1/35 Somua S35 – Tamiya

25.9.2015 - 3 832 přečtení

krabice_top somua-26

Japonská firma Tamiya přišla ke konci března letošního roku na trh s francouzským středním tankem Somua S35 v měřítku 1/35...

Mé jméno je
Société d'Outillage Mécanique et d'Usinage d'Artillerie,
ale můžete mi říkat SOMUA...

Martin Korbelík

Stavebnice: Somua S35
Výrobce: Tamiya
Měřítko: 1/35
kat. číslo: 35344

Úvodem

Japonská firma Tamiya přišla ke konci března letošního roku na trh s francouzským středním tankem Somua S35 v měřítku 1/35. Pro mnohé technikáře zainteresované do francouzské vojenské techniky je to velká úleva, protože do nedávna byl tento typ k mání pouze jen od firmy Heller (dnes již stařičká, na svou dobu ale kvalitní stavebnice). Stavba tohoto modelu od Helleru totiž obnáší mnoho úprav a doplňků, což zbytečně prodlužuje stavbu.

Určitě to sami znáte, občas je lepší takový model odložit a nechat jej, jak se říká, uzrát... někdy i na 5 let. Doba zrání nás ale už trápit nemusí! Tamiya, jako vždy, nasadila s touto stavebnicí vysokou laťku a tak nezbývá nic jiného, než vás navnadit a představit vám ji v plné parádě.

Historie a technická data

Vývoj tanku Somua S35 byl započat roku 1934 a sériová výroba začala již roku 1935. Byl vyráběn z odlévaných částí (tloušťka pancíře až 40 mm), čímž svým způsobem předběhl i nejznámější sovětský tank T-34. Stroj dosahoval maximální rychlosti 40,7 km/h a to díky motoru SOMUA V8 o výkonu 190 hp. Věž tanku byla vybavena kanonem SA-35 ráže 47 mm spolu s koaxiálním kulometem Chatellerault ráže 7,5mm. Velitel měl k dispozici věžičku s průzory, kterými mohl bezpečně pozorovat děj na bojišti.

Do roku 1940 bylo vyrobeno cca 500 tanků S-35, z toho polovina byla odeslána do služby ve francouzských koloniích.

Tanky Somua bojovaly roku 1940 proti německým vojskům, avšak ani ony nedokázaly zabránit kapitulaci Francie. V té době je Němci pokládali za nejlepší francouzské stroje, proto byly po obsazení Francie Němci zrekvírovány a zařazeny do výzbroje Wehrmachtu pod označením Pz.Kpfw. 35-S 739(f).

Tanky Somua se účastnily bojů na vedlejších frontách, na východní frontě byly nasazeny proti partyzánům. Některé stroje byly dodány do Itálie a Chorvatska. Na západní frontě se účastnily bojů po spojenecké invazi roku 1944 na straně Německa. Některé kusy byly zařazeny do jednotek obnovené Francouzské armády na již osvobozeném území Francie.

Pohled do krabicky

Po otevření krabičky najdeme celkem pět rámečků z pískově žlutého plastiku, sáček obsahující čirý rámeček, kroužky z vinylu a řetízek, sáček s článkovými pásy, obtiskový aršík, stavební návod a brožurku obsahující technická data a barevná schémata. Díly jsou čistě vylisovány bez otřepů a vtaženin s velmi jemným povrchem.

Na několika dílcích jsou viditelné stopy po vyhazovačích. Naštěstí jsou umístěny na plochách, kde je po sestavení modelu vůbec neuvidíme. U Tamiyů se přemýšlelo...

Nyní se podíváme na obsah jednotlivých rámečků ve zkratce.

Rámeček A (2x)

  • díly podvozku (ozubená a pojezdová kola, vozíky, listové pružiny)
  • koncovky výfuků
  • boční schránky
  • drobné díly exterieru

Rámeček B

  • vana a korba
  • přední část vany
  • bočnice podvozku
  • mřížky motorového prostoru

Rámeček C

  • poklopy montážních otvorů motorového prostoru
  • boční ochranné pláty pojezdových kol
  • poklopy věže
  • kryt výfuků s naznačením prolisů

Rámeček P

  • díly věže vč. velitelské věžičky
  • hlaveň
  • štít a tělo kanonu
  • kulomet
  • nářadí
  • celta
  • anténa s izolátorovou průchodkou
  • figura

Postřehy - vana a korba

Po hrubém slícování vany s korbou a přední částí vany vše dokonale lícuje, jen je třeba přečistit dosedací plochy jemným brusným papírem. Díly jsou zpracovány s perfektními ostrými detaily a znázorněním struktury litého pancíře. Šroubové spoje vana - korba odpovídají tvarově skutečnosti, proto není třeba je odřezávat a měnit za odlévané.

Jediná věc, která mě trochu naštvala jsou mřížky motorového prostoru. Ty působí trochu nereálně a zasloužily by vyfrézovat. Myslím si, že s trochou snahy by výrobce dokázal tento detail vyrobit o něco lépe. Doufejme, že některý z výrobců resinových doplňků využije příležitosti a vydá opravný set mřížek.

Postřehy - věž

Věž se skládá ze dvou částí. Po slepení vznikne malá spára, kterou je třeba zatmelit a přebrousit. Na broušených plochách je nutné opravit znázornění struktury litého pancíře. To lze rychle a efektivně znázornit "poklepáním" frézičkou nebo natupováním Surfaceru. Nic složitého a časově náročného.

Stejný postup nás čeká i při slepení velitelské kopule. Ústrojí kanonu je velmi jednoduché. Hlaveň po začištění lze použít bez výměny za soustruženou a kulomet si zaslouží odvrtat.

Postřehy - podvozek

Podvozek je ztvárněn velmi detailně a považuji jej za nejsložitější část modelu. Stavba podvozku je rozdělena asi do deseti stavebních etap (od zkompletování vozíků a pojezdových kol až po samotné zavěšení na bočnice).

Velmi se mi líbí ztvárnění listových pružin a ozubených kol. Za to palec hore! Jen je velká škoda, že po složitém sestavení celého podvozku vše zakryjeme bočními pláty.

Postřehy - podvozek

Pásy je možné ihned sestavit bez použití lepidla z jednotlivých článků pouhým secvakáním  čepů. Odpadá zde zdlouhavé vystřihávání z rámečků a začišťování. Plast je dostatečně flexibilní takže při secvakání se nemusíme bát, že nám článek praskne.

Malou vadou na kráse jsou dvě stopy po vyhazovačích, které jednoduše odfrézujeme jemnou frézičkou. Toto provedení pásů bylo již použito u stavebnice Mark IV. Doufejme, že Tamiya zůstane u tohoto provedení pásů i nadále.

Dekály - kamufláže

Obtisky jsou zpracovány velmi kvalitně, bez přesazení barev a jiných tiskových vad. Vždy se mi s těmito obtisky dobře pracuje a po usazení obtiskovými vodičkami dokonale kopírují povrch.

V přiložené brožurce s barevnými schématy máme na výběr ze tří vícebarevných kamufláží:

  •  No. 56, 18th Dragoon Regiment
  •  No. 42, 13th Dragoon Regiment
  •  No. 20, 4th Cuirassier Regiment

Závěr

Musím říci, že Tamiya mě poslední dobou překvapuje svými projekty čím dál více. Osobně mne Somua zaujala, jak předlohou tak i zpracováním modelu samotného. Nebudu zde tvrdit, že je to naprosto dokonalý model. Žádný dokonalý model neexistuje... Leda, že by výrobce byl sám Bůh.

Ten, kdo si bude chtít model postavit jen z krabičky si přijde na své. My, zmlsaní modeláři, si například dokoupíme fotoleptané díly a kovové pásy od Friulmodelu. Ať s doplňky nebo bez, určitě se bude hezky vyjímat ve vitrínce.

Teď už mi nezbývá nic jiného, než si stavbu v pohodě a klidu užít.

Martin Korbelík,
KPM Kaznějov

Redakce Modelwebu děkuje firmě MPM s.r.o. za poskytnutý vzorek k recenzi.

Rubrika MPM s.r.o., Tamiya, Technika - 1:35, Technika - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.