1/72 SG-38 – Kovozávody Prostějov

24.1.2015 - 4 869 přečtení

kovozavody NEPOUZIVAT -> 62451

Malý a hezký model, kterým Kovozávody vstupují do klubu 3D modelace a světa CAD-CAM výroby.

Malý krok...
a velký skok ???

Roman Randalf Kresta


Název: Schulgleter SG 38
Měřítko: 1/72
Výrobce: Kovozávody Prostějov
kat.č.: KPM0024


SG-38

SG-38 (SG = Schneuder Grunau, nikoliv StarGate) byl nejmasověji vyráběným školním kluzákem všech dob. Zalétán byl v roce 1938 a bylo vyrobeno více než 10 000 kusů, přesné číslo však nelze určit s ohledem na jeho výrobu v mnoha zemích.


V Československu byla po válce vyrobena stokusová série pod označením ŠK-38 Komár.


Stavebnice

Stavebnice je sice relativně malá, ale technologicky je to velký skok pro KP - jedná se o první kit kompletně zpracovaný CAD-CAM technologií, tedy v oblíbeném (a mnohdy bouřlivě diskutovaném) 3D.
SG 38_box

Rámeček, o velikosti formátu A5, je řešen velice rozumně - všechny díly jsou uzavřeny v rámu, díky čemuž žádný z dílů nevyčnívá mimo a nehrozí tak ulomení nebo poškození při transportu.

Přestože celá stavebnice má celých 15 (slovy patnáct) dílů, z čehož v této verzi použijeme celých šest, výsledkem je docela velký model. Jednotlivé díly mají jemné detaily, prostě to, co se od 3D modelace očekává. Měl jsem možnost vyzkoušet zkušební výlisky a sestavení je skutečně pohodová záležitost na jeden večer. Jen vzpěry výškovek, s ohledem na možnosti lisování, musíme dodělat sami.


Návod a obtisky

Návod ke stavbě je v barvě a na křídě, první strana obsahuje i stručnou historii a poslední pak titulní kamufláž. Schéma stavby je jednoduché a srozumitelné.


U výše zmíněných vzpěr výškovky bych ocenil vedle průměru i uvedení délky. Návod uvádí i provedení a průměr výpletů a ovládacích lanek.


V návodu je drobná chyba ve vyznačení dílů k nepoužití - proti návody se nepoužijí ještě díly č.11 a 15.

Obtisky jsou vytištěny ostře, bez přesazení či jiných chyb. Zde, oproti zvyklostem, chybí upínací pásy, na které se zapomnělo při konstrukci obtisků, jak se výrobce na přímý dotaz přiznal a omlouvá se.


Kamufláže

Nevím, zda kamufláž je to správné slovo, ale zbarvení by bylo přijatelné. Výrobce nabízí čtyři verze vycházející z kombinace dřevo-plátno s imatrikulací nacistického Německa, to dvakrát, a dvě Německé poválečné, z každé strany železné opony jednu.


Závěr

Z pohledu Kovozávodů máme v ruce přelomový model - je to historicky první model zpracovaný kompletně ve 3D a to jak v historii původních i obnovených KP.


Stavba je pohodová bez záludností a pokud stavíme jen tak pro radost bez vyplétání, tak skutečně za večer můžete mít hotovo.


Za sympatickou - a nižší než obvykle - cenu dostanete dva modely, které určitě ve vaší vitríně budou vidět.


Roman "Randalf" Kresta
MK Apolo Kopřivnice


Redakce Modelwebu děkuje firmě Kovozávody Prostějov za poskytnutí vzorků k recenzi.


Rubrika Kovozávody Prostějov, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | 5 komentářů

Komentáře

5 odpovědí k článku “1/72 SG-38 – Kovozávody Prostějov”

  1. sedlm napsal:

    Tedy nechci rýpat, pokrok to podle detailů asi bude, ale nestálo by za to zmínit ty příšerné propadliny na hlavním rámu, které trhají oči? Chápu, že je to asi tím, že ten rám je oboustranný, ale...

  2. Jirka Látal napsal:

    Toto už jsou sériové výlisky nebo ještě zkušební? Udeřilo mne do očí patrné řádkování frézy na některých dílech a také "hadi" v ploše křídla naproti vtokům (stopy po plnění materiálem), u těch není z fotky patrné, jak moc je to jen optická záležitost a zda nebude poznat i pod barvou

  3. Stepan Stransky napsal:

    To co má Randalf na fotkách, jsou nejspíše zkušební výlisky, je to vidět podle propadlin u vizitky s nápisem.
    Seriové jsou v plném tzv. dotlaku výlisku a tyto propadliny nemají. Je tam nastavení dvou hodnot při lisování tj. tlaku a následného dotlaku výlisku. Tohle má evidentně jenom tlak bez dotlačení. Propadliny na trupu nejsou, díval jsem se na asi 15 výlisku co tu mám. Na fotkách to ještě zkresluje díky smíchání vtokových proudů materiálu, to jsou takové ty mapy, ty jsou pouze v barvě výlisku, neprojevují se povrchově. Na novém modelu co se připravuje, bude změněno rozestavění vtoků , aby se toto co nejvíce eliminovalo. Je to sice o estetice výlisku, nepoškozuje to povrch, ale bude lepší když se to odstraní. Řádkování má jakýkoliv model vyráběný CNC technologií, fréza jinak než řádkováním vyrobit ten díl neumí. To samé platí i pro elektrodu, tam se ještě projevuje propalovaní materiálem. Záleží dost na tvaru dílu a následném leštění formy, včetně možnosti se vůbec k místu leštění dostat. To co mohu napsat, je že finiš na dílech SG-38 byl dělán v hodnotě 0.02 mm posunu frézy po povrchu, následně leštěno. Na modelech a výliscích co tu mám si myslím, že to je v pořádku a na normálním standartu výlisku od jiných firem, když si vezmu lupu nebo detailně vyfocenou fotku povrchu tak uvidím nerovnosti na jakémkoliv výlisku, od jakéhokoliv světového výrobce. Snad jsou to vysvětlil.

  4. Jirka Látal napsal:

    To Štěpán Stránský: Nechci aby moje odpověď vyzněla jako pokus o flame a tak ji ani nikdo takto neberte. Laikům vaše odpověď hodně osvětlí, já pracuji v platikařině a výrobě forem už dobrých třicet let a tak o tom, jak se vyrábí forma a co ovlivňuje kvalitu výlisku něco málo už vím (hodně ji ovlivní mimo jiné kvalitní seřizovař u lisu). Randalfova chyba je, pokud dal fotky testovacích výlisků do článku o pohledu do krabičky, tam už má být to, co jde na pulty obchodů. Pokud na finálních výliscích ty troleje nejsou, je to OK. Zrovna tyto tvary nejsou nic moc náročné na přeleštění a zručnému nástrojaři na to u tak malého počtu dílů musí stačit dva dny i s přestávkami na kafe a cigaretu (neviděl jsem "naživo" formu, abych mohl napsat, že bych si to možná troufl za směnu). Randalf by měl, má-li tu možnost, vyměnit fotky za definitvní podobu

  5. Karel "Charlie" Kříž napsal:

    Koukal jsem na moje výlisky, které jsem zakoupil na Silvestra u Artura a mám na nich jak řádkování frézy, "hady" z plnění a mírné propadliny v místě trupu, na který se umisťuje sedačka. Navíc na obou rámečcích je na druhé straně vizitky s nápisem napsáno rukou velké T. Tak nevím, docela by mi zajímalo co to je za výlisky.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.