1/48 Leptané sady pro Phantoma II – EDUARD

20.7.2013 - 2 650 přečtení

p1240109

Nedávno vydaný F-4B Phantom II firmou Academy ve čtvrtce byl skvělým počinem korejského výrobce. V mnoha ohledech skvělá stavebnice, avšak i ta se dostala na mušku českého výrobce doplňků. V první části představíme leptané sady a masky.

Plechy a masky pro Fanouše

Tomáš Macourek

Sety:

  • 49644 F-4B interior S.A.
  • 48773 F-4B exterior
  • 48779 F-4B airbrakes
  • 49605 F-4B seatbelts
  • EX393 F-4B mask

Měřítko: 1/48
Výrobce: EDUARD M.A.
Určené pro stavebnici: Academy

49644 F-4B interior S.A.

Set o dvou planžetách a folií s průhlednou částí HUDu. První je částečně barevná a poniklovaná planžeta, která se prodává také zvlášť v řadě ZOOM, druhá již bez povrchové úpravy. Než začneme se sestavením kokpitů a palubních desek, budeme muset trochu řezat a odstraňovat některé povrchové detaily již obsažené na dílech ve stavebnici.

Na torzo přední palubní desky umístíme pak první plechy. Pokračujeme díly bočních pultů a podlahy. Dále v kokpitu nahradíme několik dalších plastových dílů, nebylo zapomenuto ani na pedály nožního řízení nebo kompletní zadní palubovku. Výrobce nevynechal ani "hadr" na levou boční stěnu zadního kokpitu či detailní rámeček HUDu.

Neméně parádní jsou i plechy na rámy překrytů kabiny a na dosedací plochy překrytů na letounu a na čelní štítek. Zpětná zrcátka jsou samozřejmostí. Za tento se musím dát jedničku s hvězdičkou.

Klasický pohodový návod nás "zbaví" všech dílů z planžety. Bohužel je v úsporném černobílém provedení, což není zrovna ideální. Barevný návod je ke stažení na webu výrobce zde.

48773 F-4B exterior

Set obsahuje tentokrát pouze jednu větší nebarvenou planžetu. Byť je pouze jedna, tak výrobce nabídl plechařinu na ta nejdůležitější místa modelu. V prvním kroku nám spoustu dílů ubude po použití do přední podvozkové šachty, jejího krytu a na přední podvozkovou nohu. V kroku druhém pak na hlavní podvozkové nohy, jejich šachty a kryty. Dále jsou obsaženy také prstence přídavného spalování na poslední stupeň motoru a uchycení hřídele před prvním stupněm motoru. Posledním krokem bude doplnění několika drobností na podvěsné přídavné nádrže a rakety a bomby. Set vypadá jako celek naprosto skvěle a jeho využití bude pro mnoho z nás stoprocentní.

Návod nás spolehlivě provede umístěním všech dílů. Bohužel je opět v úsporném černobílém provedení. Barevná verze je k dispozici na webu výrobce zde.

48779 F-4B airbrakes

Nebarvená planžetka s třiadvaceti díly vylepší vzhled brzdících štítů a jejich šachet. Brzdící štít je nový a nahradí původní plastový díl, zbylé díly pouze dolepíme na model. Velmi vhodný set, pravděpodobně není součástí exteriérového setu pouze z obchodních důvodů výrobce, což je pro modeláře většinou (finanční) nevýhodou.

Návod černobílý, přehledný. Barevná verze opět k dispozici na webu výrobce zde.

49605 F-4B seatbelts

Sedačka ve stavebnici vypadá velmi schopně, ovšem na toto měřítko je málo detailní, tak Eduard nabídl i set s pásy, madly apod. Setík je poměrně bohatý a na sedačkách se budou jemné barvené plechy velmi hodit. Na druhou stranu bych asi osobně raději volil odlévané sedačky, kterou nám výrobce také nabízí. Na balení je sice uvedeno, že je určená pro stavebnici Hasegawa, ale asi by neměl být problém je použít i na Academy.

Jen pro doplnění oznamuji, že v novinkách na srpen, resp. září má pak mít Eduard v nabídce šedé, resp. zelené textilní pásy.

Návod klasický černobílý a bezproblémový. Barevná verze k dispozici ke stažení zde.

EX393 F-4B mask

Na maskách toho také není moc co řešit, až na jedinou výjimku všechny části použijeme na vnější část čirých dílů nad kokpitem. Ve čtvrtce bych také rád masky na rámování kabiny zevnitř, to bohužel není obsahem tohoto balení a musíme si tak vypomoci sami.

Návod bez problémů, všichni jej jistě již známe. Barevná verze ke stažení zde.

Celkový závěr

Všechny sady mají svůj smysl, vč. sady na "ohnivé židle", pokud se chceme vyhnout použití resinových doplňků. Stavba z krabičky je velmi pohodovou záležitostí s krásným výsledkem, ale s doplňky z leptaných sad se stane žhavým kandidátem minimálně pro objektivy návštěvníků modelářských soutěží.

V druhé části se blíže podíváme na brassinová kola a textilní upínací pásy na vystřelovací sedačky.

Doporučuji ještě přikoupit

Tomáš Macourek

Redakce ModelWebu děkuje výrobci EDUARD M.A. za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.