Baby IIb
Výrobce: Fly
Měřítko: 1/48
Materiál: plast + lept
Kat. číslo: 48021

Grunau Baby IIb

V poválečné Evropě by se asi těžko hledal pilot, který by neměl své počátky spojené s kluzákem Grunau Baby IIb. Od roku 1931, kdy poprvé letěl, se vyrobilo přes 6000 exemplářů tohoto zdánlivě nezajímavého, ale o to významnějšího kluzáku. Mimochodem - mnohé létají i dnes.

Stavebnice

Máme před sebou pravděpodobně první použitelný model Grunau Baby IIb v měřítku 1/48 vůbec. Jak se tedy povedl?

Krabice s bočním otvíráním obsahuje dva rámečky z béžového plastu, leptanou planžetu + film, návod, schéma kamufláže a obtisky.

Krabice je univerzální pro další obtiskové varianty, které jsou souhrnně uvedené na spodku krabice. Aktuální verze je uvedena na boku krabice. Zajímavé řešení, která vás pravděpodobně naláká i na další kusy.

Stavebnice samotná je velice jednoduchá a obsahuje celých 15 (slovy patnáct) plastových dílů. Na planžetě pak nalezneme 16 dílů leptaných...

Díly jsou odstříknuty pěkně, mají dobře naznačené žebra a celkově působí příjemně. Křídlo je vylisováno v jednom kuse, a i přes svou velikost nemá propadliny a drží tvar.

Na trupu jsou na bocích pilotního prostoru naznačena kruhová okénka, která lze odvrtat a na filmu pro ně nalezneme "zasklení".

Přestože je na první pohled viditelné, že řádnému začištění se nevyhneme, máme to typické svrbění prstů - jen zaříznout a stavět.

Leptaný aršík, doprovázený filmem, obsahuje dvě verze přístrojové desky, upínací pásy, pedály, rámy dvou verzí větrného štítku a táhla křidélek. Na filmu pak dostáváme dvě varianty přístrojových desek, "zasklení" otvorů v kabině a dvakrát dvě provedení větrného štítku.

Návod a obtisky

Návod je jednoduchý a srozumitelný, má nově provedení kresby. Mimochodem, zde rychle pochopíme, že nejnáročnější pasáž bude složení upínacích pásů...

Obtisky jsou vytištěné u BOA Agency a vykazují tradiční vysokou úroveň. Aršík je nevelký a obsahuje vše, co je potřeba.

Kamufláž

Jednotlivá kamuflážní provedení, propagovaná zespodu na krabici, budou uváděna postupně a obsahují vždy jen jedno zbarvení.
BabyIIb-Koprivnice-01 Recenzovaný model obsahuje československou verzi, provozovanou těsně po válce na (dnes již neexistujícím) letišti v Kopřivnici.
Zajímavostí je označení pouze OK bez čísla z doby ještě před přiřazením imatrikulace a emblémy na přídi se stylizovaným nápisem Tatra.

Baby_IIb_01


Další aktuálně vydávaná provedení:

Masky

Asi si myslíte, že se někdo zbláznil, na co že by zde byly masky? Ale je to tak, současně s modelem jdou do světa i masky a to na vymaskování žebrování na křídlech a ocasních plochách. Díky tomu můžeme snadno žebra zvýraznit a dodat tak modelu na zajímavosti. Dobrý nápad.
Masky jsou vyřezány ze šedivé maskovací fólie.

Baby_IIb_05

Hodnocení

Domnívám se, že vydání Grunau Baby ve čtvrtce je splněním snů mnoha našich modelářů. Znám i přímo ve svém okolí nejednoho kolegu, pro kterého tento model jasně spadá do kategorie "must have".

Model je řešen jednoduše a sestavení nebude složité, pečlivost však bude potřeba. Nicméně bych si nedovolil stavebnici doporučit úplným začátečníkům, určitá dávka zručnosti potřeba přeci jen bude. Suma sumárum velice povedená stavebnice, která si najde místo v našich kitnících a mnozí budeme i stavět.

Mám jen dvě drobné připomínky - v návodu to chtělo uvést (a leptech případně přidat) řešení otvoru v přídi trupu pro úvaz, i když tohle bude optimální navrtat podle fotky konkrétního stroje - lišilo se podle letištního truhláře. A pak jedna geograficko-politická - v roce 1945 se Kopřivnice vyskytovala v Československu - zde mám tlumočit omluvu výrobce bratrům Slovákům za (ne)oblíbenou chybu, v poslední době docela častou...

Roman "Randalf" Kresta
MK Apolo Kopřivnice

Redakce děkuje firmě Fly za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Fly, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.