1/48 Good Morning Da Nang! – Eduard

27.3.2014 - 5 481 přečtení

Img_1186

Firma EDUARD přichází na trh s přebalem slavného dříče nebe nad Vietnamem, legendárního F-4B PHANTOM II. Podívejme se, co se skrývá v zatím největší krabici, kterou EDUARD vydal.

Good Morning Da Nang!

Tomáš Studený

Stavebnice: Good Morning Da Nang! (Limited edition)
Výrobce: EDUARD M.A.
Kat. číslo: 1186
Měřítko: 1/48

Obsah krabice

Krabice je opravdu plná, nalezneme v ní nedávnou novinku od firmy ACADEMY. Třináct rámečků plus jeden rámeček s průhlednými díly. EDUARD přidal k výbavě brasinové sedačky, výtokové trysky, kola, jedny barevné lepty a jedny lepty normální. Samozřejmostí jsou masky na průhledné díly. Jako bonus jsou přiloženy textilní poutací pásy z produkce firmy HGW.

Tak pojďme nakouknout, co nám obsah krabice skrývá. První a potěšující zprávou je, že výlisky jsou oproti originálu ACADEMY jednobarevné, z plastu, na který jsme u ACADEMY zvyklí. Kvalita výlisků je parádní, jsou prosté otřepů či propadlin. Na přesazení jsem nenarazil. Je vidět, že výlisky pocházejí z nové formy. Výlisky mají jemné negativní rytí a nýtování. Zpracování detailů je perfektní. Je znát, že výrobce při přípravě kitu přemýšlel, protože ze stavebnice můžeme postavit jak první, tak pozdější verzi "Fanouše" verze B. To nemluvím o tom, že celá stavebnice je nachystaná na další verze pro celou "PHANTOM FAMILY". Takže se máme do budoucna na co těšit. Trošku detailněji se podíváme na trup, křídlo atd.

Trup

Jeho hlavní skelet je vylisován z jednoho kusu, krásné jemné, dosti hluboké rytí a nýtování. Propadliny žádné. Kokpit vyšperkujeme barevnými lepty a Brassinovými sedačkami. Sacáky jsou navrženy tak, že jsou ztvárněny až k prvnímu stupni kompresoru. Původní výtokové trysky (docela detailně provedené) nahradíme Brassinovými. Směrovka nabízí možnost výběru podle toho, kterou variantu Béčka chceme stavět. Výškovky opět na výběr slotované - neslotované podle vybrané verze.

Křídlo

Křídlo nabízí možnost částečně rozpohybovat klapky. Můžeme vysunout brzdící štíty. Podvozkové šachty a podvozky jsou ztvárněny detailně, kola ze stavebnice opět nahradíme Brassinovými.

Čiré díly

Průhledné díly jsou odstříknuty velmi čistě. Čelní štítek i překryty opět můžeme vyšperkovat přiloženými lepty.

Výzbroj

Celkem čtyři rámečky výzbroje nám dávají volnou ruku v tom co pod "FANOUŠE" navěsíme. Vybírat máme z čeho, pumy Mk.82, rakety AIM-9 Sidewinder a AIM-7 Sparrow. K tomu ještě podtrupovou a dvě podkřídelní přídavné nádrže. Pumy můžeme navěsit jak na jednoduchý skupinový závěsník (TER) tak i na multiskupinový (MER).

Obtisky a kamufláže

Dekály jsou navrženy ve spolupráci s firmou Furball Aero Design. Vytištěny jsou u osvědčené italské firmy Cartograf. Opět perfektně. Nabízí nám pět atraktivních kamufláží. Tři kamufláže US Navy a dvě kamufláže US MARINES. Samozřejmostí je i velký aršík s popiskami. V krabici jsou nabízeny tři "kabáty" US Navy a dva USMC (všechny v náhledech na stránkách výrobce):

  • F-4B, VF-84 "JOLLY ROGERS", USS INDEPENDENCE, 1965
  • F-4B, VF-161 "CHARGERS", USS MIDWAY, 1972
  • F-4B, VF-111 "SUNDOWNERS", USS CORAL SEA, 1972
  • F-4B, VFMA-323 "DEATH RATTLERS", Chu Lai AB, South Vietnam, 1967
  • F-4B, VFMA-542 "BENGALS", Da Nang AB, South Vietnam, 1966

Návod si můžete prostudovat na stránkách Eduardu.

Závěrem

Slovíčko na závěr. Máme na trhu konečně pořádnou stavebnici F-4B Phantom II. Spolupráce Eduardu s Academy je chvályhodný počin. Kvalitní výlisky doplněné kvalitními doplňky v jedné krabici - co víc si modelář může přát. Samozřejmě někteří řeknou, že tam za ty prachy toho mohlo být víc. Když si ale spočítáme jednotlivé doplňky, tak nám tento“ EDA pack“ vychází levněji. Doufejme, že Eduardi nezůstanou jen u limitky "Good Morning Da Nang" a brzy nás překvapí i s F-4B "Bicentennial" či F-4 verze C.

Už mě docela svrbí prsty a nemůžu se dočkat, až se do něj pustím. Stavbu budu prezentovat na ModelForu.

Tomáš Studený

HKPM Prostějov

Redakce ModelWebu děkuje výrobci EDUARD M.A. za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/48 Good Morning Da Nang! – Eduard”

  1. Honza Novotny napsal:

    Nevím jak na tom jsou ostatní stavebnice ale ta moje měla propadliny na spodní polovině trupu a místy se mi ztrácelo rytí v místech za kokpitem. Jinak je to bezvadná stavebnice a celkem hezky se to stavi.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.