1/72 N-3PB “Little Norway Service” – Special Hobby

17.9.2015 - 2 733 přečtení

specialhobbyn-3pb

Náhled do krabičky amerického letadla v norských službách s plováky.

Plavací americké letadlo,
norského uživatele
a českého výrobce

Vojtěch "staroch" Starý

Model: N-3PB (kat. číslo: 72299)
Výrobce: Special Hobby
Materiál: Plast,plech
Měřítko: 1:72


Historie

Northrop N-3PB bylo jednomotorové plovákové letadlo, vyvinuté v USA roku 1940. Celkem 24 exportních kusů nakoupilo Norsko během druhé světové války, zásilka však nestačila přijít do norské kapitulace. Typ N-3PB proto dále operoval v norských rukách z Islandu, kam se norské ozbrojené síly přesunuly. Poté s letadlem cvičili piloti v nově založené základně "Little Norway" v Kanadě.


Stavebnice

Firma Special Hobby vydala letos zbrusu novou stavebnici tohoto pozoruhodného stroje. Nyní nahlédneme do krabičky a podíváme se, jak se jim americké letadlo v norských rukou povedlo. Klasická krabice s vrchním otvíráním v sobě ukrývá celkem tři rámečky ze středně šedého plastu, jeden čirý, malou planžetku leptů, obtisky a barevný návod.

Rámeček A

První rámeček obsahuje dvě poloviny trupu, VOP, vrtuli a drobné díly. Trup má pěkné rytí, místy je však mírně křivé a na povrchu nalezneme drobnou krupičku, kterou však odstraní přeleštění jemným smirkem. Interiér v polovinách trupu má na bocích naznačenou konstrukci, která je místy mírně "rozplizlá" a přímo uprostřed jí hyzdí jedna stopa po vyrážeči, kterou bude nejspíš docela obtížné odstranit. Při zavřené kabině si však myslím, že jsou detaily dostačující.

Vrtule je pěkná a bude potřeba ji jen mírně přejet smirkovým papírem kvůli otřepům. Palubní deska je pěkně odstříknuta, škoda, že obtisky neobsahují budíky.

Rámeček B

Další rámeček obsahuje křídla, motor spolu s jeho krytem, detaily do kokpitu a nohy plováků. Rytí na křídlech je stejnoměrné, linky nejsou ani moc ani málo hluboké, zespodu dokonce nalezneme několik nýtů. Kryt motoru má naopak rytí místy rozplizlé, ztrácející se a proto bude nutno tuto partii opravit. Přepážka mezi piloty má sice naznačené nýtování, ale zdá se mi poněkud křivé. Nohy plováků vypadají moc pěkně a nechybí jim ani usazovací kolíčky do křídla. Líbivý detail, který mně upoutal je zvlášť vylisované polstrování na sedačku. Motor má pár otřepů, které bude třeba zbrousit, ale jinak se mi jeho detaily líbí a dle mého názoru postačí jej pouze vybarvit a vystínovat.

Rámeček C

Poslední šedý rámeček obsahuje plováky, výzbroj a nabízí možnost postavit model s vozíky na kolečkách, což považuji za výborný nápad pro ty, kteří nechtějí mít model "na vodě". Plováky mají hladší povrch, než trup a jejich rytí je dobré. Pokud se modelář rozhodne pro stavbu s "vozíčkem" bude muset očistit kola od dělící roviny a dorýt ztracený vzorek pneumatik.

Kabina

Kabina je pěkná, čirá, bez kazů, to samé okénka do trupu a světla. Zde bych pouze chtěl podotknout, že po dodání vzorku mi přišel špatný rámeček s kabinou, který neobsahoval zmíněné okénka.

Po zaslání e-mailu firmě MPM mi obratem poslali rámeček nový již s potřebnými díly. Firma MPM prosí, aby se každý, kdo koupí model se špatným rámečkem na firmu obrátil a díly mu bezplatně pošlou.

Lepty

Malá planžetka leptů obsahuje upínací pásy na sedačku, kormidla a další drobné detaily. Její použití vidím bezproblémově a zcela využitelně.

Obtisky

Obtisky vytiskla firma AVIPRINT, jsou pěkně jemné a věřím, že s nimi bude bezproblémová práce. Obsahují i chodníčky na křídlo, tak uvidíme, zda je nastříkám, nebo použiji obtisk.

Návod

Barevný návod je vytištěný na lakovaném papíře v malém formátu A5 a bezproblémově nás provede celou stavbou. Barvy do interiéru a barvy drobných detailů jsou vyobrazeny přímo v návodu a tak nám ušetří práci s hledáním příslušných barev ve vysvětlivkách. Na konci nalezneme tři kamuflážní schéma, která se liší pouze jiným rozmístěním barevných polí a číslicí na boku trupu. Na výběr máme z čísel 1, 3 a 4, přičemž u každého letounu je napsaná jeho historie. Všechny 3 letouny havarovaly a pouze v jednom případě posádka přežila.

Hodnocení

Firma Special Hobby uvedla na trh pěkný model nezvyklého letadla v severských rukách, který se určitě neztratí na žádné soutěži a ve vitrínce se bude díky plovákům vyjímat. Některé drobné chybky způsobené technologií short run nebude problém odstranit a už se těším na stavbu, kterou budete brzy moci sledovat na ModelForu.

Vojtěch "staroch" Starý KPM AVZO Cheb

Redakce ModelWebu děkuje za vzorek pro recenzi firmě MPM production.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.