1/72 A zase Cobra… – AZ Model

28.6.2013 - 6 826 přečtení

AZ model

Letos asi bude překobrováno. O pořádnou AH-1G Cobru v měřítku 1/72 dlouhá léta nikdo ani nezavadil, a nyní se na trhu objevilo, nebo v krátké době objeví hned několik stavebnic.

Prvním v pomyslné cílové metě je Křenický AZ Model, který na trh uvádí v první várce hned čtyři stavebnice. Na dvě se dnes podíváme.

A zase Cobra ... aneb rok Cobry ???

Roman "Travis" Henych

Stavebnice: Bell AH-1G Early Huey Cobra
Výrobce: AZ Model
Kat. číslo: 7416
Měřítko: 1/72

Stavebnice: Bell AH-1G Late Huey Cobra
Výrobce: AZ Model
Kat. číslo: 7417
Měřítko: 1/72

Co máme v krabičkách?

2xcobra

Představíme si AH-1G early "Huey Cobra" (raná, dřívější verze) s katalogovým číslem AZ 7416 a AH-1G late "Huey Cobra" (pozdní verze) s číslem AZ 7417.

Obě červenobílé krabičky s českými, anglickými a japonskými texty mají navrchu pěkné akční kresby útočících Cober a na zadní straně náhledy kamufláží, které stavebnice nabízejí. Každý model si tak můžete postavit v jedné ze třech nabízených.

A nyní už k obsahu krabiček. K tomu se dostaneme bočním otvíráním – na jeho praktičnost/nepraktičnost mám svůj názor, ale v tomto ohledu každému vyhovuje něco jiného. V průhledném sáčku se samolepícím uzávěrem naleznete dva rámečky s většinou dílů, samostatně vložený hlavní rotor, uzavírací sáček s průhledným dílem kabinky, další uzavírací sáček s malým leptem, obtiskový aršík a na barevném listu formátu A4 (přeloženým do velikosti A5) pak stavební návod.

Při podrobném zkoumání zjistíte, že hlavní dva rámečky late a early verze jsou shodné. I když se stroje liší v několika detailech, rámečky obsahují díly na obě verze. Při lepení si tedy musíte dát pozor hlavně na orientaci vyrovnávacího rotoru – u early verze je vlevo po směru letu, u late pak vpravo), na což návod upozorňuje – nicméně na můj vkus ne dost důrazně.

Apropó návod: je pro obě verze stejný (!!!) rozlišení verzí a kamufláží je tak jen v tom, jaké díly použijeme či nepoužijeme, do jaké krabičky jsou výlisky zabaleny a jaké jsou k nim přiložené obtisky. Dobrá metoda, jak držet výrobní a logistické náklady v těch správných mantinelech.

Ale zpět k návodu. Ten je s krátkým popisem historie typu, ale v angličtině. Tabulka použitých barev nás odkazuje pouze na Humbrolky. Stavební postup je obrázkový, dle mého názoru dostatečně dobře a logicky rozkreslen. Stavba je podle něj v pohodě zvládnutelná i pro méně zkušené modeláře – tedy pokud budou díly k sobě pasovat alespoň trochu obstojně.

A tím jsem se elegantně přenesl přímo k dílům samotným. Ty jsou v rámečku ze světlé hnědošedé hmoty. Ani na drobných dílech jsem nenašel předsazení forem – (uvidíme za pár let).

cobra00

Model má velmi pěkné negativní rytí, které je tenké a přitom ostré a neztrácí se. Rytí odpovídá výkresu uveřejněném v polské publikaci Aero – Technika Loticzna nr. 9/1992 až na tři záležitosti.

Tou první je umístění servisního panelu na levé straně ocasní části je podle výkresu moc vepředu, na modelu pak moc vzadu. Na zmíněném výkresu má špatný tvar, na modelu pak tvarově odpovídá.

Druhou je neodpovídající tvar čumáku (dle zmíněného výkresu). To jestli je špatný výkres nebo tvar modelu nedokážu posoudit, ale sázím spíše na výkres.

Třetí minelou jsou dle mého názoru příliš zešikma umístěná vodorovná stabilizační křidélka na ocasní části. Dle fotek by neměla tak "padat" dolů. Úpravy nechť si zváží každý modelář sám – dvě jsou velmi jednoduché a čumák nechám na vkusu a umu každého soudruha.

Líbí se mi, že vstupní část nasávání vzduchu k motoru není jen zahloubená, ale doopravdy děravá. Měla by být kryta velmi jemnou síťovinou, ale vyjma nalepení kousků dámských silonek netuším, jak a zda tento detail vůbec napodobit.

Na dané měřítko je pěkný kokpit i s "pantografem" navádění zbraní, který můžeme doplnit drobotí z přiložených leptů. Na nich se bohužel nenachází palubky, o filmu s budíky si také můžeme jen nechat zdát. No nevadí.

Co se týká výzbroje, stavebnice nabízí jen základ: dva kusy XM 18, neboli 7.62 mm M18A1 Gun Pod (kontejner pro minigun) a 2 kusy XM 200 Rocket pod - devatenáctinásobné odpalovací zařízení neřízených raket 2,75“ (70 mm) Hydra.

Kontejner je "nic moc" a chtělo by jej trochu dodělat, raketnice jsou pěkné. Návod nám radí dát kontejner na vnější podkřídlové závěsníky a rocket pody pod vnitřní, na většině publikovaných fotek je však kombinace opačná.

Další zbraňové systémy se nacházejí v přední zbraňové věžičce M28 – ta nabízí typickou kombinaci zbraní (ve věžičce se mohly nacházet i jiné kombinace hlavňové výzbroje). Moc hezký je 7,62 mm General Electric GAU-2AB/A minigun, docela se povedla i zahloubená hlaveň granátometu, ale jeho nahrazení injekční jehlou modelu prospěje. "Límce" okolo obou zbraní však chybí, což je pro toto měřítko asi pochopitelné.

Kamufláže

Obě stavebnice nabízejí až na jednu výjimku takřka výhradně celozelené kamufláže s černými doplňky. U late verze jsou všechny stroje se zubatou tlamou, early verze nabízí jednu zubatici, jednu zelenou a vítané osvěžení v podobě hnědo/zeleně kamuflovaného stroje Virginia Rose II.

AH-1G Early (7416)

  1. AH-1G 66-15259 Virginia Rose II., of Cobra NETT, Bien Hoa, Vietnam 1967
  2. AH-1G 68-17054, Sound Of Silence, of C/2/20 ARA, Vietnam 1971
  3. AH-1G 68-15064, The Cristal Ship, of C/1/9 CAV, Phuoc Vinh, Vietnam 1970

Použité barvy:

Humbrol H155, 118, 117, 116, 28, 33

AH-1G Late (7417)

  1. AH-1G 68-15012, F/4 CAV, Hue-Phu Bai, Late, Vietnam 1972
  2. AH-1G 68-15101, H/10 CAV, Pleiku, Vietnam 1972
  3. AH-1G 68-7-15738, 129Th AHC, An Son, Vietnam 1972

Použité barvy:
Humbrol H155, 159, 53, 24, 18, 33

Co nám z toho všeho plyne?

Na začátku recenze jsem se zmínil o tom, že letos bude asi Géček víc.

V nejbližší době chystá několik dalších verzí Cobry (a nejen AH-1G) i Special Hobby. Ty se prezentují velmi povedeným reklamním letákem slibujícím například několik typů lyžin, otevřený překryt kabiny pilota i střelce, mnoho podvěsné výzbroje, příslušenství v podobě ojátka a přepravních kol, atd.

Uvidíme, jaká bude realita a kdo ze soků nakonec z tohoto duelu Cober vyjde vítězně. Na jedné straně stavebnice AZ modelu již na trhu jsou a zřejmě vůbec nejsou špatné (ale stavbu za sebou ještě nemám). Spoustu modelářů za ně své peníze utratí.

Na druhé straně, pokud se naplní sliby Special Hobby to vypadá na stavebnice o level výše než je AZ. Nepochybuji, že i ty si své kupce najdou. V tomto souboji pak nemusí být nutně ručičkou na vahách cena. Je ale fakt, že AZetka si z koláče peněz modelářů již ukrajují.

Jsem na tento souboj velmi zvědav a rád bych měl v ruce ke srovnání na recenzi i stavebnici Special Hobby. Pokud se mi to povede, těšte se na srovnávačku. Já si svůj soud nechám až po sestavení obou modelů.

Suma sumárum: Konečně tu Géčko je!!!

A co ke stavbě?

Doplňky v této době na modely zcela určitě nejsou – model je horkou novinkou. Co bude nebo nebude ukáže čas.

Líbil by se mi třeba Eduardí ZOOM s palubkami.

Čeho však je dostatek, jsou podklady. Za zmínku určitě stojí například Squadron/Signal AH 1 Cobra Walk Around no. 29, AH-1 Cobra In Action no. 168 téhož nakladatelství, internet a další. Mou srdeční záležitostí je i stroj Pandora`s Box, jehož obtisky nabízí REVI v sadě Hunter Killer.

Roman "Travis" Henych

Rubrika AZ model, Letadla - Náhledy do krabiček, Vrtulníky - 1:72 | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.