1/48 Spitfire Mk.XVI Profipack – Eduard

20.1.2016 - 4 248 přečtení

8285

Samostatný přebal Spitfiru Mk.XVI s nízkým hřbetem...

Profi šestnáctka

Vojtěch "novakow" Novák

Název: Spitfire Mk.XVI
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 8285

Úvod

Po té co, co v létě vyšlo Dualcombo Spitfirů Mk.XVI, jehož součástí byla i nová verze s nízkým hřbetem, se na podzim dostalo i na "standardní" profipackové balení, na které se podíváme v tomto článku…

Pohled do krabičky

Krabice s pěknou kresbou od K. Borecké obsahuje celkem pět rámečků z šedého plastu, jeden z čirého, drobný lept, stříkací masku, dva obtiskové aršíky a v neposlední řadě návod.

Nejvýraznějším znakem nové verze je trup se sníženým hřbetem. Dále v tomto rámečku nalezneme další, méně zřejmé detaily, specifické pro tuto verzi - především třípaprsková kola a VOP s kovovým potahem.

Krátce po vydání této verze proběhla na fórech diskuze ohledně povrchu nových dílů - že je hrubší a méně kvalitní. Je pravda, že je vidět určitý rozdíl mezi prvními díly pro Mk.IX a těmito pro Mk.XVI. Nicméně, na funkci to nemá vliv, protože už mám jiného Spita Mk.XVI ve fázi barvení a nějaký rozdíl není patrný...

V krabici je obsaženo "Éčkové" křídlo ve dvou verzích - s boulí a bez boule. "Hladká" varianta je známá již z verze Mk.IXe, křídlo s boulemi je nové a už je na něm doplněno rytí základny antény IFF, které na výliscích z počátku produkce chybělo.


Zbylé dva rámečky s drobnými díly jsou identické s předchozími přebaly. Potěšilo mě, že výfuky lisované ve vícedílně formě jsou bezvadně odstříknuty, neboť dříve tomu nebylo úplně pravidlem.


Nový je i rámeček s čirými díly.

Standardní výbava Profipacku: plechy a masky.


Původ obou obtiskových aršíků můžeme hledat u Eduardu. Barvy jsou syté a bez rastru. Bohužel jsem na pár místech nalezl drobné odloupání barvy - uvidím, jak budou patrné po aplikaci. Narazil sem i na drobné přesazení, nejvíce patrné na obtiscích perutního znaku a symbolu označení letounu Air Vice Marshalla.

Krycí lak obtisků je tenký. S novými obtisky z produkce Eduardu jsem zatím nepracoval, takže nedokážu odhadnout jejich chování při aplikaci.


Kamuflážní schémata

  • SL549, 17. squadrona RAF, základna Farnborough, 1950
  • TD138, 317. squadrona RAF, základna Ahlhorn, Německo, jaro-léto 1946
  • TB702, Cpt. P. G. J. Albertin, 340. squadrona RAF, letiště B105 (Lingen/Drope), květen 1945
  • RW393, No. 601 Squadron RAuxAF, 1949
  • TE199, Air Officer Commanding, 21. Group RAF, základna Swindersby, 1948

Doplňky

Eduard jako obvykle vydal souběžně s modelem množství doplňků, které již byly na ModelWebu představeny:

Závěr

Eduard ve své řadě Spitfirů i nadále pokračuje v nastoleném trendu vysoké kvality. Tento přebal pro mě nebude první Spitfire Mk.XVI od Eduardu, který budu stavět, takže mohu zodpovědně říci, že je stejně jako předchozí verze dobře a rychle sestavitelný.

Vojtěch "novakow" Novák,
KPM Znojmo

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.