1/48 L-39 C “NATO Trainer” – Special Hobby

15.10.2015 - 4 849 přečtení

000

Je tomu již nějaký ten pátek, co firma Special Hobby vydala čtvrtkový model cvičného letounu L-39C. Nyní oprášila formy, přidala pár věcí, oblékla model do nových kabátů a novinka je na světě.

Známý model v novém kabátě...

Bohumír "Bill" Bílek

Stavebnice: L-39C "NATO Trainer"
Výrobce: Special Hobby
Měřítko: 1/48
Kat. č.: SH48171

Obsah

Krabice klasického vzhledu s pěknou barevnou kresbou má tentokráte praktické horní otevírání. Obsahuje výlisky, které obsahovaly již předešlé modely tohoto modelu zmíněného výrobce.

Kvalita výlisků je stále stejná. Stavebnice má jemné negativní rytí, které se místy bohužel ztrácí. Objevují se i nějaké drobné kazy, hlavně ve formě otřepů.

Prostě původní výlisky. Dále zde najdeme pár PUR součástek a VACU překryt kabiny. Nově je zde oproti původním stavebnicím planžetka plechů a film s přístrojovými deskami.

Na planžetě leptů najdeme palubní desky, upínací pásy a jiné drobnosti jak to kokpitu tak i na exteriér. K leptaným palubkám je i nepostradatelný doplněk ve formě slídy s přístroji.

Plánek je srozumitelný.

Kamufláže

Stavebnice v tomto přebalu nabízí výběr ze "čtyř" zbarvení. Dvě verze českého zbarvení, jeden estonský a jeden slovenský stroj. Obtisky natiskla italská firma Cartograf, takže si troufnu tvrdit, že kvalita je zaručena.

  1. L-39C Albatros, černá 10, Eeti Õhuvägi (Estonské letectvo), 2014
  2. L-39C Albatros, 0445, CLV Pardubice, Česká Republika, 2014
  3. L-39C Albatros, 0445, CLV Pardubice, Česká Republika, 2014
  4. L-39CM Albatros, 5252, 2. letka, Zmiešané krídlo Otta Smika, Vzdušné sily Slovenskej republiky, základna Sliač, 2013

V popisu kamuflážních zbarvení B a C jsem se nespletl. Jedná se opravdu o totožný stroj, oba popisy jsou shodné. Cituji:

"Stroj prošel v roce 2000 modernizací a v roce 2004 byl předán Armádou ČR civilní organizaci CLV, která zajišťuje výcvik vojenských pilotů. V červenci 2013 se letoun střetl s ptákem, při opravě byl vyměněn pravý sací kanál. Letoun poté létal určitou dobu se sacím kanálem v základové žlutozelené barvě. Při barvení sacího kanálu kamuflážní barvou byly zamalovány lvíčci a nápisy Czech Air Force. Letoun také létal s náběžnou hranou v základové barvě."

Obtiskový arch obsahuje i popisky.

Ty jsou ve dvou provedeních. Dle návodu pro kamuflážní verzi B (černé) a pro kamuflážní verzi C a D (šedivé). Je pravda, že nejsem odborník na tento letoun, ale nechápu, proč jsou popisky na zbarvení B a C rozdílné? Z toho co jsem pochopil z návodu, tak se jedná o totožný stroj, který je pouze po opravě po střetu s ptákem. Opravoval se pouze pravý sacák a náběžky. Jak je uvedeno v návodu, tak poté se přestříkal kamuflážní barvou a zamalovali se lvíčci a nápis Czech Air Force. Tak proč by se přestříkávaly popisky z šedých na černé?
Při detailním prozkoumání pod lupou jsou černé popisky ve slovenštině a popisky šedé v češtině. Tím pádem mi vychází, že zařádil šotek v návodu k popiskám a šedivé mají být pro kamufláž B a C a černé pro kamufláž D.

Stavba

Jelikož se jedná již o několikátý přebal, je možné na internetu najít i nějakou tu stavbu, jako například na ModelForu. Sice se jedná o verzi L-39ZA doplněnou o další odlévané doplňky firmy CMK, ale plastové výlisky jsou totožné.

Závěr

Když to shrnu, tak se jedná o původní výlisky oblečené do nového kabátu a obohacené pouze o planžetu leptů. Je škoda, že výrobce místo VACU překrytu neudělal tento překryt z plastu.

Bohumír "Bill" Bílek,
KPM Kaznějov

Redakce Modelwebu děkuje firmě Special Hobby za vzorek k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.