1/72 MiG-21SMT stencils Russian – EDUARD

11.3.2013 - 5 778 přečtení

mig21smt6

Novým doplňkem sortimentu výrobce Eduard Model Acessories jsou obtiskové sady. Ta, na kterou se podíváme, je určena pro dvaasedmdesátkový model MiG-21SMT v podstatě jakéhokoliv výrobce.

Hromada popisek pro SMTéčko

Roman "Travis" Henych

Set: MiG-21SMT stencils Russian
Kat.č.: D72006
Měřítko: 1/72
Výrobce: EDUARD M.A.
Určené pro stavebnici: různí výrobci

Obtisky z obrnické produkce

Průhledný sáček formátu A5 obsahuje návod, tvrdý karton chránící proti nechtěnému ohybu a obtiskový arch. Obtisky v sadě jsou v ruském provedení – azbuce. Jak píše výrobce na svých stránkách, aršík obsahuje 169 prvků popisek.

Prvků – nikoliv kusů. Většina prvků je v několika kusech, takže celkový počet kusů je okolo 1000 !!!

Dokážu si přestavit, že pokud je Migina 21 vaše srdeční záležitost a chcete ji mít opravdu "echt", tak nanesení všech obtisků může trvat i desítky hodin. Ale co by člověk neudělal pro svého koníčka, že ???

Obtisky jsou v modrém a červeném provedení určené pro kamuflované stroje, pro stroje v barvě kovu jsou popisky červené a černé.

Sada obsahuje i kompletní popisky zbraňových pylonů (jsou součástí letadla, takže to bych asi i čekal), ale také zbraní jako takových – konkrétně Sidewinderů ... ee ... tedy vlastně ... řízených střel R-3S, R-3R, a R-13 (pro 2ks každé), dále ŘS R-60 (pro 2ks), RS-2US (pro 2ks), rakety S-24 (pro 2ks), raketových bloků UB-16 a UB-32 (každé pro 2 ks) a bomb FAB-100 (pro 4ks) a FAB-250 (pro 4ks).

Pozor, to není naprostá samozřejmost. Jsem si jist, že minimálně polovina výrobců by obtisky na model a zbraně oddělila a prodávala samostatně. Za mne tedy, Eduarde, klobouk dolů a děkuji.

Na umístění obtisků poukazuje oboustranný návod formátu A4. Návod je barevný – zatímco u leptů černobílé návody vůbec nevadí, u obtisků by asi černobílé provedení bylo kontraproduktivní

Obtisky jsou Made In Czech republic. Asi do velikosti písma cca 1 mm jsou čitelné, menší obtisky tak půl na půl, ještě menší jsou už nečitelné. Co by také člověk chtěl, když provozní popisku velikosti písma třeba 3 cm zmenšíte dvaasedmdesátkrát. Popisky jsou v ruštině, takže si dejte pozor na to, aby model, který budete stavět, byl z období, kdy ještě ruské popisky měl (nebo z rusky mluvících zemí, tam asi po GO nenahrazovali popisky třeba anglickými, nebo českými u nás).

Závěrem

Za VELMI přijatelnou cenu dostanete sadu provozních popisek na jeden kompletní stroj a ještě toho zbude hodně pro další model (ne vše – chyběly by vám červené popisky). Jak jsem již naznačil názvem článku – je to opravdu sada pro perfekcionisty.

Foto: autor

Roman "Travis" Henych

Redakce ModelWebu děkuje výrobci EDUARD M.A. za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Obtisky | 4 komentářů

Komentáře

4 odpovědí k článku “1/72 MiG-21SMT stencils Russian – EDUARD”

  1. Martin 'Černoch' Černý napsal:

    Romane, všiml jsi si jedné docela slušné minely na těch dekálech? Napovím, hledej dekály označené SN :) a ještě k tomu ten velkej červenej nápis v návodu .

  2. Roman "Travis" Henych napsal:

    Hmm, koukám, koukám. Díky za upozornění, už jsem vznesl dotaz na Eduard a pozastavil recenzi na obtisky na MF, tam je to ten samý problém...

  3. Martin 'Černoch' Černý napsal:

    Jsem zvědav co tě z Eduardu odpoví. Je to zhura tři týdny co jsem je upozornil , že tam mají chybu a Vláda Šulc slíbil nápravu. Od té doby nevím co tou nápravou myslel. Někdo bezhlavě zkopíroval návod na popisky z 1/48 a zapoměl že popisky SN jsou pouze na hlavním archu s označením a ne na samostatném s ostatníma popiskama. U Bis tento problém není. Tam je návod na popisky trochu jiný oproti MF/SMT.

  4. Roman "Travis" Henych napsal:

    U MF ten problém je. No zatím žádná reakce :)

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.