1/72 EE F.2A Lightning S.A. – ZOOM

11.8.2014 - 2 751 přečtení

eduard_logo

K poměrně pěknému Airfixovu modelu nádherného letadla English Electric F.2A Lightning vydává český Eduard dvě sady k jeho vylepšení. Té menší z nich – ZOOMu – se podíváme na zoubek.

Oplechujeme si brokovnici

Roman "Travis" Henych

Název: EE F.2A Lightning Interior S.A.
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: SS500

Plechy

Airfix mne vydáním „dvouhlavňové brokovnice“, tedy krásného anglického letounu E.E. F.2A Lightning velmi potěšil. Rychlost, s jakou zareagoval Eduard s doplňky, je také příkladná. Jako ve většině případů je vydávána malá sada v podobě barvených plechů pod označením ZOOM a plná sada, která obsahuje zmíněný ZOOM a jeden nebo více, povětšinou již nebarvených, plechů navíc.

Takže nyní k ZOOMu...

Balení

Pokud se zde najde někdo, kdo ještě nikdy balení Eduardích plechů neviděl, tak vězte, že v celofánovém sáčku je vložen návod, planžeta plechů a tvrdý papír bránící poškození v podobě nechtěného ohybu. Na sáčku je nalepena červená samolepka s označením SELF ADHESIVE, tedy upozornění, že část plechů je samolepící.

Návod

Návod je jednoduchý a bezproblémový názorně ukazující umístění kovových dílů do stavebnice.

Díly

Díly, které nahradíme plechařinou, jsou ve všech ZOOMech velmi podobné. V této sadě to jsou: palubka, boční ovládací pulty, pedály nožního řízení, detaily + poutací pásy vystřelovací sedačky, další drobné doplňky kokpitu a výjimečně, mimo kokpit se nacházející, výstražné tabulky vnitřku brzdících štítů. Rastr barevných plechů je velmi mírný a v podstatě už neznatelný. Co velmi oceňuji, že některé drobné díly, které s oblibou odskakují a kterými se živí modelářští skřeti-fujtajblíci, jsou v sadě navíc. Co naopak v sadě není? Leptaná cedulka s názvem modelu, která se dříve vyskytovala ve valné většině sad. No, mě nechybí.

Jedinou vadou na kráse celé sady je skutečnost, kterou jsem již několikráte kritizoval v dalších recenzích. Barva použitá jako podklad na palubkách neodpovídá barvě uváděné výrobcem modelu (Airfix) jako interiérová barva. Pro představu jsem udělal několik fotek instalované sady, abyste viděli, co mám na mysli.

Suma sumárum

Pokud se vám nechce piplat se s detaily v otevřeném kokpitu, nebo už na to nemáte věk, oči ani náladu (jako já), je pro vás tato sada velmi přínosná. Vřele ji všem doporučuji.

Roman „Travis“ Henych

Redakce ModelWebu a autor textu děkuje výrobci EDUARD M.A. za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.