1/87 (H0) Lokomobila a set vesnických doplňků – Hauler

15.4.2014 - 4 224 přečtení

Hauler

Brněnský Hauler přináší další zajímavou techniku ve vláčkařském měřítku - benzinový stabilní motor, nebo-li lokomobilu. K ní se i výborně hodí leptaný set doplňků z vesnice.

Levná síla pro každého

Karel "Charlie" Kříž

Název: Stationary engine - Benzine lokomobila
Měřítko: 1/87 (H0)
Výrobce: Hauler
Kat. číslo: RW44006

Název: Village set
Měřítko: 1/87 (H0)
Výrobce: Hauler
Kat. číslo: HLR87140

Historie

Historie lokomobil sahá až do věku páry, kdy tyto stroje začaly ulehčovat práci zemědělcům, dělníkům a dalším profesím, které pro svou činnost potřebovaly hrubou sílu. Lokomobila se vyznačuje tím, že její primární účel je předat výkon někam jinam, nikoliv ho spotřebovat pro sebe. Obvykle byl tento stroj přitažen k mlátičce, cirkulárce či jinému zařízení, a pomocí řemenů se jeho výkon přenesl na jinou práci. Zprvu mohutné parní stroje byly pomalu nahrazovány motory spalovacími, čímž se zmenšily náklady a lokomobila se výrazně rozšířila všude tam, kde jí bylo třeba. Funkce tohoto "zdroje síly" byla pěkně ukázána ve filmu Na samotě u lesa, kde právě benzinový stroj Slavia poháněl pilu dědy Komárka. Tyto stabilní motory sloužily velmi dlouho a z aktivní služby je vyřadila až elektrifikace vesnic a dílen.

Firma Hauler nám předkládá taktéž benzinovou variantu stabilního motoru, ovšem v jiné podobě. Předlohou byl výrobek firmy Továrna na benzinové motory a slévárna Ig. Lorenz - Kroměříž, která dosáhla velkého věhlasu u nás i v zahraničí. O to smutnější je konec jejího majitele i celé firmy po roce 1948. Bohužel, nepodařilo se mi vypátrat konkrétní typ, ale s největší pravděpodobností půjde o motor s výkonem zhruba 6 - 8 koňských sil.

Obsah balení

Modely velikosti H0 nejsou až tak miniaturní, jak by se na první pohled zdálo. Proto se zde můžou výrobci rozvášnit a nabídnout nám mnohem více detailů. Tato resinová stavebnice má 27 základních dílů, plus mínus, protože z návodu není úplně jasně patrné, co je díl a co jen technologický nálitek, nebo ochrana před zlomením. Jako bonus tu máme sadu nádob na mazadla a jiné tekutiny, pocházející ze sady čerpací pumpy a na malém leptu i dvoje vidle. I když nejsou bonusy nijak zmíněny ani popsány, jistě potěší. Doplnit ale musíme držadla z drátu.

Set vesnického náčiní, který jsem tématicky přidal, obsahuje celkem tři doplňky, dětskou kolébku, trakař a necky. O setu se toho moc napsat nedá, již byl vydán ve stejné podobě v jiném měřítku a nijak se od něj neliší. Každá část se skládá z několika dílů a je na nás, jak je, dle návodu, sestavíme a nabarvíme. U trakaře je nutno doplnit osu kola z drátu.

Kvalita

Kvalita zpracování mě velmi překvapila. Odlití resinových dílů lokomobily je perfektní, nenašel jsem na nich ani jedinou bublinku! Taktéž otřepy a nálitky nevypadají jako masiv, u kterého bychom utavili řezací kotouč.

Co ale poněkud překvapí, je provedení kol a setrvačníků. Jsou odlity naplocho a je třeba je v celé ploše odříznout, čímž dostaneme plastický reliéf pouze na jedné straně. Což je škoda, protože vnitřky kol mají moc zajímavý tvar. Určitě by bylo lepší, mít díly přichycené na obvodu, jako to mají běžné resinové pneumatiky. Tenké díly, jako osy a tyče, mají po jedné straně ochranný nálitek, který zabraňuje jejich zlomení. Velmi dobrý nápad.

Škoda jen, že stejnou ochranu nemá kolová brzda, u které byl můj díl poškozený a jedna z částí, která jej uchytí na podvozek, ulomená. Nicméně výrobce přislíbil, že i tento odlitek dostane ochranu.

Návod

Popis návodu nechávám na konec, protože ten je asi největší slabinou stavebnice. Jedna černobílá strana formátu A4, na které je několik velmi nekvalitních fotografií různé fáze stavby s doplňujícími informacemi.

Některé detailní nákresy upřesňují pozici dílů a ukazují, kde doplnit dráty různé tloušťky. Nicméně vše je trochu nepřehledné. Vtipně je ale vyřešena nutnost zkracování dílů, pro které je možné využít měřítko 1:1 vytištěné u postupu.

Zbarvení modelu je zcela na nás, není zde žádná předloha.

Návod pro vesnický set je jednoduchý, přehledný a není na něm žádná záludnost.

Resumé

Finální verdikt nad stavebnicí tohoto zajímavého aparátu ještě nedokážu říct, ale první pohled naznačuje, že se jedná o velmi dobře provedenou práci s množstvím detailů a bonusem.

Na to, jak díly sedí a jak to půjde dohromady, se podíváme někdy příště, u stavební recenze jednoduché vesnické vignetky.

Karel "Charlie" Kříž

Redakce ModelWebu děkuje firmě Hauler za poskytnutí vzorků pro recenzi.
Obrázky postavených modelů převzaty z webu výrobce

Rubrika Dioráma - Doplňky, Hauler, Technika - Doplňky, Technika - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.