1/48 Airspeed Oxford Mk.I/II od Special Hobby

6.2.2012 - 13 338 přečtení

cover_1s

Pohled do krabičky čtvrtkové stavebnice Airspeed Oxford Mk.I/II od firmy Special Hobby.

Studovali jste Oxford ???

Jan „Koty“ Kotas

Model: Airspeed Oxford Mk.I/II "RAF Service"
Výrobce: Special Hobby
Měřítko: 1/48
Katalogové číslo: SH48122

Model: Airspeed Oxford Mk.I/II " Commonwealth Service"
Výrobce: Special Hobby
Měřítko: 1/48
Katalogové číslo: SH48104

Úvodem

Firma Special Hobby v říjnu loňského roku představila fanouškům letectva RAF a spojeného království dvě stavebnice téhož letounu, a to Airspeed Oxford Mk. I a Mk. II.. Důvodem pro rozdělení do dvou stavebnic byly pravděpodobně drobné rozdíly ve verzích (stroje sloužící u „Commonwealth Service“ neměly hřbetní střeliště) a dále možnost nabídnout zájemcům o stavbu tohoto kitu více kamuflážních variant jak pro stroje sloužící u RAF tak pro stroje ve službách RAAF, RNZAF či RCAF.

Historie

Letoun Airspeed AS.10 Oxford byl navržen na základě specifikací T.23/36, které požadovaly dvoumotorový cvičný a lehký dopravní letoun. Při jeho návrhu vyšli konstruktéři firmy Airspeed z dopravného stroje AS.6 Envoy vlastní výroby. První prototyp Oxfordu vzlétl 19. června 1937. Sériová výroba byla ukončena až v roce 1945 a do té doby bylo vyrobeno 4411 kusů v několika verzích. Ve cvičné roli měl sloužit k výcviku střelců, navigátorů, radistů a bombometčíků.

Kromě role cvičného stroje sloužil i jako námořní hlídkový, sanitní nebo lehký dopravní či bombardovací letoun. „Ox-box“, jak byl příslušníky leteckého personálu nazýván, se stal hlavním typem dvoumotorového cvičného stroje pro Empire Air Training Scheme (EATS) a British Commonwealth Air Training Plan (BCATP). Jeho licenční výroba probíhala i v Kanadě. Díky tomu se na Oxfordu učili létat letci nejen ve Velké Británii a Kanadě, ale i v Austrálii, Novém Zélandu a dalších státech britského impéria. Airspeed Oxford byl úspěšně exportován do řady zemí a to jak před válkou a během ní, ale zejména po jejím ukončení. Proto je výčet států, kde sloužil, velmi dlouhý a namátkou lze zmínit Francii, Nizozemí, Dánsko, Turecko, Izrael, Československo, Švédsko, Norsko, Finsko nebo Indii. Po válce byly Oxfordy přestavovány pro civilní uživatele na verzi AS.65 Consul.

Návod

Návod ke stavbě je proveden v klasickém Special Hobby formátu, tedy černobílý na formátu A5 s 3D náhledy jednotlivých stavebních kroků. Vzhledem ke složitosti kokpitu tohoto stroje mi na první pohled přijde část týkající se právě tohoto úseku stavby trochu nepřehledná a je potřeba ji pozorně studovat, aby nedošlo k opomenutí některých dílů. Jinak je návod zpracován přehledně a je snadné se v něm orientovat. Použité barvy jsou uvedeny v číselné řadě produktů Gunze H a C včetně názvu. Náhledy jednotlivých kamuflážních schémat jsou přehledné a snadno aplikovatelné při barvení modelu.

Stavebnice

Stavebnice je modelářům dodávána ve standardní dvoudílné krabici s horním otvíráním a pěknou letovou kresbou. Box obsahuje 4 rámečky s plastovými díly, rámeček s čirými díly, planžetu leptů, pytlík s resinovými díly, dvoje stříkací masky, dva obtiskové aršíky a stavební návod.

Plastové díly jsou z větší části odstříknuty velmi čistě s jemným, negativním rytím, které však při stavbě mírně probloubím tak, aby nedošlo k jeho úplnému zalití. To se týká především křídel. Poloviny trupu, vzhledem ke konstrukci letounu, příliš rytím neoplývají. Stejně dobře je zpracována podlaha kokpitu, trupové přepážky a podvozkové šachty. Motorové kryty, kola hlavního podvozku i samotné motory jsou velmi pěkně odstříknuty a k jejich začištění bude stačit ostrý skalpel. Výhrady bych měl ke zpracování hlavních podvozkových noh, ostruhového kolečka a několika dalších malých dílů, kde jsou znatelné otřepy a v některých částech i mírné přesazení formy. Některé z těchto dílů pravděpodobně nahradím plastovými profily od Evergreenu.

Obě vrtule jsou mírně přesazené, jedna z nich má však na jednom listu značně nerovný povrch, což bude potřeba vytmelit a přebrousit. Na vnitřní straně trupu je také několik nevhodně umístěných stop po vyhazovačích, které jsou velmi blízko naznačené konstrukci trupu. Sedačky mají decentně znázorněné polstrování na sedáku, ale bohužel ocelové opěrky nejsou bez drobných prasklin. Na zadní straně není naznačena jejich poměrně robustní konstrukce. Při bližším ohledání jsem našel pouze jednu větší vtaženinu a to na trupové přepážce, díl č. A10, viz. foto. Ta však půjde velmi snadno zatmelit. U některých dorbných detailů jsem si naopak jist, že při samotné stavbě vezmou za své a bude potřeba je posléze udělat znovu. Jedná se především o panty motorových gondol.

Naopak čiré díly, které jsou díky snaze zabránit jejich poškození zabaleny odděleně, jsou příkladně tenké a průhledné. Přesto je doporučuji před jejich použitím omýt, popřípadě přeleštit. Masky na nich pak budou lépe držet a půjdou i lépe sundat bez zanechání zbytků lepidla na těchto dílech.

Resinové díly, mezi kterými najdeme pedály ovládání směrovky, středový panel kokpitu, kulomet trupového střeliště pro verzi Oxfordu sloužícího na letišti Cranfield v roce 1940, výfuky a pár dalších drobných dílů, jsou vyrobeny čistě se snadno odstranitelnými otřepy. Pouze u výfuků by bylo dobré naznačit zahloubení.

Planžeta leptů obsahuje necelých 30 dílů, mezi kterými jsou konstrukce sedaček, pásy, páčky ovládacích mechanismů a další díly, pro jejichž výrobu je vhodné použít právě tuto technologii. Co mi chybí je palubní deska, která by jistě, za použití fólie pro vykreslení palubních přístrojů, interiéru prospěla.

Masky se skládají ze dvou částí, a to z černých masek, určených pro vykrytí čirých dílů a masek světle šedých, určených pro nastříkání trupových kokard kamuflážního schématu C, varianta RAF.

Obtisky

Obtiskové aršíky jsou vytištěny firmou AVI Print. Na prvním aršíku jsou obtisky pro markingy vybraných strojů, na druhém jsou obsaženy především popisky. První aršík je vytištěn v kvalitě odpovídající výrobci tj. dobrý soutisk a i odstíny barev vypadají dobře. Osobně bych měl trošku obavu ze žlutého čísla 926 (varianta RAAF), u kterého bych uvítal alternativu v podobě masek, aby mělo stejný odstín, jako barva použitá na příslušném stroji. Výhradu bych měl k drobným popiskám na druhém aršíku, které jsou tištěny příliš tlustým fontem a jsou jakoby rozteklé a nečitelné.

Co se týká obtisků, tak ještě jedno doplnění. Aršík č.1 je universální pro oba přebaly Oxfordů a rozdílný je pouze druhý menší aršík.

Kamufláže „RAF“

  1. Airspeed Oxford Mk.I, P6823/24, No.14, SFTS, Cranfield, RAF, 1940. Stroj nesl standardní kamufláž složenou z odstínů Dark Earth a Dark Green na vrchních a žluté na spodních plochách.
  2. Airspeed Oxford Mk.I, L4580/15, No.3 FTS, South Cerney, 1938. Kamufláž je tvořena žlutou barvou na všech plochách stroje. Motorové kryty jsou z leštěného kovu.
  3. Airspeed Oxford Mk.I, T1244/H5, No.6 SFTS, little Rissington, Gloucestershire, Velká Británie, únor 1943. Později, od dubna do listopadu 1944, sloužil tento stroj v rámci USAAF na základnách Bovington a Alconbury. Stroj nesl standardní kamufláž složenou z odstínů Dark Earth a Dark Green na vrchních a žluté na spodních plochách.

Kamufláže „Commonwealth“

  1. Airspeed Oxford Mk.I, NZ1376 (ex NH328), vyrobený firmou Airspeed byl dodán na Nový Zéland v dubnu 1943. Přidělen byl k Air Headquarters Calibration Flightu na základně Rongotai. Kamufláž tohoto stroje se skládá ze základní "výcvikové" žluté a diagonálních červených pruhů.
  2. Airspeed Oxford Mk.I, NZ1222/102 (ex N4656) vyrobený firmou de Havilland byl dodán na Nový Zéland v dubnu 1943. Kamufláž tohoto stroje byla tvořena tmavě zelenou a hnědou a žlutou na vrchních plochách a Sky na spodních.
  3. Airspeed Oxford Mk.I, 926/LW926, 1.SFTS RAAF, Point Cook, Victoria, Austrálie. Kamufláž tohoto stroje byla tvořena tmavě zelenou a hnědou a žlutou na vrchních plochách a Sky na plochách spodních.
  4. Airspeed Oxford Mk.I, 1510, RCAF, Central Flying School, Trenton, Kanada, 1942. Kamufláž tohoto kanadského Oxfordu byla tvořena pouze základní žlutou na všech polochách. Kryty motoru byly v leštěném kovu.

Sestavení nasucho

Jako první jsem sestavil obě poloviny trupu včetně podlahy kokpitu a dvou trupových přepážek, dílů č. A10 a A12. Na první pohled vše sedí tak jak má a vypadá to na minimální práci s tmelem. Bohužel je však rádius na čumáku pravé poloviny mírně jiný než na polovině levé, a proto bude nutné toto místo, podle mě však bez použití tmelu, upravit. Řekl bych, že bude stačit práce s pilníkem a brousítky různých stupňů hrubosti.

Dále jsem pro účely recenze slepil VOP, díly č. C7 a C15, pro levou polovinu, a díly č. C18 a C19 pro pravou polovinu. To se obešlo bez problémů a i po vsazení obou VOP do trupu jsem byl spokojen.

Nyní jsem pokročil k vyzkoušení osazení kabinky, dílu č. CP1. Při pohledu z profilu je vše v pořádku, ale celkově je kabinka užší a rádius na zadní hraně neodpovídá rádiusu trupu. V šířce kabince chybí cca 0,5 mm a bohužel si nemyslím, že vše spraví její mírné roztažení. To se nám pak celkově sníží a materiál bude chybět na hřbetu, viz. foto.

Poslední částí, kterou jsem se rozhodl vyzkoušet, je křídlo a vnější část podvozkových šachet. Křídlo jako takové se mi zdá být v pořádku, ale kryt šachty u levého motoru, díl č. C2, na vnější straně vůbec nekopíruje tvar gondoly na křídle. Tato část pravděpodobně bude největším oříškem při samotné stavbě. Samotné spojení křídlo trup vypadá velmi dobře a tmelu bude potřeba minimálně. Geometrie celého letadla po porovnání s dostupnými fotografiemi a podklady je v pořádku a odpovídá předloze.

Závěr

Pro milovníky letadel, která sloužila u „protinožců“, v Kanadě, nebo na Britských ostrovech, se jedná o velmi pěkný a zajímavý kousek. Vzhledem k tomu, že na trhu byly do této chvíle dostupné pouze stavebnice v měřítku 1/72 od firmy Pavla Model, dále vaku stavebnice v měřítku 1/48 od Vacform Sanger a dále dvaasedmdesátinový Oxford od společnosti Air Lines, pravděpodobně dále přebalovaný Frogem, Novem a Tri-angem, jedná se v tomto směru o chválihodný počin. I přes výše uvedené nedostatky a stavební náročnost však model mohu vřele doporučit a již teď se sám těším na jeho stavbu.

Zdroje

http://www.adf-serials.com/2a25.shtml
http://www.sa-transport.co.za/aircraft/saaf/museum_airspeed_oxford.html
http://www.bombercommandmuseum.ca/airspeedoxford.html
http://www.canadianwings.com/Aircraft/aircraftDetail.php?OXFORD-182
http://rnzaf.proboards.com/index.cgi?board=Wartime&action=display&thread=1260

Jan „Koty“ Kotas, KPM Kaznějov

Redakce ModelWebu děkuje firmě MPM Production za vzorky poskytnuté k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.