1/72 Fouga CM.170 Magister, Valom

19.2.2014 - 5 837 přečtení

img_3749

Po souboji kdo dřív mezi AZ model a MPM s jejich AH-1G tu máme další duel. První z účastníků se mění a to na firmu Valom, druhý zůstává – MPM. Jak bývá u menších firem zvykem, jsou rychlejší. To se podařilo i Valomu a tak svoji Fougu Magister vydává s předstihem před konkurencí.

Fouga...

Martin Černý

Model: Fouga CM. 170 Magister - Armée de l'Air (ALA)
Výrobce: Valom
Měřítko: 1/72
Materiál: plast
Katalogové číslo: 72083

Krabička

Nízká krabička s hezkou kresbou letící Fougy ukrývá jeden plastový rámeček. Hned na obalu mě zaujalo neobvyklé označení a chvilku mě trvalo než můj mozek zpracoval, že označení FAF bude French Air Force.  No  budiž,  každý kdo zná trochu francouzské poválečné letectvo ví, že jeho správné označení je - Armée de l'Air (ALA), což by na obalu bylo mnohem výstižnější.

Výlisky

Díly jsou poskládány do jednoho rámečku, kde nalezneme vše potřebné. Povrch dílů je čistý, bez stop po poškození, paneláž je provedena v negativu a tentokrát bez nýtování což přijímám s povděkem (po zkušenosti s Ouraganem právě od Valomu).

Křídlo je rozděleno na spodní a horní polovinu, hlavní  podvozkové šachty vlepujeme do křídla jako samostané díly. Naznačení detailů je dostačující  Nepřehlédněte ve stavebním návodu nutnost zbrousit jejich horní plochu o 0,25 mm. Vstupy vzduchu končí po přilepení na trup imitací oběžného kola motoru. Za tohle dávám plusové body. Výtokové trysky jsou opravdu malé a tak bude postačovat nabarvit jejich vnitřek černou barvou.  Drobnější díly jsou odstříknuty taktéž slušně.

Interier je tvořen vanou kokpitu,  kterou na horní straně bočních pultů zdobí krásné stopy po vyražečích. Plochy bočních pultů  zůstanou holé i po zatmelení vyražečů. V leptech ani v obtiscích nejsou díly s přepínači. Škoda, Fouga moc složité boční pulty nemá a výrobce by je určitě na planžetu někam vměstnal.  Další detaily jsou nalisovány na vnitřní straně trupu.

Palubní desky jsou vyvedeny v leptu , včetně folie s natištěnými budíky. To následně lepíme na plastový základ palubních desek.

Sedadla jsou odlita z rezinu, upínací pasy opět v leptech. Ne, opravdu se výrobce nespletl a sedadla v jeho podání nevypadají jako sedačky zájezdového autobusu, nýbrž taková byla skutečnost. Magister neměl vystřelovací sedadla, na což bohužel doplatilo mnoho dobrých pilotů-intruktorů při jejich nepovedeném válečném nasazení u IDF během šestidenní války v červnu 1967.

Ostatní drobné díly včetně dílů podvozku jsou provedena ve standardu výrobce. Malé lapače vzduchu na trup jsou odlity v rezinu.

Kabinka

V rámečku nalezneme celistvé provedení i rozdělenou po možnost zalepení v otevřené poloze.  Kabinka je asi největším průšvihem stavebnice. Silou materiálu vypadá spíše jako pancéřové sklo čímž utrpěla průhlednost. Zakřivení kabinky ve spojení s tloušťkou materiálu způsobuje značnou deformaci objektů pod překrytem. Když k tomu přidáme špatné pasování celé kabiny zejména  velmi špatné lícování čelního štítku na trup,  výsledek je tak na známku 4.

Naštěstí si výrobce rychle uvědomil tento nedostatek a v dalších přebalech by se měly objevit vaku kabinky jako náhrada.

Ty bude možné získat i samostatně na dotaz u výrobce, v případě že máte zakoupenou stavebnici bez nových vaku kabinek. Já tak již učinil a novou vaku kabinku obdržel. Vypadá skvěle a tak krastenový výlisek může směle putovat směr popelnice. Děkuji výrobci za nové kabinky.

Návod, obtisky a kamufláže

Návod je celobarevný, přehledný, není mu co vytknout. U podsestavy podvozku je detailnější nákres celé partie včetně hydraulického vedení.

Kamuflážní schémata jsou taktéž vytištěna celobarevně. Tento přebal, jak napovídá název obsahují pouze francouzské zbarvení.

  1. Fouga CM.170 – výcviková jednotka G.E.312 , BA 701, základna Salon de Provence.
  2. Fouga CM.170 – výcviková jednotka G.E.315 , BA 709, základna Salon de Provence.

Obtisky mají dobrý soutisk, obsahují i několik základních popisků.

Hodnocení

Na první pohled v rámečcích nevypadá Magister od Valomu zle, tedy až na původní stříkanou kabinku a mrzí mě absence leptaných bočních pultů s přepínači a leptané brzdící štítky, které  se vysouvaly z křídla a výrazně by oživily vzhled modelu. Uvidíme jaký kalibr vynese na světlo konkurence, jestli se opravdu vyplatí čekat na dobrý model.

P.S. V tuto dobu by již měly být v prodeji na pultech obchodů další přebaly - IDF/AF a belgické letectvo obsahující i nové vaku kabinky.  Zda i nově balené stavebnice Armée de l'Air obsahují vaku kabinku zkontrolujte při nákupu.

Martin Černý
KPM Kaznějov

Redakce ModelWebu děkuje firmě Valom za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Valom | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.