1/72 Sady doplňků pro F-4J Phantom II od Eduardu

14.12.2015 - 2 804 přečtení

eduard_logo

Stavebnice F-4J Phantom II od Academy je v našich končinách již k mání a největší český výrobce stavebnic a doplňků nám přináší několik možností pro její další vylepšení a úpravy.

Korejská dvaasedmdesátka Phantomu II
s českým tuningem od Eduardu

Tomáš Macourek

Interiérová sada ZOOM

Set: F-4J interior S.A.
Kat.č.: SS528
Měřítko: 1/72
Pro stavebnici: Academy
Výrobce: EDUARD M.A.

Vcelku jednoduchý kokpit ve stavebnici asi těžko zkušenější modeláře uspokojí. Stavebnice obsahuje pouze překryty kabiny posádky v jednom kuse s čelním štítkem a řezání tak zůstane pro masochisty, doplněk v podobě vacu kabiny zatím ještě nikdo nevydal, ale i tak přes krásný čirý díl stavebnice bude do prostoru posádky dobře vidět.

Jak jsme již zvyklí, ZOOM obsahuje jednu leptanou planžetu v barvě a některými samolepícími díly. Planžeta obsahuje klasicky boční pulty a boční panely, lepty na palubní desky pilota i operátora. K jejich sestavení bude potřeba trpělivosti, palubovka operátora radaru (RIO - Radar Intercept Officer) je plastická a je z celkem osmi dílů z nichž některé je nutné opatrně naohýbat. Dále zde jsou k dispozici další drobné detaily na dovybavení interiéru na boční stěny a pulty kokpitu, pedály nožního řízení, podlahy či zadní stěny kokpitu.

Dalšími díly vylepšíme vystřelovací sedadla posádky, tedy záhlavník včetně madel nouzového opuštění letounu, sedák, madla na bocích vany sedačky a samozřejmě kompletní sada pásů. Tvarově a rozměrově díl stavebnice odpovídá mimo opěrky zad, která má být vystouplá vpřed a v horní části překrývá spodní část záhlavníku. Tuto skutečnost nepostihuje ani výbava leptané sady (ani snad leptem nelze) a máme tedy na výběr ponechat stávající stav, dovyrobit z destičky opěrku novou a dolepit na sedačku nebo se podívat po odlévané Martin Baker Mk. H-7 ve verzi pro USN a USMC (mají drobné odlišnosti oproti verzi USAF). Barvy na leptech celkem odpovídají použitým odstínům skutečných strojů, možná interiérová šedá na leptech je malinko více do modra.

Sada ZOOM tedy postihuje základ vybavení kabiny posádky. Co mi v této sadě chybí, je leptaný HUD s filmem, který bych v této sadě vyměnil například za lepty pedálů. Přeci jen je HUD za čelním štítkem více viditelný než pedály...

Návod je jednoduchý a přehledný. Doporučuji důkladně prohlédnout před sestavením palubní desky operátora. Je také tradičně ke stažení na webu výrobce.

Klasická sada

Set: F-4J S.A.
Kat.č.: 73528
Měřítko: 1/72
Pro stavebnici: Academy
Výrobce: EDUARD M.A.

Jako obvykle sada obsahuje dvě planžety, jednu identickou z řady ZOOM, tedy SS528, a druhou bez barevné úpravy. Třetí částí je i film.

Obsah té první barevné je popsán výše. Druhá sada nám rozšíří možnosti dovybavení kokpitu a exteriéru. Pokud jsem výše "brečel", že mi chybí v planžetě HUD pilota, tak v této sadě jsem se jej dočkal a znázorňuje jej jeden lept a průhledová část z filmu. Jako poslední do kokpitu, resp. na překryt kabiny doplníme sady zpětných zrcátek pro oba členy posádky.

Velká část leptů je věnována podvozkovým šachtám, krytům a nohám předního a hlavního podvozku. Po doplnění či nahrazení dílů ze stavebnice velmi oživí tyto partie stavebnice. Třetinu plochy planžety zabírá šest leptů pro výstupní trysky motorů, vždy po třech na jeden. Jejich zhotovení je velice povedené, ale i tak se nabízí otázka, zda nešlo pouze o vyplnění místa na planžetě, když nám stejný výrobce nabízí set výstupních trysek v Brassinu. Velmi zdařilá je také úprava a doplnění padákové schránky, kterou tak lze s využitím leptů nechat otevřenou.

Zde bych jen zmínil, že při službě na letadlových lodích se tento brzdící systém samozřejmě nepoužíval a možnost jeho použití byla téměř vždy elektronicky blokována. Jeho použití se dá ideálně aplikovat na stroje testovacích a cvičných jednotek US Navy nebo strojů US Marines Corps. Dalšími drobnostmi, které však mají viditelný kladný vliv na vzhled, jsou lepty protipumpážních dvířek z vnitřní strany, výstupy chlazení v ocasní části stroje nebo bezpečnostní opěrka za přistávacím hákem.

Posledními příjemnými doplňky setu je integrovaný výsuvný žebřík posádky a čechla na vstupy vzduchu k motorům. V souvislosti s těmito doplňky se opět zamýšlím nad velkou nevýhodou stavebnice, že neobsahuje vícedílný překryt kabiny pro její otevření.

Z této sady mám radost a veřím v její velké využití. Hledal jsem na předloze na fotografiích, co by mi v leptech mohlo chybět a zatím jsem k ničemu nedospěl. Uvidíme při stavbě.

Návod na šesti stranách je přehledný a nenašel jsem v něm žádné záludnosti nebo chyby. I tento je ke stažení na webu výrobce.

Brzdíme!!!

Set: F-4J air brakes
Kat.č.: 72604
Měřítko: 1/72
Pro stavebnici: Academy
Výrobce: EDUARD M.A.

Malá leptaná sada s celkem 14 díly nám nabízí luxusní provedení otevřených brzdících štítů. Stavebnice má tuto možnost bez řezání. Pro aplikaci vnitřní části šachty je tak nutné pouze obrousit nýtové řady. Brzdící štíty jsou vyrobeny z leptu tak, aby byly plastické jako ve skutečnosti, jejich složení tak bude otázkou přesnosti a trpělivosti. Odměnou za to nám bude perfektní vzhled brzdících štítů. Drobnější lepty se použijí na panty štítů a doplnění rozvodů na pístnicích.

Návod na jedné stránce nás bez potíží provede složením a aplikací tohoto zdařilého doplňkového setu. Ke stažení je zde.

Masky, masky, masky...

Set: F-4J
Kat.č.: CX417
Měřítko: 1/72
Pro stavebnici: Academy
Výrobce: EDUARD M.A.

Zdá se mi to nebo jsou ty aršíky ze žluté kabuki pásky čím dál menší? Nezdá. Alespoň tedy u této sady určitě ne. V aršíčku cca 4x4,5 cm nalezneme totiž jen masky pro rámování kabiny posádky.

Asi se nějak zapomnělo, že McDonnell Douglas F-4 Phantom II má i čtyři kola, na které by se pár vyřezaných koleček do pásky také hodilo. My, co jsme často v boji s časem, bychom tuto opomenutou drobnost asi dost ocenili...

Jednostranný návod s rozložením masek v aršíku a jejich umístění na překryt. Ke stažení jej naleznete zde.

Brassinová kolečka

Set: F-4J wheels
Kat.č.: 672 078
Měřítko: 1/72
Pro stavebnici: Academy
Výrobce: EDUARD M.A.

Kolečka ve stavebnici jsou pěkná, na "krabičku" do vitríny asi i dostačující, ale kdo chce postavit "soutěžák", tak by měl sáhnout po jejich náhradě. Kola ve stavebnici jsou bez naznačení vzorku pneumatik. Kola předního podvozku vcelku odpovídají, ovšem kola hlavního podvozku jsou a) ze dvou dílů, b) mírně menší než by měla být a za c) disky jsou méně detailní, i když toto je spíše dáno technologií výroby a jejími limitovanými možnostmi.

Nedávnou novinkou jsou v klasickém blistru balená brassinová kola včetně masek pro jejich nabarvení. Stačí pouze odstranit nálitek a obnovit pod ním ztracený vzorek pneumatiky. Kola jsou správné velikosti a tvaru. Jak jsem zmínil, mají po celém obvodu vzorek na pneumatice i název výrobce po straně, disk samotný má především u hlavního podvozku velmi pěkně zpracované ostré detaily.

Dvoustranný barevný návod obsahuje vše potřebné: umístění, odstíny barev a rozložení masek v aršíku a jejich umístění na kola. K nahlédnutí je návod zde.

Výstupní trysky motorů

Set: F-4J exhaust nozzles
Kat.č.: 672 079
Měřítko: 1/72
Pro stavebnici: Academy
Výrobce: EDUARD M.A.

Co se těchto partií týká, tak bych se spokojil s tryskami ze stavebnice. Bohužel vnitřní část je naznačena pouze na krovkách, dále není nic. V případě koupě klasické leptané sady se zde nabízí využití leptů pro trysky. Ideální řešení však nabízí až další brassinová sada s tryskami. čtyři odlévané díly + čtyři lepty = málo práce a při troše vůle i pěkný výsledek a uvnitř uvidíte poslední stupeň kompresoru motoru s forsážním prstencem. "Roura" má i naznačené, v jaké poloze se má komplet usadit do trupu.

Barevný návod jasně ukáže co, kam a jak. A barvičky také. K nahlédnutí je návod zde.

Shrnutí

Nemohu říci, že bych byl některou z výše uvedených sad vyloženě zklamaný. Spíše bych řekl, že každá ze sad má své opodstatnění a je jen na modeláři, co z nich použije. Asi nejvíce mne mrzí absence masek pro podvozková kola v sadě masek.

Pro soutěžní model bych volil "plnou palbu", tedy klasickou sadu leptů s brassinovými doplňky. K ideálu by mi scházela asi jen odlévaná vystřelovací sedadla.

Aktuálně Eduard M.A. také nabízí zbraňový set pro F-4 Phantom II, kde najdeme sadu samostatně již vydané brassinové výzbroje pod katalogovým číslem 672089 za výhodnější cenu. Ta obsahuje ŘS Sidewinder, Sparrow a bomby Mk.82.

Kdo stavebnici Academy ještě neviděl, nabízím i pár mizerných fotografií.


Tomáš Macourek

Fotografie: autor, náhled masek z webu výrobce

Redakce ModelWebu děkuje výrobci EDUARD M.A. za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.