1/144 DC-9-15 – Fly

8.1.2015 - 3 382 přečtení

P1200193 maly

Firma Fly vydává poměrně velkou řadu přebalů dopravního letounu DC-9 v různých verzích. Dnes se podíváme na obsah krabičky s verzí DC-9-15 v barvách Venezuelského letectva, které je vydáván v limitované edici.

DC-9 Fuerza Aerea Venezolana

Zdeněk 'ujík' Uj



Model: DC-9-15 – Fuerza Aerea Venezolana
Výrobce: Fly
Měřítko: 1/144
Katalogové číslo: 14410

Stručná historie letounu

McDonell Douglas DC-9 je dvoumotorový dopravní letoun pro krátké tratě. První vzlet se uskutečnil 25. února 1965. Vyrobeno bylo několik verzí, od nejkratší DC-9-10 s 90 pasažéry až po nejdelší verzi DC-9-50, která může přepravovat až 135 cestujících. Více informací možno nalézt třeba na Wikipedii.

Obsah krabičky

Krabička s bočním otvíráním zrovna ke koupi neláká. Je na ní pouze nakreslený boční pohled, na zadní straně stejným způsobem různé verze tohoto letounu. Uvnitř se skrývá v igelitovém sáčku návod, obtisky, plastové výlisky a sáček s rezinovými díly.

Plastové díly

Výlisky jsou z bílého plastu. V balení jsou dva rámečky, jeden s kompletními výlisky, zřejmě na verzi DC-9-40 a samostatně přikládané výlisky trupu pro verzi DC-9-15. Povrch výlisků je hladký, bez krupičky, místy až lesklý. Paneláž je negativně rytá, ale velmi jemná a mělká, místy se ztrácí úplně.

Na drobných dílech je patrný spoj formy a drobné nálitky, které se občas objevují i na trupu či křídlech. Začištění těchto dílů ale moc práce nedá. Pěkně jsou provedeny čela i konce kompresorů motorů, to samé disky hlavních podvozkových kol. Ovládací plochy jsou naznačeny širší linkou, než ostatní paneláž. Šachty podvozku jsou holé, nicméně do nich prakticky nebude vidět. Čiré díly nejsou součástí modelu a okna jsou nahrazena obtisky, což považuji pro dopravní letadla v tomto měřítku za naprosto dostačující.

Resiny

Z resinu jsou odlité nové konce křídel a aerodynamické plůtky pro krátkou verzi. Antény jsou totožné pro všechny verze. Rytí na odlitcích konců křídel je velmi jemné, občas se ztrácí, ale jinak jsou odlitky čisté a bez bublin. Antény by mohly vypadat lépe, na to, že jsou odlévané. Podle údajů na krabičce je výrobcem resinových dílů Artillery models.

Obtisky

Obtisky jsou lesklé, soutisk v pořádku, pouze státní vlajka bude potřeba oříznout, je zde malé přesazení barev. Obtisk oken pilotní kabiny je samostatně, boční okna jsou součástí barevného pruhu. Barva pruhu by měla být tmavší, podle fotky nalezené na airliners.net je odstín hodně tmavě modrý, skoro do černa. Výrobce obtisků není uveden.

Varianty zbarvení

Z krabičky jde postavit pouze jeden letoun venezuelského vojenského letectva. Trup letounu je celý bílý, křídla a výškovky šedé. Náběžné hrany a okraje motorů v barvě kovu. Směrovka je modrobílá a modrá na směrovce bude potřeba sladit s barvou pruhu na trupu. Ta je bohužel o dost světlejší, než je patrné z fotky skutečného letounu. Jinak zbarvení odpovídá skutečnosti.

Návod

Návod je černobílý a velmi jednoduchý. Obsahuje číslování jednotlivých dílů, stavební postup, očíslování jednotlivých dílů, umístění resinových dílů a označení trupů a motorů podle verzí letounu. Odstíny barev jsou uvedeny slovně a barvách Humbrol.

Závěr

Slušný model tvarově velmi hezkého dopravního letadla. Jako největší problém vidím špatný odstín barevného pruhu na trupu a velmi jemné rytí, které si zaslouží protáhnout. Ale celkově na mně model působí příznivým dojmem.

Zdeněk 'ujík' Uj


Redakce Modelwebu děkuje firmě Fly za vzorek k recenzi.

Rubrika Fly, Letadla - 1:144, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.