1/48 Polikarpov U-2/Po-2 – Admiral

17.10.2013 - 7 578 přečtení

adm4807-box

Firma AZmodel vydala reedici legendárního "kukuruznikova"...

Další verze balení pytle drátu.

Jaroslav Supík

Model: Polikarpov U-2 "Kukuruznik"
Výrobce: Azmodel
Edice: Admiral
Měřítko: 1/48
Kat. c.: ADM4807, ADM4808

Úvod

Stručnou historii typu najdete zde.
Formy pro stavebnici byly vyrobené ve firmě Gavia, která zanikla a její formy pak koupil Eduard. Po dlouhé době od poslední limitky v Eduardí režii se firma AZ model domluvila s Eduardy o zapůjčení forem, které AZ vyčistila a upravila a nyní v limitované edici vydává dva přebaly, pokud je mi známo.

V mnou představované variantě jde o "šicí stroje" sloužící za II. světové války v rudé armádě. Obal je standardní pro produkci AZ model tedy na vrchní straně kresba a na spodní kamuflážní schémata na tři stroje.

Druhý vydaný přebal je pak mezinárodní směs včetně našeho letectva.

Výlisky

Neumím posoudit, nakolik sedí nápis na krabičce "Improved tooling!", protože původní model od Gavie nemám, abych mohl porovnat případné rozdíly. Nicméně mám informaci, že forma má doplněné nové prvky, opravené vytrhané a poškozené místa, vyleštěný povrch a několik dalších úprav, například křídelní vzpěry a jejich usazení.

Když pomineme drobné nerovnosti povrchu, výlisky stářím nijak neutrpěly a dokonce mají hezky naznačené detaily, jako jsou panty krytek a podobně. Rytí doporučuji protáhnout rydlem, hlavně pokud si libujeme v aplikaci washe. Se stopami po vyhazovacích kolících si starosti dělat nemusíme, neboť jsou inteligentně rozmístěny.

Drobné propadliny jsem našel akorát na podvozkových nohách, ale ty jsou tak drobné, že stačí pár tahu pilníkem a je po nich. Jediné co se mi moc nepozdává a zavání větší pracnosti jsou výlisky válců motoru. Nejde tak ani o doplnění táhel a rozvodů jako spíš o umístění nálitku a stopu po dělící rovině formy.


Lepty

V mém balení byly přiložené ještě původní lepty vyrobené firmou Extratech v roce 2000 pro firmu Gavia. Obsahují leptané palubní desky, upínací pásy, páčky a drobnosti k vylepšení kokpitu. Externě nám poskytnou pouze držák kulometu a kováni uchycení hlavní vzpěry podvozkové nohy.

Součástí balení je také filmová folie s větrnými štítky a budíky k leptaným palubním deskám. Zde jsem našel asi největší kiks celé stavebnice - budíky na fólii neodpovídají jak leptům tak zobrazeným v návodu. Nevím zda je to jen jednotlivá chyba vyskytující se v mém balení a nebo je tomu tak u všech balení, protože po dotazu na pana Muzikanta mi bylo odpovězeno, že sáček s lepty byl takto dodán přímo z Obrnic.

Obtisky

Obsahuji markingy na tři kamuflážní zbarvení a dle mého názoru jsou perfektně vytištěny.

Návod

Návod je vytištěn na křídovém papíru. Jednotlivé stavební kroky jsou zobrazeny celkem přehledně, ale určitě by se nikdo nezlobil, kdyby některé stavební kroky byly znázorněny ve větším rozlišení a bylo zakresleno schéma výpletu a dalších lan k táhlům.

Trochu matoucí je také označováni leptu malými písmeny a barev velkými.

Kamuflážní schémata nalezneme na zadní straně krabice.

Jen pro zajímavost: bokorysy na obalu mají jinak tvarovaný čumák bez podbradku, kdežto výlisky mají čumák s podbradkem. Nejsem znalec těchto ruských strojů, proto posouzení nechám na vašich podkladech co je správně a co špatně.

Závěr

Přes uvedené drobné nedostatky návrat teto stavebnice na trh vítám. Už jen z nostalgické vlny, když si vzpomenu jak moje a starší generace tento typ sochaly ze stavebnic Kovozávodů Prostějov.

V níže uvedených odkazech naleznete inspiraci od: PetrK, Hančár Ladislav a pokud někdo rád upravuje tak ocení stavbu Petrose

Jaroslav Supík

Redakce ModelWebu děkuje firmě AZmodel za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika AZ model, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.