1/48 Jet Provost T.3/T.3A – Fly

11.11.2014 - 3 287 přečtení

IMG_4804

Po stavebnici lehkého bitevníku BAC Strikemastera a cvičné verzi T.4 přichází na trh další provedení - T.3/T.3A.

Jet Provost T.3/T.3A

Martin "Černoch" Černý

Model: Jet Provost T.3/T.3A
Výrobce: Fly
Měřítko: 1/48
Materiál: plastikové díly + PUR
Katalogové číslo: 48017

Náhled do krabičky

IMG_4804

V krabičce s bočním otvíráním a pěknou kresbou na obalu nalezneme pytlík se dvěma stromečky plastikových dílů, pytlík PUR dílů, obtiskový aršík a čirý rámeček s díly kabinky a přistávacích světlometů. Možná zarazí relativně nízký počet dílů stavebnice, ale ani předloha složitostí neoplývá.

Díly jsou zhotoveny technologií short run z béžového plastu. Paneláž je ztvárněna formou negativní linky, mimochodem moc krásně naryté. Provedení paneláže je spíše jemnějšího charakteru. To vše vidíme při prvním pohledu na výlisky.

Pokud otočíme výlisky na  spodní část trupu, v oblasti centroplánu zjistíme, že paneláž v těchto končinách v podstatě není (pravděpodobně následek omezení při lisování). Viditelné jsou její zbytky.

Přerytí celého modelu nebude pro mnohé nutností, nové narytí paneláže na spodku trupu od příďového podvozku až k trysce nutností je. Naštěstí se jedná pouze o pár rovných čar.

Kazů jsem na povrchu moc nenašel, na několika místech byla vytržená paneláž na trupu u sacích kanálů, několik otřepů je kolem podvozkové šachty na spodních dílech křídla. Jinak mne výlisky velice překvapily svou čistotou a provedením.

K hlavní podvozkové šachtě malá poznámka: nehledejte její zbytek po nalepení PUR dílu. Bočnice, či nějakou krabici, která by se měla do křídla ještě vlepit. Mezi výlisky ani PUR díly není. V modelu  je tak pouze otevřený prostor. Důležitá otázka. Je tam vůbec vidět? ... Bohužel je. Výrobce zřejmě sází na to, že hlavní podvozkové kryty jsou na zemi zavřené a model si nikdo zespodu moc důkladně nebude prohlížet. Uvažování předloháře jsem v tomto bodě nepochopil. Místa v rámečcích je dost pro nějakou alespoň částečnou imitaci.

Drobné díly také nevykazují větších kazů a díly, kde by nebyl zajištěn přijatelný výsledek, byly odlity z polyuretanu.

Zaujala mně povedeně plasticky ztvárněná palubní deska, odstříknutá z plastu, na kterou má přijít obtisk s přístroji. Jsem zvědav na výsledek, jestli bude lepší než v případě nahrazení leptem (sadu vyrábí Brengun).

PUR díly

Mezi PUR díly najdeme boční stěny kokpitu, středovou konzoli s ovladači, řídící páky, vystřelovací sedadla, podvozková kola (hlavní i příďové), boční stěny hlavních podvozkových šachet a nové vstupy vzduchu.

Díly zhotovila firma Artilery a jsou dobrým kompromisem mezi účelností a detailností. Prostě tak akorát pro takovýhle model. Vše je odlito čistě, bez bublinek.

Návod

Je nakreslen přehledně s uvedením zbarvení detailů. Návod je univerzální i pro stavebnici T.4, čili některé kroky, např. u schémat popisků, neplatí pro tento přebal a nakreslené popisky nenajdete ani na obtiskovém aršíku.

Průhledné díly

Kabinka je odstříknutá z krastenu, čirá bez kazů. Její tloušťku jsem neměřil, ale připadá mi na měřítko 1/48 akorát. Zkušebně jsem ji přiložil na obtiskový arch a nějaké drobné zkreslení je patrné zejména na zaoblené boční části, ale není to nic výrazného.

Dekály

Obtisky dodala firma BOA Agency, čili kvalita je zaručena, soutisk je bezchybný. Součástí aršíku jsou popisky nejen na exteriér, ale pár jich patří i do interiéru, včetně již zmíněného obtisku palubní desky.

Kamufláže

Jsou nakresleny na zadní straně krabice. Zde bych upozornil že například doporučovaná barva (J) pro kamufláže č.1 a 2 je špatně. Výrobce doporučuje žlutou, ale barevné fotografie strojů ukazuji oranžovočervený odstín používaný na cvičných letadlech RAF té doby.

  1. Jet Provost T.3 , RAF No.1 Flying Training School, RAF Linton-on-Ouse, 1961-70
  2. Jet Provost T.3 , RAF No.6 Flying Training School, RAF Acklington, 1961
  3. Jet Provost T.3A , Herber City Airport, Utah, USA, 1993
  4. Jet Provost T.3 , DSAE Cosford, RAF Cosford 2012
IMG_4805

Závěr

Stavebnici hodnotím podle prvního pohledu  pozitivně, dobré zpracování, malý počet dílů. Zda bude Jet Provost jednoduchý a příjemný i na stavbu se dozvím za krátký čas.

Martin "Černoch" Černý
KPM Kaznějov

Redakce ModelWebu děkuje firmě Fly za poskytnutý vzorek k recenzi.

Rubrika Fly, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.