1/144 Supermarine Spitfire IX EDUARD

14.4.2013 - 7 408 přečtení

001

Spitů není nikdy dost!
Tato věta je slyšet docela často a dovolím se k tomuto tvrzení připojit. Navíc v měřítku 1/144 jich zatím bylo hodně málo, pokud se to vůbec dalo považovat za Spitfiry.
Eduard si toho zjevně myslí taky a vyrukoval na nás s devítkou...

Velká malá legenda

Roman "Randalf" Kresta

Model: Spitfire IXe
Výrobce: Eduard SUPER44 / E-Day 2012 special edition
Měřítko: 1/144
Kat.č.: 4428 / 7107

Model: Spitfire IXc
Výrobce: Eduard SUPER44
Měřítko: 1/144
Kat.č.: 4429

Odznáček...

Použitelný klasicky stříkaný Spitfire v odznáčkovém měřítku až do loňského podzimu de-facto neexistoval. Jistě, pár parodií či muzeálních kousků by se našlo, např. aktuálně oprášená jednička od Revellu. O vstupenkovém modelu pro E-day 2012 se šuškalo už před akcí a Spitfire v netradičním kabátku potěšil v několika rovinách.
Potěšil hlavně kvalitou zpracování modelu, za které by se nemusely stydět ani vetší měřítka, okamžitě dostupnými lepty a výběrem kamufláže. A také lehce poodkryl karty a nastínil věci budoucí v tzv. královském měřítku...

Stavebnice

Výlisky pro krabičku IXe i vstupenku jsou totožné, SUPER44 je však DualCombo a tak zde nalezneme dva modely s dvěma typy křídel. Výlisky pro IXc na první pohled vypadají stejně, ale jedná se o nové rámečky zohledňující rozdílnosti verzí "C" a "E". To však neznamená, že se na "céčku" nemůžeme setkat například s vysokou směrovkou - polní úpravy a opravy byly rozmanité, v modelu máme však pouze původní oblou.
Provedení jednotlivých dílů i způsob stavby je pro obě verze stejný a v obou případech velice jednoduchý. Na modelu je vidět, že při konstrukci forem mysleli modelářsky a některé detaily, jako samostatné výfuky či chladiče, jsou velkým přínosem. Pozitivně hodnotím i oddělení podvozkových krytů od noh, což v tomto měřítku také nebývá zvykem.
Určitou nelibost mezi modeláři vyvolalo řešení pilotního prostoru. Tedy spíše NEřešení, kdy pilotní prostor v modelu vůbec není a je proveden až v leptu, který je možno dokoupit. Pro vstupenkový model, který si koupí i sváteční modelář to je OK, ale v krabičce by se malý rámeček s přepážkou, sedačkou a palubní deskou určitě setkal s pochopením.
Detaily na povrchu modelu jsou na toto měřítko skutečně ve velmi vysoké kvalitě, podobně zpracované detaily nalezneme i v podvozkových šachtách. Křídlo je odstříknuto jako celek, takže odpadá častý problém s poněkud silnou odtokovou hranou.

Spitfire Mk. IXe

Spitfire IXe je s vysokým/špičatým provedením směrovky a jak název kitu napovídá, s univerzálním křídlem "E". Ve vstupenkovém modelu je křídlo zkrácené, odpovídající příletovému provedení našich perutí RAF a v krabičce jsou obě dvě - zkrácené i klasické.
Drobnou chybu nacházíme u chladičů, kde narazíme pro Eduardy na nezvyklý jev - otřep. Je k nalezení na vstupu levého chladiče, malý a nepatrný, ale je tam, takže případný hnidopich či honič milimetrů si přijde na své. Chladiče mají ještě jeden drobný problém, jsou osově lehce mimo, což se však dá snadno vyřešit odstraněním kolíků a pečlivým usazením natupo. Sám jsem u chladičů navíc i ztenčil jejich stěnu.

Spitfire Mk. IXc

Stavebnice céčka na první pohled vypadá stejně, po bližším ohledání však nalezneme základní rozdíly, což v tomto měřítku je hlavně viditelné na jiné směrovce a uspořádaní křídla. Druhý rozdíl na rámečku je v přidání podvozkových kol s pěti paprsky a ve verzi výfuků. Ani céčko však neobsahuje interiér, který musíme rovněž doplnit z leptů.

Srovnáním rámečků obou verzí dojdeme k jednoduchému závěru, že je lze po drobných úpravách zkombinovat a postavit například "céčko" s vysokou směrovkou.

Kabina

Jak již bylo uvedeno, model ve všech provedeních je dodávám s prázdným pilotním prostorem. Výrobce nabízí sadu barevných leptů pro jeho vybavení a další možností je použití leptané sady firmy Brengun, odkaz na srovnání níže.
Pokud se rozhodnete otevírat kabinu, narazíte na neúměrnou tloušťku překrytu, která pro toto měřítko skutečně není dobrá, ale vylisovat ji méně tlustou je však již technologický problém. Proto doporučuji překryt nahradit vakuově tvářenou kabinou rovněž od firmy Brengun.

Kamufláže

Výběr kamufláží u obou verzí docela rozmanitý a pro našince přímo neodolatelný. Snad bych se jen lehce přimlouval o méně typických šedo-zelených zbarvení.

Spitfire Mk. IXe DualCombo SUPER44

Spitfire Mk.IXe, PT396
pilot W/C Jack Charles » W/Cdr E.J. Cassidy, základna Tangmere, březen 1945
Pozn.: Ve stavebnici je uváděn pilot W/C Jack Charles, podle některých zdrojů se však jednalo osobní stroj pilota W/Cdr E.J.Cassidyho, 324. wing, středomoří 1945. Tento problém je často diskutován na modelářských fórech, u nás třeba zde na MF.

Spitfire LF Mk.IXe, TE 515
stroj bývalé 312.perutě RAF, základna České Budějovice, 22. srpna 1945

Spitfire Mk.IXe, PV 181, pilot W/C Rolf Arne Berg
132.(Norská) letka, základna Twente, Nizozemí, zima 1944/45

Spitfire Mk.IXe, MK 791
Francouzské letectvo, Francouzská Indočína, cca 1947 – 1948

Spitfire LF Mk.IXe
105.peruť Israeli Air Force, základna Ramat David, červen 1953

Spitfire Mk.IXe, TD 147
pilot W/C James „Stocky“ Edwards, základna Schneverdingen, Německo, květen 1945

Spitfire Mk. IXe vstupenka

Vstupenkový model nabízí atraktivní kamufláž odzbrojeného stroje škpt. Karla Pošty DFC z 2.letecké divize České Budějovice z období 1946-48.

Spitfire Mk. IXc DualCombo Super44

Kamufláže u céčka jsou až na jednu stejné, jako v novém Profipacku v měřítku 1/48, proti kterému jedna kamufláž chybí, protože se jedná o stroj s pozdějším provedením směrovky, která v této stavebnici není.

Spitfire LF Mk.IXc, MJ586
pilot Pierre Clostermann, 602.peruť, letiště Longues sur Mer, 7.července 1944

Spitfire HF Mk.IXc, MJ296
pilot Otto Smik, 312.peruť, základna North Weald, srpen 1944
Pozn.: Dle některých pramenů měl Smikův Spitfire ostrou směrovku.

Spitfire LFMk.IXc, MJ250
601.peruť, Itálie, léto 1944

Spitfire LF Mk.IXc, ML135
pilot Jerry Billing, 401.peruť, základna Tangmere AB, 7.června 1944

Spitfire LF Mk.IXc, ML135
pilot Jerry Billing, 401.peruť, Francie, 1.července 1944

Je sympatické, že mezi nabízenými variantami zbarvení nalezneme i dodnes přeživší a létající stroje.
A pokud by vám náhodou nabízený výběr kamufláží nestačil, dovolím si doporučit aršík firmy JBr Decals.

Lepty

Eduard vydal i malou planžetu leptů, které řeší neexistující pilotní prostor a přidávají další drobnosti, jako například vztlakové klapky. Pro tento model vydal obdobně řešené lepty i Brengun. Srovnání leptů Eduard a Brengun pro Spitfire IX naleznete zde. Brengun také nabízí i vakuově tvářené kabiny.

Spitfire IXe TE515

Nevím, zda to byl záměr či kouzlo nechtěného, ale výrobce nám nabízí téměř kompletní pokrytí historie služby a zbarvení konkrétního kusu verze IXe výrobního čísla TE515.
V základních kamuflážích nabízí dvě verze, a to naši příletovou kamufláž 312. perutě ze srpna 1945 s imatrikulací DU-W a verzi po dodání do Izraele od 105. perutě Israeli Air Force s číslem 58 a křídly prodlouženými na klasické rozpětí z roku 1953 (i když existují názory, že umyté na plech s bleskem byly dva a tento 58 není TE515). Ve vstupence pak nalezneme stříbrný speciál s bleskem škpt. Karla Pošty, na kterém létal v letech 1946-48. Takže nám chybí jen provedení, ve kterém TE-515 dosloužil a to v Barmě. Podařilo se mi dohledat jen zmínku o "britském" zbarvení zelená-hnědá/šedá (nebo stříbrná) s imatrikulací UB439. Nemáte někdo podrobnosti? Vyloženě to vybízí si postavit jeden stroj ve všech známých a provozovaných provedeních...
Obdobně zajímavým kouskem je například i opravený a dnes létající SL633...

Hodnocení

Ať už si vyberete kterékoliv provedení, máte v ruce jednoznačně nejlepšího model stříkaného Spitfiru v měřítku 1/144. Celkový výborný dojem lehce kazí absence pilotního prostoru, který však můžeme snadno doplnit z leptů.
A malá spekulace na závěr - pokud by Eduard uplatnil podobnou strategii jako se Spity i pro letošní E-Day, dovolím si tipnout letošní vstupenku na odznáčkového Gustava v provedení S-99 či C-10. Ale úplně klidně to může být i patnáctka...
Pozn.: Některé použité obrázky jsou z převzaty webu výrobce.

Roman "Randalf" Kresta, MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za vzorky k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:144, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.