1/72 – Unimog U406 DoKa Military Airport Tug + AERO Rx Towbar – Planet Models

14.1.2016 - 3 457 přečtení

019902_05_084793

Firma Planet Models vyrábí mnoho zajímavých doplňků a techniky v resinu. Dnes se podíváme na jeden tahač.

Letištní dříč

Roman "Travis" Henych

Název: Unimog U406 DoKa Military Airport Tug + AERO Rx Towbar
Výrobce: Planet Models (CMK)
Měřítko: 1/72
Kat. č.: MV 110


Předloha

Unimog U406 DoKa je letištní tahač postavený na platformě úspěšného užitkového automobilu Unimog. Od ostatních verzí se liší prodlouženou kabinou a je na první pohled nezaměnitelně k rozpoznání. Tahač používal mimo Bundeswehru i civilní sektor a kromě Německa i další státy.


Stavebnice

Stavebnice firmy Planet Models je již staršího data vydání a českými modeláři trochu neprávem opomíjená, ale to nic nemění na její atraktivitě. Celoresinový model je balen ve standardní velmi tuhé a odolné krabičce rozměrů 13,5 x 18 x 4 cm z kartonu, která je přelepena barevnou samolepkou s kresbou modelu a údaji výrobce. Uvnitř nalezneme čtyřdílný sáček s díly, obtiskový aršík, návod a průhlednou folii s vyřezanými okny.


Díly modelu

Resinové díly jsou odlité na šestnácti nálitcích ve výborné kvalitě bez bublinek, vad, kazů či nedolitých částí. Technologické blanky jsou tenké a velmi dobře odstranitelné a začistitelné. Tahač obsahuje i slušně zpracovaný interiér a milým bonusem je i tažná tyč, která je také zpracovaná velmi detailně a v nadstandardní kvalitě.

Model NEOBSAHUJE leptané kovové díly. Součástí nejsou ani různé drátky a tyčinky (pro kabeláž světlometů a osy kol podvozku), na což upozorňuje návod.

Po přečtení recenze v časopisu Modelář jsem se velmi obával stop po 3D tiskárně na povrchu modelu, ty jsem ale nalezl pouze na interiéru a blatnících modelu a částečně i na pneumatikách. Podle mého však ani na jednom místě nepůsobí jako rušivý element.

Odlitek kabiny, který evidentně vzniknul stejnou technologií (je to vidět na blankách na místě oken), je naopak velmi dobře začištěn a povrch je sametově hladký.

Velice se mi líbí provedení koleček, které je shodné jako na modelu Orion V stejnojmenného výrobce – tj. nálitky jsou umístěné na vnitřní straně pneumatiky a nálitkem není rušen vzorek gumy.

Přiměřeného zjednodušení se dočkal podvozek, ale zcela jistě ani to nebude na škodu.

K modelu jako celku bych pak doporučoval dle zkušeností každého modeláře některé jeho části – hlavně madla na kabině - nahradit drátkováním.


Návod

Návod obsahuje rozkreslený stavební postup, barevnou kamufláž pro tři stroje a barevný klíč použitých barev (syntetické Humbrolky).


Obtisky

Obtisky jsou převážně v podobě žlutých, nebo žluto-černých výstražných pruhů a mají dobrý soutisk.


Folie na okna

V mé krabičce bohužel tato folie chybí, nemohu vám o ní dát relevantní informace.


Suma sumárum

Jakmile model vyšel, věděl jsem, že si jej jednou koupím. Impulzem pro mne bylo to, že jsem si chtěl doplnit model Harrieru nějakým pěkným doplňkem. Koupě rozhodně nelituji a už teď se těším na stavbu. Myslím, že pokud jste dočetli až sem, Unimog by neměl uniknout ani vaší pozornosti.


Roman "Travis" Henych


Model je zakoupen autorem náhledu.


Rubrika Dioráma - 1:72, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Planet models, Technika - 1:72 | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.