Kagero: Heinkel He 219 Uhu, vol.I

28.2.2013 - 8 443 přečtení

obal

Druhým typem letadla, který vydalo nakladatelství Kagero v řadě "Monographs - 3D edition", se po Me-262 stal další německý druhoválečný letoun - Heinkel He 219 Uhu.

3D "Sova" ve 2D

Jan Jezl

Vydavatel: Kagero
Edice: Monograph 3D Edition
Název: Heinkel He 219 Uhu, vol.I
Autoři: Marek J. Murawski, Marek Rys
Stran: 98
Jazyk: Anglický

Úvod

Nevěda přesně co čekat (kdo se má taky v těch edičních řadách Kagera vyznat), jsem s chutí otevřel nový sešit od Kagera. Pocity prvotního nadšení (renderované 3D obrázky) záhy vystřídalo zklamání (3D obrázky obsahují jen kokpit) a nakonec pochopení (publikace je dvoudílná a já mám samozřejmě jen díl první).

Textová část

Text v prvním dílu na 38 stranách popisuje bouřlivý vývoj letounu, stavbu prvních prototypů včetně jejich testování a končí technickým popisem sériově vyráběných strojů včetně odlišností všech verzí.

Monografie je celá v angličtině, kterou musím pochválit – téměř celou monografii (mimo technických informací) jsem přečetl, aniž bych si všiml jediné chyby nebo překlepu. Rovněž srozumitelnost textu je parádní.

Mimochodem – kdo nezná historii tohoto letounu, stojí za to se s ní seznámit. Původní design He-219 vypadal úplně jinak, letoun byl původně určen pro průzkum a vývoj letounu pro tuto roli by byl patrně zcela zastaven.

A vývoj a výroba byla málem zastavena i u nového určení letounu k nočnímu stíhání a to i navzdory tomu, že při prvním ostrém operačním letu jediný He-219 sestřelil 4 Halifaxy a 1 Lancaster. Tedy 5 čtyřmotoráků!

Dobové fotografie

Text je doplněn o historické fotografie. Z modelářsky (alespoň pro mě) zajímavých bych zmínil následující:

  • odkrytá přední a střední trupová palivová nádrží
  • 3x kokpit
  • spodek odkrytovaného motoru
  • 2x hlavní a 2x přední podvozková noha
  • 3x hlavní podvozkové šachty
  • otevřený prostor před motorem s chladičem
  • částečně otevřený čumák s radarem
  • dva otevřené kryty kanonu MK 108 u He 219 A0

Vyjma jedné z fotografií přední podvozkové nohy a především kanonu MK 108 jsem však všechny z výše zmíněných fotografií našel v jiných publikacích. Většina byla i ve FAOW, kde jsou fotografie sice menší, ale o něco kvalitnější.

Výkresy

Na dalších 8 stranách a vloženém výkresu formátu A2 najdeme (nýtovací) výkresy následujících verzí:

  • V9,  (všech 6 pohledů v měřítku 1:72)
  • A-7/R2,  (všech 6 pohledů v měřítku 1:72)
  • A-0 (V19),  (dva boční pohledy 1:72)
  • A-0,  (dva boční a čelní pohled, 1:72)
  • A-2,  (dva boční a zadní pohled, 1:72)
  • A-5/R4,  (jeden boční pohled)
  • A-2/R1,  (6 pohledů 1:48, pohled zespodu je pouze na trup)

3D

Na dalších neuvěřitelných 30 stranách najdeme renderované kresby kokpitu rozebraného snad do posledního šroubku. Naprosto vyčerpávající.

Fotografie z restaurování

Na dalších 14 stranách jsou fotografie z průběhu restaurování trupu a kormidel skutečného stroje. Fotografie tedy ukazují řadu detailů na povrchu trupu, směrovek i výškovky a také detaily odkrytého prostoru v místě uchycení křídel do trupu. Na poslední stránce najdeme ještě 7 fotografií z restaurování motoru včetně čelního prstence.

Kamuflážní schémata

Publikaci doplňuje 6 barevných bokorysů (nejsou v "rozumném" měřítku, jsou někde na půli cesty mezi 1:72 a 1:48) a čtyřpohledový barevný plánek He-219 A-0 s kódovým označením G9+FK.

Závěr

Část publikace s počítačově vytvořenými kresbami kokpitu je vynikající a potěší i pěkně zpracované nýtovací výkresy. U počítačově vytvořených kreseb je samozřejmě riziko, že nebudou úplně přesně odpovídat realitě, ale to ostatně u výkresů hrozí také. A já osobně dám přednost kvalifikovanému odhadu, který za mě připraví někdo jiný.

Trošku zamrzí, že výrobce k monografii nepřiložil i obtiskový aršík, ale to bych už asi chtěl moc.

Monografie je každopádně kvalitní. Rozhodně ji mohu s klidným svědomím doporučit, ale pouze za podmínky, že si zakoupíte díly oba. Jinak to podle mě nemá cenu. A to už se poněkud prodraží ...

Jan Jezl

Redakce ModelWebu děkuje nakladatelství Kagero za vzorek poskytnutý k recenzi.

Rubrika Kagero, Letadla, Publikace Kagero | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “Kagero: Heinkel He 219 Uhu, vol.I”

  1. Tomáš 'pufo' Průša napsal:

    Kto ma doma stare Kagero no.41 a nepotrebuje k zivotu 3D kresby, tak si tuto "novu" monografiu kupovat ani nemusi. V podstate, Kagero rozdelilo text a fotky z predchadzajucej monografie do terajsich 2 casti a pridalo navyse len 3D kresby. Touto castou vlastne clovek kupuje text z Kagera no.41 str.1-41. Fotky, takisto ostavaju zo stareho vydania a nove tam bude hladat citatel marne. Text, je bohuzial ponechany bez upravy a nerespektuje najnovsi vyzkum, takze je tam opat vela chyb. Tipujem, ze druhy diel, bude koncipovany rovnako.

  2. Petr 'DeSnek' Pastera napsal:

    Dostal jsem komentar od Maciej Góralczyk z Kagera:

    Hi Petr,

    I'm not sure how to reply to the Tomas' comment here:
    https://modelweb.eu/index.php/2013/02/28/kagero-heinkel-he-219-uhu-vol-i/
    but I'd like to add that the text was rewritten in accordance to the actual research (at least, actual in late October 2012).

    I know that because I did it myself. The second volume will also have updated main text and photo captions, and a few new photos (but in very high quality; what's more, one of these photos is very rare and as far as I know, was not ever published in such quality as it will appear in the vol.2 of our book).

    Again, I can confirm that because I got these photos myself from a researcher from UK.

    BTW, the main text of Bf 109 F The Ace Maker (also recently reviewed on your site) is also an updated version (the updates mostly concern the technical part) - again, there are some my corrections and updates.

    Also Marek Murawski have added new short chapters on camouflage and foreign users of the Friedrich. The photo content was also enrichened (I tried to gather some interesting photos, like the one of Barkhorn's aircraft equipped with unusual antenna installation or a plane of 3./JG 52 carrying rarely seen emblem of the Staffel) and some captions corrected.

    Best regards,
    Maciej

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.