1/48 H-34 US NAVY RESCUE od GALLERY MODELS

3.3.2013 - 5 238 přečtení

SONY DSC

Konečně další legenda z Vietnamu v královském měřítku ...

... tak jsme se dočkali ...

Bohumír "Bill" Bílek

Název: H-34 US NAVY RESCUE
Výrobce: Gallery Models
Měřítko: 1/48
Katalogové číslo: 64102

Úvodem

Milovníci konfliktu ve Vietnamu, vrtulníků a vlastně všichni ti, co mají rádi krásné stroje, určitě zajásali. Na trhu se objevila úplně nová stavebnice tohoto krásného stroje v pro mě ideálním měřítku 1/48. Dělají hned dvě verze (Mariňáckou a NAVY).

Abych se přiznal, tak mám trochu zmatek v tom, co je to vlastně za firmu, která tuto stavebnici vydala. Někde se udává jako výrobce Trumpeter, někde Gallery Models a někde ji najdeme pod značkou MRC. Je fakt, že na krabici je logo Gallery Models a MRC, ale vzhled a styl krabice, plánku a výlisků je shodný s firmou Trumpeter.

To je však celkem jedno, co to je za firmu, hlavně že je tento model na trhu. Do této doby jsme byli odkázáni pouze na stavebnici od Revellu, která byla dost zjednodušená. Také se proslýchá, že by H-34 ve stejném měřítku měla dělat i firma ITALERI. Ale jestli bude vypadat jako jejich Wessex, který je také nový, tak ale stejně pro mě vyhrává tento kousek. Nebudu však předbíhat. Možná překvapí.

Nyní se podíváme na tento kit trochu blíže… Chci upozornit, že nejsem honič milimetrů.  Osobně mi stačí, že model jako daný vrtulník vypadá a nemá žádné výrazné tvarové odchylky. Stejně jiná volba není.

Stavebnice

Objemnější krabice z tvrdého papíru s horním otevíráním je naplněná až po okraj.

Obsahuje 8 rámečků ze světle šedého plastu, dva rámky a z čirého plastu, zvlášť zabalený překryt kabiny, dvě planžety plechů a aršík obtisků.

Výlisky

Výlisky jsou odstříknuty čistě, bez jakýchkoliv otřepů. U mého kusu není ani moc znát přesazení forem. Stylem provedení jsou srovnatelné s povrchem modelů od Trumpeteru. Takže kdo tyto stavebnice zná, tak si může udělat představu. Je znatelná jemná krupička, ale při sjednocení Mr. surfacerem a lehkém přeleštění by se měla ztratit. Negativní rytí, jehož hloubka je podle mě tak akorát, doplňují základní řady nýtů. Podle fotografií by těch nýtů mělo být rozhodně více. Takže kdo bude chtít, může podle fotek tyto řady doplnit. Na internetu je fotek dost.

Další věcí, na kterou jsem se zaměřil, tak jsou stopy po vyhazovačích. Na důležitých dílech, jako je konstrukce interiéru, motorové lože atd. jsem je nenašel. Jediné u čeho jsem se zarazil, byla přední vrata motorového prostoru. Na levé půlce vrat vyhazovače nejsou, ale na pravé (ať novější, nebo starší konstrukce) se už objevily. Takže bude co opravovat.

Jedna z věcí, která mi velmi zaujala je, že výrobce udělal žebrování na hřbetu děravé. Toto žádná dostupná stavebnice nenabízí.

překryt pilotního prostoru je z jednoho kusu. Jsou pouze oddělená vypouklá skla odsuvné části. To mě trochu zklamalo. Ten kdo by si chtěl udělat dveře vypouklá, tak bude muset řezat.

Lepty

Ve stavebnici najdeme dvě planžety plechů. Jsou trochu prkenné, ale jelikož se většinou jedná o mřížky a podobnou droboť tak to vadit nebude. Jedině snad pásy bude problém vytvarovat, ale s tím si každý poradí.

Návod

Jak jsem již psal v úvodu, je to styl Trumpeter.

Obtisky a kamufláž

Stavebnice nabízí na výběr tři varianty. Dva americký námořníky a jednoho italského. Varianty:

  1. Sikorsky HSS-1N Seabat, US NAVY, BuAer 147990, HS-7, CVS-15 USS Randolph, ca. 1962
  2. Italian NAVY HSS-1N No. 1 Gruppo Elicotteri, code 4-04
  3. Sikorsky HSS-1N Seabat, US NAVY, BuAer 145694, HU-1, NAS Ream Field CA, ca. 1962

Závěr

Z mého pohledu mohu stavebnici jen doporučit. Pořádný model tohoto vrtulníku na trhu
chyběl. Možná na něm někdo nějaké chyby najde, ale je to momentálně nejlepší
stavebnice tohoto typu, která se na trhu objevila. Doufám jen, že nějaký
tuzemský prodejce tento model doveze i k nám, abychom nebyli odkázáni na zahraniční
e-shopy. Osobně mi ve skladu určitě jeden kousek přistane.

Míra "Bill" Bílek, KPM Kaznějov

Rubrika Gallery Models, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.