1/144 F-15E Strike Eagle – Revell

20.12.2015 - 3 874 přečtení

Box

Modelweb zahájil spolupráci s firmou Corfix, dovozcem modelů Revell a Airfix.
Zde je první vlaštovka, či spíše orel.

Orel s bonusem

Roman Randalf Kresta

Název: F-15E Strike Eagle & bombs
Výrobce: Revell
Měřítko: 1/144
Materiál: plast

F-15

Asi není nutné mezi modeláři nijak detailně tento typ rozebírat. F-15 "Eagle" je produktem firmy Boeing (původně McDonnell Douglas) a je definován jako stíhací letoun určený k vybojování a udržení vzdušné nadvlády, který v případě potřeby může útočit i na pozemní cíle.
První kusy F-15 byly zařazeny do amerického letectva v roce 1976 jako nástupce F-4 Phantom a v první dekádě 21. století měly být postupně nahrazeny letouny 5. generace F-22 Raptor. Raptor však má finanční problémy, takže s finální náhradou za F-15 se zvažuje až F-35 (pro změnu původně Jak-141).
Přestože původní verze F-15 byly pouze stíhací, McDonnell Douglas na vlastní náklady vyvinul verzi E, ze které vzešel stíhací bombardér pro hloubkové nálety a útoky na pozemní cíle.

Stavebnice

Ačkoliv by se mohlo zdát, že měřítko 1/144 neskýtá příliš prostoru a možností pro nějaké velké realizace, zde se můžeme snadno přesvědčit, že to není pravda. Tři našlapané základní rámečky, k tomu další dva s bonusovou výzbrojí a pochopitelně kabina, to v tomto měřítku skutečně nebývá zvykem, pokud se tedy nejedná o čtyřmotorový bombardér. Což tedy F-15 skutečně není.

Výlisky jsou čisté a bez viditelných chyb, několik drobných otřepů není nic, s čím by si modelář neporadil.

Stavebnice má dost slušně vybavený interiér a na dané měřítko i propracované trysky, čili detaily nelze nepochválit.

Extra rámečky s výzbrojí, to se mnohdy nevidí ani u větších měřítek, spíše naopak si je musíme dokupovat samostatně. Když přičteme výzbroj a výstroj ze základních rámečků, máme z čeho vybírat a model patřičně podvěsit.

Překryt kabiny čirý bez kazů a je dělený, pokud jej však budeme chtít udělat otevřený, je nutno počítat se silnější stěnou.

Návod, kamufláže a obtisky

Návod se drží standardu, který Revell nasadil už před dlouhou dobou. Něco z historie v angličtině a němčině, upozornění a vysvětlení symbolů v mnoha jazycích, seznam potřebných barev, rozložení dílů a pak teprve samotný návod. Schéma stavby, včetně popisu barev, je srozumitelné.

Stavebnice nabízí pouze jednu kamufláž, výběr ze dvou by nebyl špatný. Nicméně jedná se o aktuální provedení ze základny Bagram v Afgánistánu z roku 2013.

Obtiskový aršík je vytištěn ostře bez přesazení. Součástí aršíku jsou i obtisky přístrojových desek a ovládacích panelů do kabiny a také některých větších popisků.

Minikatalog

Do už tak docela našlapané krabičky přidává výrobce ještě malý katalog, který má modeláře nalákat na modely a také podsouvá i další produkci z jiných modelářských odvětví.

Závěr

Stavebnice působí velice příjemně, stavba řekne více. Každopádně by tento model neměl ujít pozornosti všech příznivců nejmenšího měřítka.

Roman "Randalf" Kresta
MK Apolo Kopřivnice

Redakce děkuje firmě Corfix, dovozci modelů Revell, za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Corfix, Letadla - 1:144, Letadla - Náhledy do krabiček, Revell | 4 komentářů

Komentáře

4 odpovědí k článku “1/144 F-15E Strike Eagle – Revell”

  1. Martin 'Černoch' Černý napsal:

    Zdá se mě to , nebo krycí lak je u části obtisků posunut částečně mimo dekál a u zbytku je to na hraně?

  2. Karel "Charlie" Kříž napsal:

    Taky mi to přijde poněkud ujeté a možná i nepoužitelné.

  3. sabaka napsal:

    Nějaký jsem už viděl postavený a dekály měl ok, tak jde ohledně aršíku třeba jen o vadný kus nebo skutečně klam.

    Mě spíš zaujaly ty nesmysly o F-15, resp. o F-22 a F-35 v úvodu článku. A ta zmínka o Jak-141, to už jsou snad nějaký houbičky.

  4. Roman "Randalf" Kresta napsal:

    Obtisky budu detailně řešit až ve stavební recenzi.
    Zevrubné info o typu jsme příliš zkrátil a vypadl mi odstavec o verzi E, pardon, doplněno.
    Na téma Jak-141 » F-35 např. zde http://aviationintel.com/yak-141-freestyle-the-f-35b-was-born-in-moscow/.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.