1/72 Folland Gnat F.1 FIN/YU – Special Hobby

9.9.2015 - 3 319 přečtení

Cover

Firma Special Hobby vydala první variaci na téma Folland Gnat. Jak to tedy vypadá?

A kdo nemá Gnata...
...vrazí do vitríny Oscara

Roman Randalf Kresta

Název: Folland Gnat F.1 Finnish and Yugoslav
Měřítko: 1/72
Výrobce: Special Hobby
Kat. číslo: SH 72137

Historie

Folland Gnat byl britský cvičný a lehký stíhací proudový podzvukový letoun, známý hlavně z akrobatické skupiny Red Arrows a účinkování ve filmu. První prototyp vzlétl 18. července 1955. Stroj byl původně byl navržen jako lehký stíhací letoun a bylo objednáno šest prototypů Folland Gnat F.1, ale ve finále dala RAF přednost jinému letadlu (Hunter FGA.9). Nakonec 12 letounů získalo Finsko (+ dva cvičné), 2 Jugoslávie a cca 40 draků v různém stádiu rozpracovanosti obdržela Indie, kde se následně Gnat vyráběl licenčně pod názvem Hal Ajeet.

Gnat se do služby RAF přeci jen dostal a to v cvičné dvoumístné verzi, která doznala značných změn - mimo druhé sedačky větší rozpětí křídla, prodloužený trup, zvětšené nádrže a byl provozován jako Folland Gnat T.1

Stavebnice

Obvyklá SH krabička s bočním otvíráním ukrývá tři rámečky z šedého plastu a jeden průhledný, návod a obtisky. Již první pohled na výlisky je potěšující - čistě vylisováno, ostré a jasné rytí, alternativní díly a krásně čiré překryty kabiny.

Trup

Rámeček s trupem obsahuje mimo trup samotný také několik alternativ přídě, což jasně naznačuje, že do budoucna se můžeme těšit na další variace na téma Gnat, včetně v úvodu zmíněného Oscara, tedy THE NAVY z filmu Žhavé výstřely.

Křídla

Přestože se jedná o nevelký model, výrobce velice rozumně nevylisoval křídla vcelku, ale vkládá se vnitřní spodní část, díky čemuž se vyvaroval případných vtaženin a současně má odtokovou hranu z jednoho kusu a nemusí se tak řešit její ostrost. Vtipně je vyřešeno vložení křídla do trupu.

Kabina

Překryt opět nabízí alternativy pro zavřenou a otevřenou kabinu a je čirý bez vad a škrábanců. Plast je přijatelně tenký, nicméně drobné zkreslení bude (což považuji za pochopitelné, fyzika funguje).

Detaily

Povrchové detaily i drobné díly jsou dostatečně jemné a jejich sestavení vypadá nenáročně.

Ano, jistě. Pochopitelně při detailním ohledání a zvětšení vidíme, že drobné začistění bude nutné, ale to ostatně všichni děláme i u japonských klik-klaků, ne?

Výzbroj

Stavebnice nabízí relativně bohatou výzbroj a výstroj, z které však v tomto přebalu většinu nepoužijeme.

Jak jsem již uvedl výše, Gnat je skutečně drobeček (obzvláště na rouru) a tak se vám jich do vitríny vejde více. Pro představu přikládám srovnání s trupem stodevítky ve stejném měřítku.

Obtisky, návod

Obtisky jsou vytištěny u Aviprintu, jsou ostré a bez přesazení. Jugoslávské znaky jsou navíc vytištěny rozdělené, takže přesazení si můžete vyrobit sami...

Návod je opět zpracován dle zvyklostí Special Hobby - formát A5, na úvod trocha historie typu, srozumitelné schéma stavby a na závěr kamufláž. Standard, na který jsme již zvyklí.

Kamufláže

Jak již popis na krabici napovídá, tato variace se věnuje službě Gnatů ve Finsku a Jugoslávii a na výběr tak máme dva Finy a oba Jugoše.

Hodnocení

Stavebnice celkově působí příjemným dojmem, na první pohled nikde nevidím záludnosti a dovolil bych si model doporučit i méně zkušeným modelářům. Stavba ukáže více, ale nebál bych se toho.

Gnat je malé a neokoukané letadlo, které by určitě nemělo uniknout vaší pozornosti. Pohled společnosti Special Hobby na tento stroj vychází dostatečně zajímavý, takže není důvod váhat, maximálně si tak počkat na další přebaly a vybrat si ty správné dle svého gusta.

Roman Randalf Kresta
MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě Special Hobby za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | 4 komentářů

Komentáře

4 odpovědí k článku “1/72 Folland Gnat F.1 FIN/YU – Special Hobby”

  1. Luboš Pavel napsal:

    Netušil jsem, že Gnat měl více než jedno křídlo, asi se špatně dívám. Jinak si nedokážu vysvětlit ten opakující se plurál -> "výrobce vylisoval křídla" atd.

  2. Ondřej 'ondrous' Mokrý napsal:

    1 pravé křídlo + 1 levé křídlo = 2 křídla ;)

  3. Damir napsal:

    Jugoslavske znaky pro kridlo-kridla vytisteny rozdelene, je to dobre pro spravny presazeni. Bohuzel vlajka pro smerovku neni tak pekna, zlouty lem hvezdy...

  4. Luboš Pavel napsal:

    To Ondrouš: A když to bude dvouplošník, tak bude mít dohromady tři křídla - 1 levé dolní + 2 pravé dolní + 1 horní = 3 křídla :-D

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.