Novemberfest 2013 – díl 2

19.1.2014 - 4 439 přečtení

000

Poslední listopadové dny patřily v kalendáři prvnímu ročníku otevřených dveří ve firmě Eduard.

Firma nabízí snad veškerou modelářkou produkci od modelů počínaje až po rozličné doplňky konče a tak bylo jasné, že sobotní den bude velmi náročný.

V jámě lvové - díl 2

Petr "Chmell" Chmelík

V prvním díle jsem vás provedl dopolední částí prohlídky u firmy Eduarda. A teď je na řadě odpolední část.

Masky konstrukce a výroba

Výroba masek je již stálým sortimentem firmy Eduard a tak tato část výroby nesměla chybět ani v programu exkurze. Oproti předešlým stanovištím bylo toto spojeno, a tak konstrukce a výroba byla ukázána najednou. V jedné kanceláři se tak tísnily dvě skupiny a znovu si mohl každý vyzkoušet svojí dovednost v podobě návrhu masek a jejich aplikaci.

Při odchodu pak každý dostal aršík s maskami na model Mig-15.

Obchodní oddělení

Nedílnou součástí každé firmy je obchodní oddělení a této části vládne Jana Šulcová. Ta nás mimo jiné zasvětila do průběhu vyřizování zakázek a odtajnila kdo je v současnosti největším odběratelem ve světě a v tuzemsku. Na stole pak byl průřez historií firmy v podobě výrobků, které se nesmazatelně zapsaly na jejím věhlasu.

Expedice (sklad)

Po proniknutí do tajů obchodu nás čekal sklad. V této části si každý mohl z regálů vybrat to, co nezbytně potřeboval a následně u připravené kasy zaplatit. Procházet se mezi těmi všemi výrobky je opravdu uchvacující pocit a nejeden návštěvník by chtěl mít alespoň desetinu tohoto skladu doma.

Při odchodu z expedice, dostal každý návod k již zmíněnému modelu Mig-15.

Návody, tedy ty na obyčejném papíru, se tisknou na "obří" kopírce, která má své místo na jedné z chodeb.

Modely konstrukce

Předposlední položkou v seznamu odpolední exkurze se stala kancelář, kde se rodí modely, přesněji jejich digitální předlohy. Podrobný výklad nám podal Stanislav Archman, který mimo jiné konstruoval model Migu-15. Bylo nám ukázáno, co vše předchází realizaci jednoho projektu. Jak dochází k odměřování skutečného letadla a jaké podklady se využívají k zdárnému navržení modelu.

Tuto část prohlídky bych doporučoval všem kolegům, co na modelech z této firmy hledají sebemenší nepřesnosti. Myslím si, že se nenajde mnoho firem, které se věnují přípravě a přesnosti modelu tak důsledně jako u Eduardů.

Modely výroba

Na závěr pak to nejlepší. Alespoň pro mě. Výrobu plastových dílů za pomoci lisování mi nebyla neznámá. Vždyť jsem před deseti roky podobné lisy hravě obsluhoval v jedné Plzeňské firmě, ale výrobu forem jsem nikdy neviděl. A právě touto částí nás provedl nástrojař Milan Valo. Ukázány nám byly jak samotné formy a jejich části, tak především jejich výroba. Poprvé v životě jsem také viděl stroj, který vyjiskřuje předlohy do forem. Po těchto ukázkách nezbývalo nic jiného než si vylisovat naše vlastní modely. Jak jinak než Mig-15, které se staly předposlední částí celé stavebnice.

Završení akce

Po poslední části exkurze se všechny skupiny přesunuly znovu do kulturního centra. Zde na všechny čekal bohatý raut, který připravila střední gastronomická škola.

U této příležitosti došlo i na poslední část modelu Migu-15, který si každý odnesl domů. A to na jeho obal, ten si mohl každý nechat ozdobit unikátní kresbou od Jana Bobka. Ten jich nakonec namaloval 96. O správné složení krabiček se pak staral Petr Pátecký, který bravurně obsluhoval sponkovačku.

Vyvrcholením celého večera pak byla debata s bývalými piloty Žateckého 11.slp.


Závěr

Novemberfest v podání firmy Eduard byl bezesporu jedinečným zážitek. Musím především vyzdvihnout perfektní organizaci a připravenost celé akce. Což na mě udělalo velký dojem. Určitě nebudu sám, který se bude přimlouvat i za další ročníky. I když v mém podání, kdy jsem se snažil pořídit, co možná nejlepší snímky mi často unikl výklad a občas i celá skupina.

Petr 'Chmell' Chmelík, KPM Plzeň

Rubrika Zprávy | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.