1/72 – Doplňky pro F-35B Lightning II od Fujimi

27.5.2014 - 2 319 přečtení

eduard_logo

Obrničtí připravili plechy pro další F-35A Lightning II - tentokrát pro model firmy Fujimi.

Další doplňky pro F-35 Lightning II

Roman "Travis" Henych

Název: F-35B Interior S.A.
Název: F-35B Interior S.A.(ZOOM)
Název: F-35B Exterior
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 73489 (Interior)
Kat. č.: SS489 (Zoom)
Kat. č.: 72571 (Exterior)
Pro model: F-35B Lightning II, Fujimi, 1/72

Doplňky

Minulým rokem se na modeláře začala valit vlna stavebnic F-35 Lightning II v měřítku 1/72. Prvním z nich byl kit kolmostartující verze, která má sloužit mj. jako náhrada Harrierů: F-35B od japonské Fujimi. Následovalo Italerácké Ačko, poté vyjde (ale možná už je na trhu…) Academy. Mluví se i o Kitty Hawk a možná i dalších…. Na první z nich vydal český výrobce z Obrnic hned několik sad kovových doplňků. Model není žádný zázrak, ale i přesto, nebo právě proto, si pár vylepšení v podobě plechů jistě zaslouží.

ZOOM

Prvním z nich je Zoom. Tato planžeta, jak je již tradicí, také tvoří jednu část plechařiny z plnohodnotné sady, ale o té se zmíním později. Na ZOOMíku nalezneme bočnice „horkého křesla“, poutací pásy a drobné detaily sedačky, katapultážní madlo, hlavní a boční palubovky, detaily zámků překrytu a detail kniplu. Sada má jednu chybu, která však není chybou Eduardů, ale stavebnice: Snaží se vylepšit naprosto otřesnou a absolutně neodpovídající sedačku, kterou je třeba spíše vzít, vyhodit, kokpit upravit a usadit do něj nějakou solidní odlévanou. Snaha o vylepšení této hrůzy je od Eduardu jistě chvályhodná.

Ještě jsem nezmínil, že planžetka je barvená, samolepící a poniklovaná. Barevný rastr je velmi kvalitní, velký MFD displej na palubce je opravdu nádherný.

Plná sada

Výše uvedenou záležitost ohledně předělání celého kokpitu řeší plná sada. První planžeta je shodná s výše uvedeným ZOOMem, druhá nabízí možnost přestavby části kokpitu za sedačkou, pedály nožního řízení a detaily překrytu kabiny. Podle mne je tato sada trochu zbytečná, problém se stavebnicí by lépe řešil spíš celý resinový kokpit. Ale jak jsem psal, není to vina Eduardů, ale Fujimi

Exteriér

Zato exteriérová sada, to je jiná káva. Ta pojímá detaily okolo motoru, nasávací mřížky, čelní stěnu zbraňové šachty, forsážní prstenec motoru, detaily koleček hlavního podvozku, protistřihové nůžky, kabeláž a detaily dvířek podvozkových šachet. Využitelnost dílů je takřka kompletní a detaily pomohou model vylepšit.

Návody

Stručné, jasné, přehledné a bezproblémové.

Návod na ZOOM:

Návod na interiérovou sadu:

Návod na exteriérovou sadu:

Suma sumárum

Eduard jistě dělal, co je v jeho silách. Důrazně doporučuji zapřemýšlet, co z nabízených sad koupit a co ne. Mám pocit, že tyto plechy jsou více než které jiné určeny spíš pro světový trh. Důvodem je i špatná dostupnost modelů Fujimi v ČR a jejich poměrně vysoká cena.

Roman "Travis" Henych

Redakce ModelWebu děkuje výrobci EDUARD M.A. za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.