1/72 A-4/V-2 od Special Hobby

20.5.2013 - 4 945 přečtení

dsc_00041 Krabičky

Firma Special Hobby připravila pro milovníky počátků raketové techniky novou stavebnici pramáti všech raket - obávanou zbraň odplaty A-4/V-2.

A-4/V-2 aneb Pramáti raket na scéně

Lukáš 'Luki' Novotný

Model: A-4/V-2 prototypes (kat.č. SA 72014), A-4/V-2  (kat.č. SA 72003)
Výrobce: Special Hobby
Měřítko: 1/72

Úvodem

Původně jsme zamýšlel pojmout recenzi jako srovnávací s již vyráběným výrobkem , tj. raketou  A-4  od firmy MPM Production v edici Condor, ale po velmi letmém pohledu na starší model jsem od ideje upustil, neb nelze srovnávat nesrovnatelné. Takže přejděme k hodnocení jen nového modelu v jednotlivých kapitolách.

Historii raket A-4/V-2 si můžete přečíst na stránkách Wikipedie.

Krabička

V obou případech je z měkčího kartonu s bočním otvíráním a svou velikostí na dva rámečky bohatě, ale opravdu bohatě  stačí ( pozorný čtenář pozná,kdo mi pomáhal s recenzí). Na přední straně obou krabiček je  kresba A čtyřky na startovací plošině, v případě sériové rakety je zobrazena i s dopravním vozíkem startovací stolice. Nesrovnalosti bych viděl na zobrazení prototypové rakety, kde:

  • raketa vypadá lehce disproporční oproti výliskům (je prostě užší).
  • kresba nezachycuje odlišnosti prototypu na stabilizátorech (dle plánku krok č.2), ale znázorňuje sériové provedení.
  • a jako poslední nejsou zachyceny některé detaily na startovací plošině, o které předpokládám, že byla stejná.

Na zadní straně obou modelů  jsou barevně zobrazena kamuflážní schémata, což mi připadá výhodné a doplňující (upřesňující), protože grafické znázornění kamufláží na plánku může být matoucí. (viz Návod.)

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Návod

Klasický přeložený formát dává v reálu několik stránek velikosti A5.

Historie typu v češtině není u obou modelů vytištěna celá, chybí poslední řádek, možná dva ... Některé doplňující informace jsou psány opravdu, ale opravdu  miniaturními fonty. Návod mi připadá přehledný a v logických postupných  krocích znázorňuje stavbu. Výhradu bych měl ke kamuflážím a jejich prezentaci rozličnými rastry s  odstupňováním šedých odstínů a černé, ale možná je to jen problém mých očí.

Výlisky

V obou krabičkách jsou stejné výlisky - 2  rámečky, u mne světle slámové nevýrazné barvy. K prototypu je ještě přidán jeden odlitek resinu s korekčními prvky na směrová kormidla. Rámečky jsou čistě odstříknuty a s velmi pěknými detaily i na drobných dílech startovací stolice.

Rytí je diferencované; tam, kde má být mělké, tak je mělké, kde má být hlubší, je hlubší. Díry po vyhazovačích jsou, ale jsou na plochách, kde nebudou vidět - skoro výhradně na spodní straně startovací stolice. Nicméně přetmelit nebo ubrousit se dají vždycky.

Čtyři viditelné vtaženiny  jsou ale na půlkách těla raket v místě vnitřních  spojovacích kolíků, které bude nutno zatmelit. Výhodou je absence jakéhokoliv rytí v jejich okolí, takže o nic nepřijdeme.

S čím mám ale problém, je špice rakety. Na všech fotkách, které jsem si našel, jsem nikde nedohledal, nezahledl, nenašel stupňovité zakončení špičky rakety, jaké je na modelu. Vždy jen oblou plynulost kužele. Stupňovitost/schod je na modelu opravdu minimální, ale je. Nevím, z jakých podkladů výrobce vycházel, ale chceme-li učinit nápravu, je to otázka chvilky a brousítek.

Obtisky

Pro oba typy vytiskl AVIPRINT a soutisk  barev byl v mých vzorcích v pořádku. Vad jsem nedohledal.

Myslím ale, že barevné proužky po obvodu rakety bude lepší vymaskovat a nastříkat.

Závěr

"Na závěr tu mám už jen nožičky", říkal nejstarší doložitelný český kitař Jára Cimrman, ale já říkám “díky!“.

Uvedené dílčí chyby, spíše nesrovnalosti, nejsou nepřekonatelné, ale spíše zanedbatelné. Model je velmi pěkný, detailní a určitě se svojí výškou a zbarvením bude vyjímat v mnoha vitrínách.

A s vyráběnými dalšími modely (tahače SS 100, přepravníky Vidalwagen, Meillerwagen, středisko řízení palby SD.Kfz. 251 Feuerleitpanzer, etc) vytvoří diorám jako víno.

Prognoza, přání

Nevím, zda výrobce má níže uvedené v plánu, ale kdyby v připravovaném edičním plánu kopíroval své činy z minula, tak nás musí čekat A-4b v pilotované verzi (z té a z původní A-4 se dá zkombinovat i nepilotovaná verze s křídly) a i A-9.

Pak by mé srdce milovníka Luftwaffe '46 bylo potěšeno velmi, ale opravdu velmi. Nicméně i tak díky.

Text: Lukáš 'Luki' Novotný

Fotky: Karel 'Kódl' Fous

Redakce ModelWebu děkuje firmě MPM Production za vzorek poskytnutý pro účely recenze.

Rubrika Special Armour, Technika - 1:72, Technika - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.