Fw 190A-9 1/48 Eduard

16.4.2014 - 2 879 přečtení

8187

Firma Eduard vydala poslední sériovou variantu Fw 190 s motorem BMW 801.

Der Letzte aus Würgerfamillie.

Jaroslav Supík

Model:Fw 190 A-9
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. c.: 8187

Úvodem

Vydáním stavebnice Fw 190 A-9 firma Eduard uzavřela svou řadu sériově vyráběných Focke-Wulfu začínající verzí A-5.

Co se týče této poslední verze A-9 o počtu kusu či dokonce o existenci teto verze se každý pramen liší například v bojových legendách je existence této verze popřena a popravdě řečeno více najdeme informaci na bitevní variantu F-9.

První A-9 byly údajně vyrobeny koncem roku 1944 a měly vzniknout přestavbou z draku A-8 koncipovaných jako "Rammjäger" s opanceřovanou náběžnou hranou křídla, aby odolalo nárazům do protivníkových letounu.

Od verze A-8 se A-9 lišily čtrnácti lopatkovým ventilátorem, který měl chladit buď BMW 801 TS, nebo BMW 801 F-1 (- ani v použitém motoru se prameny neshodly), a také se lišily většími boulemi přívodu vzduchu do kompresoru.

Překryt kabiny na této verzi byl vypouklý, známy z posledních verzi A-8 či F-8.

Počty vyrobených kusu a jejich nasazení taky nikde není uváděno konkrétně, ale nejpravděpodobněji byly nasazeny při obraně Berlina a v bojích u západní hranice Čech. (Upravené údaje jsou použity z modelpresu č.3.)

Jak si s tímto typem poradili u Eduardu se koukneme níže, ale i tak můžeme vidět, že obsah krabice edice profipack je dost bohatý, byť ne zase tolik jako dualcombo limitka Fw-190A JG-54 Grünherz v pohledu kolegy Daniela Skřivánka ve kterém naleznete i odkazy na náhledy do krabiček a staveb jiných verzi tohoto spojenci obávaného stroje.

Výlisky

Výlisky jsou úplně stejné s těmi, co naleznete ve stavebnici verze A-8, protože výrobce nejspíše s touto verzi počítal už hodně dlouho dopředu.

V mém vzorku se na první pohled jeví, že jsou všechny díly vylisovány čistě a bez závad, když vezmu v úvahu, kolik toho formy musí mít za sebou.

Sic je pravdou, že na úroveň new tooling počínající stavebnicemi Bf 109 E nedosahují a tím pádem budeme muset věnovat větší péči při začišťováni jednotlivých dílu.

Ryti je jemné a pro většinu modelářů svou hloubkou postačující.

Výrobce ztvárnil i nýtové řady, kterýžto počin se setkal převážně s kritikou. Bohužel kritika byla a je v tomto případě oprávněná, protože nýty budeme muset nejen zvýraznit, ale taky dle nýtovacího výkresu doplnit, přičemž je velmi pravděpodobné, že námi doplněné nýtové řady nebudou mít stejnou rozteč jako ty původní.

Rozdil velikosti ve vybouleních je vskutku nepatrný.

Stavebnice nám umožňuje postavit model s odkrytým motorem i výzbroji. Jde ovšem o schematičtější provedení, které se s resinovými odlitky měřit nemůže, ale na to částečně výrobce zareagoval a v doplňkové řadě Brassin vydal jak samotné kulomety MG 131, tak i s kompletní lafetací.

Pokud nebudeme otevírat kryty motoru, výlisky nám poskytnou maximum, co na téma BMW 801 bylo z plastu uděláno. Budeme li však chtít využit možnosti postavit model s odkrytým motorem, poohlédnul bych se minimálně po resinovém odlitku.

Vybavení kokpitu a šachet je dostatečné, a chybějící rozvody či hadice si můžeme dodělat sami.
V každém případě budeme muset doplnit lem na krytu nad palubní deskou, který výrobce opomenul znázornit.

Čire díly

Odpovídají standardu, co se kvality týče, a že u Eduardu používají i hlavu, jsou odsuvné části překrytu ve dvojím provedení. Široké provedení je určeno všem co chtějí mít kokpit uzavřen a úzké je určeno těm, co horují otevřeným překrytům. Je to dáno vodícími kolejnicemi, které kopírovaly tvar trupu.

Nutno podotknout, co vím, tak tuto problematiku zatím žádná jiná firma dosud neřešila.

Lepty

Jak je u stavebnic řady profipack zvykem i zde najdeme planžetu s leptanými díly.
Můžeme tedy volit zda palubní desku vybarvíme vlastnoručně, či použijeme obtisk a nebo barvený lept.

V jeho případě se vyskytly námitky, že nesouhlasí odstín s prodávanými barvami, ale osobně v tom problém nevidím, bo aspoň není kokpit tak jednotvárný. Navíc se letadlo skládalo z dílu dodaných subdodavateli a ani různé výrobní šarže nebyly úplně odstínově přesné.

Další obsaženou položkou na planžetě jsou poutací pásy a další drobnosti do kokpitu, včetně pedálu nožního řízení.

Exteriér je zastoupen pouze leptanými panty a manžetami k listům vrtule.

Masky

Jsou další standardní položkou obsaženou u řady profipack a s jejich pomoci si usnadníme barvení překrytu a kol.

V případě otevřených šachet kanonu v kořenech křídel využijeme masky i při barveni kamufláže, přičemž jejich umístěni je znázorněno i v návodu. Akorát v tomto případě postrádám jakékoliv upřesnění barvy jenž má byt pod maskou, tzn. zda jde o barvu kovu, nebo základovou RLM 02.

Obtisky

Oba přiložené aršíky jsou tištěny výrobcem, takže ze svých zkušenosti soudím, že by při jejich aplikaci na povrch neměl být žádny problém.

Barvy a soutisk na mém vzorku se jeví v pořádku, bez chyb či posunu.

Návod

Obsahuje vše, na co jsme u tohoto výrobce zvykli. To znamená historii typu ve dvou jazycích, rozstřel dílu v rámečcích s označením co použijeme a co ne. Kódy doporučených barev, bohužel jen od firmy Gunze, ale naštěstí toto řeší převodníky.

Stavební kroky jsou zobrazeny přehledně, obsahuji případně odkazy na zbarvení či použiti dle markingu , kromě chyby uvedené u masek. Přesto doporučuji projít stavby od různých modelářů a zvážit použiti případných fíglu při stavbě.

Závěr

Pokud budeme chtít stavbu typu "zatřep krabičkou a vypadne model", seženeme si tento typ spíše od Hasegawy, ale i tato stavebnice chyby neodpouští a je nutno při stavbě použit tmel, i když lepíme pečlivě.

Na druhou stranu, pokud se nebojíme trochy práce s lícováním atd. dostaneme od Eduardu stavebnici s bohatší výbavou už v základu, kdežto u konkurenta je třeba ji dokoupit.

V žádném případě stavebnici Fw-190 od tohoto výrobce nedoporučuji začínajícím modelářům s minimálními zkušenostmi a to ani v případě edice weekend.

Jaroslav Supík

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.