1/48 MIG-21MF – reedice 2015 – Eduard

9.4.2015 - 3 187 přečtení

001.jpg

V roce 2011 byl poprvé vydán firmou eduard model Migu-21 MF v královském měřítku. Letos přichází jeho reedice, která, ale není úplně tak stejná jako předešlý model.

Ne úplně stejná reedice!

Petr "Chmell" Chmelík

Název: MiG-21MF
Měřítko: 1/48
Výrobce: eduard
Kat. číslo: 8231

Úvod

Když byla na začátku roku 2011 představena první stavebnice Migu-21 jednalo se bezesporu v našich končinách o malý zázrak. Mnoho modelářů dlouho čekalo na správné ztvárnění tohoto typu, který se významně zapsal do dějin našeho letectví. V těchto dnech přichází tento model znovu do prodeje, ale oproti původnímu vydání doznal určitých změn.

Rámeček A

Rámeček s označením "A" obsahuje díly trupu, brzdných štítů závěsníků, ... Zadní brzdný štít je vyveden ve dvojím provedení a to buď v zavřené verzi či otevřené. Popravdě bych nechtěl zavřený díl předělávat na otevřený, kdyby byl ve stavebnici jen jako jediná varianta.

Rámeček B

Rámeček „B“ obsahuje křídla, klapky VOP, ... Na křídlech nalezneme nádherné rytí (jako potažmo na celém modelu) a dokonale propracované podvozkové šachty, které po doplnění všech dílů budou vyhovovat i těm největším skeptikům.

Rámeček C

Pod označením "C" se v rámečku skrývají části kokpitu, podvozkové šachty, přepážky, ...

Rámeček D

Rámeček "D" obsahuje podvozkové nohy a to nejen přední ale i hlavní, jejich kryty, kola a disky, části trysky a spoustu drobotiny co na modelu nesmí chybět.


Rámeček E

Pod písmenem "E" nalezneme rámeček s díly výzbroje a výstroje. Tento rámeček je ve stavebnici dvakrát.

Rámeček F

Rámeček "F" obsahuje spoustu drobotiny k výzbroji a výstroji.

Rámeček G

V rámečku "G" se skrývají čiré díly. Ty představují tři druhy překrytu, nechybějí ani zpětná zrcátka, přístrojové desky a to jak s budíky tak hladké pro použití leptů, poziční a přistávací světla. Všechny díly jsou krásně čiré, ale překryty by mohly být tenčí.

Rámeček H

Posledním rámečkem je „H“. Tento rámeček obsahuje kýl a směrovku.

Leptané díly

Dva aršíky nabízejí jen ty nezbytné díly. Ten první je barvený a obsahuje přístrojové desky (ve dvou provedeních), boční pulty a poutací pásy. Druhý nebarvený pak obsahuje drobnosti na exteriér letounu. Oba aršíky jsou nové. Barvený doznal změny v přidání vodorovných částí bočních pultů a druhý nebarvený již není niklován, ale je v surovém stavu.

Masky

Na aršíku masek nalezneme vše, co je nutné k zamaskování modelu před stříkáním.

Obtisky

Oproti původní stavebnici nejsou obtisky tištěny u Cartografu, ale tisk provedla firma eduard sama. Na kvalitě se to nikterak výrazně nepodepsalo. Jen je u některých znaků vidět překrytí barev.

Popisky

Perfektní soutisk i barvy popisek, které jsou dílem firmy eduard. Většina popisek je čitelných a jsou provedena v několika jazycích.

Návod

Je tištěn na kvalitním papíře a obsahuje na první stránce stručnou historii typu, na druhé schéma rozdělení dílů a pokyny ke stavbě a na ostatních pak samotný stavební návod. Poslední stránky jsou pak věnovány kamuflážním schématům.


Kamuflážní schémata

  1. MiG-21MF No.7628, Egyptian Air Force, jednotka neznámá, Tanta Airbase, 1988.
    Letoun číslo 7628 reprezentuje vzhled egyptských vojenských letadel, který je znám i ze současnosti. Výrazné oranžové, černě lemované doplňky se na egyptských letounech objevily na konci 70. let minulého století a kromě MiGu-21 je nosily i další stíhačky, například MiGy-19, F-4 Phantom či Mirage. Dùvodem bylo politické sblížení s U.S.A. a vizuální zvýraznění vlastních letadel v bojích s letouny Libye.

  2. MiG-21MF, Czechoslovak People’s Army, 9 Fighter Squadron, Bechyne AB, Czechoslovakia, 1989-1993
    Letoun výrobní číslo 969712 byl vyroben v roce 1974 a následně dodán do Československa. Poté sloužil u 4. slp v Pardubicích, až do května 1989, kdy putoval do Bechyně k 9. slp. V tomto působišti pak létal se znakem města Bechyně na levé stranì přídě. V rámci rozdělení Československa se tento MiG stal součástí leteckých sil Slovenska a nyní je k vidění v leteckém muzeu v Trenčíně. Letoun nese kamufláž, která odpovídá původnímu zbarvení, ve kterém byl stroj dodán ze Sovětského svazu.

  3. MiG-21MF, Slovak Air Force, 4 Flight, Sliac Airbase, Slovakia, ca.1999
    Unikátní kamufláž tohoto letounu vznikla v červenci 1997, kdy příslušníci 31. letecké základny Sliač dali stroji výr. číslo 967713 unikátní zbarvení, pro které se později díky podobnosti se zbarvením krav vžilo označení „Milka“. Stroj létal až do srpna 2000, v roce 2010 byl v Přelouči sešrotován. Jednotlivé odstíny vznikly smícháním bílé a černé barvy, dostupné v běžných obchodech, nejedná se tedy o použití oficiálních schválených kamuflážních barev. Na levé stranì přídě najdete znak 4. letky, na pravé pak znak 31. letecké základny Sliač a slovenského armádního letectva. Na stroji létal pplk. Zsoldos, velitelem pozemního personálu byl kpt. Krucina.

  4. MiG-21MF, Polish Air Force, 10 Eskadra Lotnictwa Taktycznego, Lask AB, Poland, 2001-2003
    Na počátku tohoto tisíciletí začalo v Polsku přezbrojení stíhacího letectva. Z typů sovětské, potažmo ruské provenience přesedlali polští letci na americké Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon. Jedním z MiGu-21, kterým se jejich kariéra chýlila ke konci, byl také 7809, sloužící u 10. ELT (letky taktického letectva). Tato jednotka sídlila v letech 2001 až 2003 na základně Lask.

  5. MiG-21SM, 812 UAP, Kharkov Higher Military Academy, based at Kupyansk Airfield, Soviet Union, August, 1991
    Žraločí tlamou a okem vyzdobený stroj létal u 812. cvičného leteckého pluku, zařazeného v organizační struktuře Charkovského vyššího vojenského učiliště. Byl jedním ze strojů, které byly předvedeny veřejnosti během dne otevřených dveří dne 18. srpna 1991.

  6. MiG-21 MF,German Democratic Republic, Jagdfliegergeschwader 3, Preschen Airbase, 1990
    Letoun „červená 687“ patřil na sklonku 80. let a počátku 90. let minulého století do stavu JG-3, diskolované na základně Preschen poblíž města Forst. V té době jednotka létala s MiGy-21 MF a MiGy-29, piloti měli k dispozici také dvoumístné cvičné MiGy-21 UM a MiGy-29 UB. Tato jednotka patřila do letectva Německé demokratické republiky, tedy komunistického východního Německa. Nesla čestný název „Wladimir Komarow“ na počest sovětského kosmonauta, který zahynul v dubnu 1964 při přistání kosmické lodi Sojuz 1. Zobrazený stroj je v současné době součástí expozice Deutsches Museum Flugwerft v Oberschleißheimu.

Závěr

Jak již bylo psáno, model doznal několika změn. Leptané díly jsou nově konstruované, a hlavní obtiskový aršík již není tištěn u Cartografu. Oproti původnímu modelu jsou také vypuštěny Brassinové raketnice UB-16.

Při stahování návodu jsem narazil ještě na dodatek v podobě malého leptaného aršíku, který má být nejspíše součástí stavebnice. Ale můj recenzovaný model jej neobsahuje!!!

Petr 'Chmell' Chmelík, KPM Plzeň

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za zkušební výlisky k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.