1/48 Obtisky pro Mi-2 – Handl & Grois

14.8.2014 - 4 259 přečtení

Handl & Grois

Je zde nový malosériový výrobce obtisků.

Mi-2 z Náměště

Martin Černoch Černý

Název: Mi-2
Výrobce: Handl & Grois model accessories
Měřítko: 1/48

 

Obtisky

Před pár dny jsem nalezl doma na stole dopis od nového malosériového výrobce obtisků. Obtisky jsou zhotoveny na laserové tiskárně. Jako prvotinu si zvolili  Mi-2 z Náměště nad Oslavou s kresbou letícího papouška na nástupních dveřích osádky datovaného do roku 1994. V tomto bodě je u prvních návodů rozpor, kde je uveden špatný letopočet 1992-93.  U nově natištěných je to již prý v pořádku, stejně jako u aršíku 1/72.

V zipovém pytlíku jsem nalezl dva aršíky. Menší s natištěnými barevnými znaky a druhý s bílými, které se aplikují jako podklad či samostatně. Dle informací od výrobce je možné tisknout bílou pouze samostatně nebo jako poslední vrstvu. To však nebrání tomu, aby bylo možné ztvárnit i méně časté náměty, které by se klasickým tiskem asi finančně nevyplatily.

Samozřejmě že laserový tisk má své omezení a tak je nutné počítat na některých odstínech s rastrováním a celoplošným lakem přes obtisky. V tomto případě je rastr při bližším pohledu vidět na modré výseči státního znaku. Obtisk papouška je v měřítku 1/48 dá se říci mini rozměrů a po aplikaci na model nebude rastr moc viditelný. Jinou vadu jsem na aršíku nenalezl.

Kamuflážní schéma je zpracováno pečlivě jako čtyřpohledový nákres. Součástí návodu je také jednoduchý obrazový návod na aplikaci obtisků.

Hodnocení

Hezká sada zajímavé předlohy pro vyznavače  letectva AČR. V blízké době bude vydán aršík také v měřítku 1/72.

Závěrem bych podotkl že výrobce nabízí i soukromý kusový tisk.

Martin Černý
KPM Kaznějov

Redakce Modelwebu děkuje výrobci za poskytnutí vzorku.

Rubrika Handl model accessories, Letadla - Doplňky, Letadla - Obtisky, Představujeme | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.