1/72 ” Caproni Ca.311″ Special Hobby

18.9.2014 - 5 488 přečtení

caproni 311 (1)

Firma Special Hobby nám naservírovala italskou lahůdku, dvoumotorový lehký bombardér, Caproni Ca.311

Italský skleník po česku...

Michal" Turboduck" Sudek

Název: Caproni Ca.311
Měřítko: 1/72
Výrobce: Special Hobby
Kat. číslo: SH 72307

Úvod

Kolega Filip Tomči nedávno podrobně nahlédl do krabičky Ca.311M a já dnes představím další verzi, Ca.311. Model podrobně popsal v recenzi minulý týden, tak jsem do stavebnice říznul a v tuto chvíli mám za sebou bezproblémovou hrubou stavbu.

Historie typu

Letouny Ca.309, 310, 311, 312, 313 a 314 a jejich verze se hojně používali u italské Regia Aeronautica. Létaly na všech bojištích kterých se Italie zůčasnila v průběhu WW.II

V polovině třicátých let navrhl italský konstruktér Ing. Cesare Pallavicino, šéf vývoje u firmy Compania Aeronautica Bergamasca, součásti koncernu Caproni, lehký celodřevěný dopravní dvoumotorový letoun pro dva piloty a šest cestujících Letoun, neoficiálně označený Ca.308 a oficiálně Caproni Borea (Severní vítr), se vyznačoval elegantními tvary pevným, „kalhoty“ zakapotovaným podvozkem, čs. invertními motory Walter Major (136-147 kW/185-200 k) a velkými bočními okny kabiny cestujících Borea však zůstala v prototypu, protože italské letectvo Regia Aeronautica projevilo zájem o zvětšenou a výkonnější variantu pro roli tzv. koloniálního víceúčelového transportního i bojového stroje a civilní zájemci se neozvali.

Ing. Pallavicino i jeho firma zareagovali rychle - už za rok, v roce 1936, létal první exemplář Ca.309 Ghibli (Pouštní vítr) s motory sice o shodném výkonu s Waltery ale domácí produkce typu Alfa Romeo 115-1/11, Ca.309 se stavěl v sérii a dosti se rozšířil, působil i za války ale větší význam měl v tom, že základní koncepce (lišící se od Borey příhradou trupu z ocelových trubek) dala vzniknout dlouhé řadě variant a neustále zdokonalovaných letounů od typů Ca.310 po Ca.316. K prvním nejrozšířenějším vojenským patřil až třetí vývojový typ, letoun Ca.311. Ten vznikl na základě zkušebního prototypu Ca.310bis, u něhož byla dvojice hvězdicových sedmiválců Piaggio P.VII C.16 po 316 345 kW/430-470 k nahrazena výkonnější verzí P.VII C35 po 368 kW/500 k.

Protože se nestavěl prototyp Ca.311, jako první 1. dubna 1939 vzlétl s pilotem Ettore Wengim z továrního letiště v Ponte San Pietro první sériový stroj s vojenským evidenčním označením M.M.11479. Relativně jednoduché zkoušky prokázaly zachování dobrých letových vlastností očekávaný nárůst výkonnosti i užitečného zatížení takže sériové výrobě nic nebránilo. Vyšší únosnost se odrazila i ve složitějším vybavení nových Ca.111 i v jejich instalované výzbroji.

Regia Aeronautica typ hodlala nadále používat v koloniích, ale už s ním také počítala pro roli lehkého bombardovacího a průzkumného letounu pro případné ostatní bojiště, včetně evropského. Sériová výroba se rozeběhla hned ve třech továrnách koncernu Caproni - v lokalitách Ponte San Pietro, Taliedo a v Castello di Stabia - a probíhala dle přidělených vojenských čísel v řadách (včetně prvního exempláře). M.M.11479 až 11506, M.M.11442 až 11477, M.M.11507 až 11584 a M.M.11597 až 11774. Poslední kus dodal Ponte San Pietro v září 1941 jako 320, dokončený Ca.311 (ve verzi Ca.311M).

Konstrukčně se Ca.311 vyznačovaly kostrou trupu svařenou z ocelových trubek a pokrytou plátnem, překližkou a plechy. Křídlo, kýlovka a vodorovný stabilizátor byly celodřevěné s překližkovým potahem, kormidla a křidélka měly kostry smíšené, potažené plátnem, vztlaková klapka byla z duralu, podobně jako gondoly a kapoty motorů. Ty byly typu Piaggio P VII verze C 35 s kompresory a s dvoulistými stavitelnými vrtulemi. Hlavní podvozkové nohy s jednoduchými koly se zatahovaly do gondol motorů, ostruha byla pevná. Výzbroj Ca.311 tvořily tři kulomety Breda-SAFAT ráže 7,7 mm jeden ve střelecké věži Caproni Lanciani na hřbetě trupu, druhý byl instalován pevně v kořeni levé poloviny křídla pro střelbu kupředu a třetí. Opět pohyblivý byl ve spodním uzavíratelném střelišti za křídlem. Třímístný letoun (pilot, navigátor/bombometčík a střelec/radista) mohl v pumovnici či na vnějších závěsech nést až 400 kg pum (resp. v trupu přídavnou nádrž).

Typ Ca.311 se stavěl ve dvou verzích běžná Ca.311 s vejčitým profilem zasklení přídě, míněna jako bojová, a Ca.311M se stupněnou pilotní kabinou, především pro průzkum. Varianty M (Modificato) s trupem dlouhým 12,10 m však vznikl menší počet (pravděpodobně 86 kusů).

Letouny Ca.311 se rozšířily u mnoha jednotek italského letectva, k prvním patřily squadriglie č 123, 87, 118, 36 apod. Staly se také výzbrojí pozorovacích skupin ve stavu italských expedičních sil na východní frontě proti SSSR pod společným velením Italů a Němců. Ale Ca.311 se vyskytovaly i na Balkáně (v roce 1941 několik strojů získalo chorvatské letectvo), létaly v Africe a mnoho z nich účinkovalo i na domácí půdě v závěru války.

Na Ca.311 pak navázal pokusný Ca.312 s hvězdicovými motory Piaggio P.XIV a dosti překonstruované typy Ca.313 a Ca.314 s vidlicovými invertními vzduchem chlazenými motory Isotta-Fraschini Delta R C 35 (515 kW/700 k), které již byly kvalitativně o třídu výše.

TTD:

  • dvoumotorový třímístný lehký transportní a bombardovací letoun.
  • Pohonnou jednotku tvořily dva Piaggio P VII verze C 35 s kompresory a s dvoulistými stavitelnými vrtulemi.
  • Výzbroj tvořily tři kulomety Breda-SAFAT ráže 7,7 mm a max. 400 kg bomb v pumovnici či přídavných závěsech.
  • Rozpětí: 16,20 m
  • Délka: 11,74 m
  • Výška: 3,69 m
  • Nosná plocha: 38,40 m2
  • Hmotnost prázdného letounu: 3 460 kg
  • Vzletová hmotnost: 4 825 kg
  • Maximální rychlost: 350 km/h
  • Cestovní rychlost: 320 km/h
  • Dostup: 7 400 m
  • Dolet: 1 600 km
  • Doba výstupu (do): 14 min (4 000 m)

(zdroj internet, neznámý autor)

Náhled do krabice

V pevné krabici s obrázkem 311 letícím někde v pohůří Alp nalezneme tři rámečky s plastovými díly, pytlík s resinovými díly, planžetu leptů, film s budíky palubních přístrojů, aršíkem obtisků a stavebním návodem.

Návod nám nabízí tři kamuflážní varianty.

Výlisky mají jemné rytí a jsou čistě odlité, bez otřepů, propadlin. Jen na spodním dílu křídla jsem narazil na tři "ošklivosti). Nevím jestli je to kaz prvních výlisků, ale v recenzi na Ca.311M je má kolega Filip vyfoceny také... škoda, je to opravdu jediná vada na modelu.

Tato verze s vejčitým čumákem se liší jinou konstrukcí kabiny od verze 311M a rámeček s průhledným trupem obsahuje jenom tuto kabinu, jinak je obsah stavebnice stejný.

Další důležitou částí jsou masky. Jejich použití nám pomůže zamaskovat okna uvnitř trupu, naznačit vnitřní konstrukci za okny na počátku stavby, ale hlavně usnadní finální barvení modelu.

Nanášel jsem je tupošpičatou pinzetou. Jen si dovolím připomenout, pozor na stínování. Já patlal, po maskách jsem v dobré víře celý vnitřek fouknul černou a pak s interiérovkou udělal pokus vystínování vnitřku... cha! jaké bylo překvapení po odmaskování venkovních oken... :) Trubková konstrukce byla, je... černá :( .

Kompletace pilotního prostoru, doplnění leptaných dílů, nalepení vnitřních masek a nabarvení vnitřku modelu bylo bez problémů a vlepení vnitřní části pilotního prostoru do polovin trupu také. Následovalo slepení trupu. Pozor! nedoporučuje se, vlasně nesmí se lepit vteřinovým lepidlem, toť doporučení výrobce... plast praská! Mudroval jsem jak nalepit přední průhledné díly kabiny. Nejdříve vrchní část, na sucho pasovala výborně, přilepena Lakfixem od Agamy, po zaschnutí přilepena spodní část, taktéž. Následovalo slepení křídel a oprava spodní části křídel... to jest zabroušení kazů a přerytí poškozených míst a rytí, to je otázka několika minut. Spojení a spasování hlavních částí, křídel a trupu se neobešlo s mírným dobroušením. Při kontrole vzepětí, mi pravé křídlo padalo dolů, jemným zabrušovaním kořene křídla jsem ho přinutil zaujmout požadovanou polohu. Přilepíme vodorovné ocasní plochy a začneme tmelit... :)

Tmelení je nutné v přechodu křídlo-trup, lehce VOP, ve spodní části napojení kabina- trup, ale nic hrozného. Následovalo kontrolní stříknutí surfem a oprava menších nedodělků.

To je zatím vše ze stavby... dobře, tak né... pokračoval jsem dál, až to skončilo fiaskem.

Závěr

Co říct závěrem, nějaké jiné bláblá než jaká je to pěkná stavebnice s hromadou doplňků. Takže...

Vlastní blbostí jsem model nastříkal doporučenými barvami, vodovkami Gunze H... po odlepení vymaskování mi zůstalo lepidlo z masek na okýnkách... a já... ortodoxní lihovej Agamák-míchač... okýnka umyl v mýdlové vodě i ... s kamufláží...

Tak se snažím získat nové masky abych vám předvedl, že tento model se dá jednoduše a bez komplikací sestavit, jen pokud modelující osoba nepochází z rodu tryskokachen... Kač...

Michal"Turboduck"Sudek

Redakce ModelWebu děkuje firmě Special Hobby za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/72 ” Caproni Ca.311″ Special Hobby”

  1. Mirek 'Glock' Říha napsal:

    Malá poznámka k tomu rozdělení dle kabiny na bojovou a průzkumnou. Za a nevím co je bojová ale Caproni 311 byl od začátku průzkumák, za b klasické uspořádání kabiny (verze M) bylo zvolenou kvůli tomu, že paradoxně byl z toho skleníku špatný výhled (házel dost prasátek) a tak že tam bylo dost vedro..Jinak škoda že ty Gunze H takhle zareagovali vypadá to jinak pěkně...

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.