1/48 Supermarine Spitfire Mk.I

7.6.2015 - 3 446 přečtení

a05126-supermarine-spitfire-box

Od května si můžeme na pultech českých obchodů pořídit jedničkového Spitfira od firmy Airfix v královském měřítku.

Jedničkový Spitfire od Airfixu

Daniel "Skřivan" Křivánek

Název: Supermarine Spitfire Mk.I
Výrobce: Airfix
Měřítko: 1/48
Kat. č.: A05126

Úvodem

V květnu Airfix vydal zbrusu novou stavebnici prvního Spitfiru. Potěšující je, že z této stavebnice můžeme postavit i Spita s dvoulistou vrtulí.

Rámečky

V klasické červené krabičce s krásnou kresbou Spitfira z 602. squadrony útočícího na formaci Heinklů He-111 najdeme pět rámečků ze světle šedého měkčího plastu a jeden rámeček s čirými díly. Na všech rámečcích je patrné drobné přesazení formy. Jinak jsou výlisky čisté, bez větších propadlin a kazů, s krásně jemným a ostrým rytím.

Vypadá to, že stopy po vyhazovačích jsou umístěny tak, aby nebyly vidět. Při pohledu do návodu a na výlisky mi připadá, že se u Airfixů inspirovali stavebnicí devítkového Spita od Eduardů. Například zhotovením kokpitu, podvozkových šachet, výškovek a možná další podobnosti mě napadnou při stavbě. Přímo ve stavebnici je možnost udělat otevřené kryty kanónů. Airfix to má řešené tak, že pokud budete chtít kryty otevřít, z křídla je vyříznete a nahradíte novými, které jsou součástí rámečku. Takže vás nečeká žádné složité pasování krytů do předem vylisovaných otvorů, a to se mi velice líbí.

Čirý rámeček obsahuje tři druhy kabin a zkrácené konce křídel. Předpokládám, že je určen i pro pětku. Samozřejmostí je i možnost udělat otevřenou kabinu. Čiré díly jsou poměrně tenké a krásně čiré.


Návod

Stavební návod je krásně přehledný a krásně nás provede stavbou. Díly které jsme nalepili v předešlém kroku jsou označené červeně. Už na začátku stavby je potřeba být rozhodnutý jakou variantu budeme stavět, protože rozdíly jsou i ve vybavení kokpitu.

Obtisky

Obtiskový aršík bez označení výrobce je jen jeden a obsahuje kromě tří markingů i popisky včetně červených záplat na kanony. Aršík je vytištěn velice pěkně s minimálním přesahem krycího laku. Roztřepení na fotkách je způsobeno focením na supermakro, a to ukáže všechno. Pouhým okem je toto roztřepení absolutně nepozorovatelné.

Kamufláže

Máme zde možnost vybrat si ze tří kamuflážích schémat. Dvě jsou s třílistou vrtulí a jedno z dvoulistou.

A. 602. Squadron, RAF Westhampnett, Sussex, Anglie, Srpen 1940
B. 57. Operativní výcviková jednotka RAF Hawarden, Flintsire, Wales, polovina roku 1941.
B. 19. Squadrona, RAF Duxford, Anglie, srpen 1938

Závěr

Co říci na závěr? I když tu máme jedničkového Spita v kvalitě firmy Tamiya, který je ovšem již staršího data, nový Airfix nám dává možnost postavit si Spita i s dvoulistou vrtulí. Jaká bude ovšem kvalita a přesnost sestavení se uvidí. Musím se přiznat, že jsem neodolal a oba Spity jsem vytáhl na stůl a dal se pomalu do lepení. Stavba je ke shlédnutí na MF.

Daniel "Skřivan" Křivánek
MK Apolo Kopřivnice

Redakce Model Webu děkuje firmě MPM s.r.o. za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Airfix, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.