Novemberfest 2013 – díl 1

12.1.2014 - 3 870 přečtení

000

Poslední listopadové dny patřily v kalendáři prvnímu ročníku otevřených dveří ve firmě Eduard.
Firma nabízí snad veškerou modelářkou produkci od modelů počínaje až po rozličné doplňky konče a tak bylo jasné, že sobotní den bude velmi náročný.

V jámě lvové - díl 1

Petr "Chmell" Chmelík

Příjezd (pátek 29.11.)

Společně s klubovým kolegou Vláďou Černým, jsem v pátek odpoledne vyrazil směr Obrnice. Cesta podvečerní krajinou ubíhala celkem hladce až k cílovému místu. Tam se nám tedy povedlo špatně odbočit, ale bloudění netrvalo moc dlouho a naše auto po chvilce zastavovalo před kulturním domem. Předním a uvnitř nás pak navigovaly ukazatele. Uvnitř již bylo živo a na registraci se co chvilku stála i fronta, nepodobná té na e-day. Na rozdíl od té v Praze si zde mohl návštěvník dopřát zdarma občerstvení. Pivo, káva, čaj i limonáda to kdo měl žízeň a ovárek, klobáska a koláček pro ty co cestou vyhládlo. Po malém posilnění se i na nás dostala řada. A musím přiznat, že příprava ze strany Eduardu byla naprosto dokonalá. Každá skupina měla svojí barvu a na visačkách se jménem byl z druhé strany napsán hotel a pokoj. Instrukce na přiloženém lístečku hovořily jasně a tak nezbývalo než se odebrat do nedalekého hotelu Ring. Na cestu ještě dostal každý bedýnku s pivem Mark.IX

Ubytování

Ubytování po oba dny nás čekalo v hotelu Ring nedaleko Obrnic. Organizátoři tvrdili, že je to 30min od firmy, ale přiznám se, že bych to jít nechtěl. Hotelu nelze nic vytknout, všude bylo čito a i vybavení pokoje bylo dostačující. Po oba dny nás ráno čekala snídaně v podobě Švédských stolů.

Nástup (sobota 30.11.)

Po vydatné snídani, nás autobus z hotelu odvezl až ke kulturnímu domu. Sál se během chvilky naplnil takřka k prasknutí a jednotlivý průvodci sháněli své ovečky. Každá skupina měla deset členů a čekalo nás celkem dvanáct zastavení. Naším průvodcem se pro tento ročník stal konstruktér Ladislav Jonáš.
Po krátkém bezpečnostním seznámení se již šlo přímo na první část prohlídky.

Lepty konstrukce

První kroky nás zavedly do konstrukce leptů. Vysvětlení této práce prováděl Jiří Brož a mi jsme se mohly dozvědět, jak tento sortiment na kterém si firma udělal jméno vzniká. Nechyběla ani ukázka tvorby návodů v podání Stanislava Porazila.

Lepty výroba

Po konstrukci nadešel čas na praktickou ukázku. Leptárna je již staršího data výroby, ale funguje bezvadně do dnes. Kdo měl zájem, mohl si vyzkoušet samotnou práci při výrobě leptů. V této místnosti nesmí chybět i bezpečností sprcha pro případ nehody.
Po vyleptání dílu se šlo na jejich barvení. Po prohlídce této části, dostal každý účastník první část modelu v podobě barevného leptaného štítku k modelu Mig-15.

Brassin konstrukce

Druhou částí prohlídky vedla do přípravy Brassinu. Znovu s výborným výkladem tentokráte pana Martina Lébla, který nastínil veškerá úskalí této práce. Na stole pak bylo několik ukázek předloh vyrobených různou technologií. Nikdy by mi nenapadlo, jak je těžké očistit předlohu do finální podoby. A pána, který má tuto činnost na starosti obdivuji. Tato kancelář je také vyzdobena několika artefakty letadel sestřelenými nad naším územím.

Brassin odlévárna

Po ukázce konstrukce se naše skupina přesunula na samotné odlévání. A znovu si mohl každý vyzkoušet odlít vlastní díly a následně si jej i vyndat z formy. Na konci této části na nás čekal pytlíček s doplňky na Mig-15.

Obtisky konstrukce

Předposledním zastavením před pauzou na oběd, se stala kancelář přípravy obtisků. Na tuto část jsem se velmi těšil, protože obtisky jsou dle mého soudu momentálně nejslabším místem firmy. Výklad nad problematikou vedl sám Karel Pádár a nechyběla ani praktická ukázka nanášení obtisků.
PS: Eduard dělá obtisky i pro AZ model

Obtisky tisk

Dopoledne rychle uběhlo a před námi byla poslední část první poloviny exkurze. Tisk obtisků jsem bral vždy jako něco lehkého, tedy až do ukázky jak celý proces funguje. Po tomto jsem musel mé myšlení přehodnotit a uznat, že to není tak jednoduché jak by se mohlo zdát. Ale příležitost si tuto činnost vyzkoušet měl každý s návštěvníků. Svojí zručnost si mohl vyzkoušet na přiloženém obtiskovém archu, který se jako další část stavebnice následně odnesl domů.

Přestávka na oběd

Na polední přestávku se všechny skupiny znovu přesunuly do kulturního centra. Podával se velmi dobrý gulášek a na některé zbylo i trochu piva před rozbitím kompresoru. Tímto také končí první část mé reportáže. Po obědě na shledanou.

Petr 'Chmell' Chmelík, KPM Plzeň

Rubrika Zprávy | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.