1/48 Spitfire IX preview – Eduard

19.2.2013 - 9 214 přečtení

ts

Začátkem roku Eduard odtajnil své letošní plány a mezi nimi i čtvrtkového Spita IX, v únoru jej představil na tradičním veletrhu v Norimberku, a krátce nato vypukla bouřlivá diskuze na našich i zahraničních webech, jaký že ten nový Spit vlastně je ...

Achtung SPITFIRE!
Aneb zapomeňte na "tamigávy" ...

Roman "Randalf" Kresta

Model: Spitfire IX
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48

A je tu - nový Spitfire IX ...

Díky vstřícností nejmenovaného agenta ve službách Eduardů (díky Karle), který se pravidelně vyskytuje na tradiční soutěži v Příboře - "Příborské poháry", máme možnost si prototypové výlisky nového Spita nejen prohlédnout, ale i důkladně osahat a otestovat. A navrch k němu získat i mnoho zajímavých informací, které si nenechám jen pro sebe. Prostě navštívit zavedenou akci se vskutku vyplatí a zvláště takovou, která bývá určitým prequelem ke Kitshow.

Nečekejte však žádný náhled do krabičky, ona zatím asi ani není, ale jen takové malé preview a navnadění na chystanou novinku, přeci v tom slintajícím očekávání nebudu sám ...

Na skutečnou a pořádnou recenzi (asi i včetně přeměření) si však budete muset ještě počkat, ale bude určitě výživná, protože se jí ujme náš vrchní spitolog Olda Homola. Do tří měsíců by měla dorazit ostrá bedna.

Nejdříve ty slíbené informace

Určitě jste nepřehlédli, že první stavebnici Spitfiru vydá Eduard v dubnu a to hned v edici Profipack. Současně s tím však budou vydány i sady resinů a leptů (3x Brassin - kola, výfuky, interiér a 3x lepty - základní sada, klapky, panely) a to je ta první novinka - Eduard bude vydávat doplňkové sady souběžně s novým modelem. Dosud se to dělo s cca jedno až dvouměsíčním zpožděním.

Mimo to bude viditelnější možnost volby stavebnice podle chuti, nálady i stavu financí. Spitfire je připraven tak, aby opět uspokojil jak svátečního modeláře, který si rád postaví weekend v nějaké jednoduché a zajímavé kamufláži (napadá mne třeba bleskový Pošta/IAF), tak i detailistu, kterému profipack nestačí a doplní si model brassiny a dalšími lepty. Stavebnice je na takové možnosti skutečně skvěle přizpůsobena a dostanu se k tomu dále.

Další informace se vztahuje k vstřícnému přístupu výrobce, který při přípravě stavebnice akceptoval podněty a připomínky zkušených modelářů, a některé se možná ještě na finálním produktu projeví.

Poslední zajímavá informace se vztahuje k brassinům, přesněji k jejich návodům. Nově budou v návodech brassinů uváděny i doporučené odstíny barev, což určitě není špatný počin a opět je vyslyšen hlas nás, modelářů.

Výlisky

Dostal jsem zatím k dispozici dva základní rámečky s trupem a křídly + jeden průhledný rámeček.

Začnu právě tím průhledným.

U posledních modelů Eduard změnil tvar rámečku s průhlednými díly a lisuje je do hvězdy s ochranným kruhem. Je to praktické a tak trochu i retro. Mimo kabiny v zavřeném i otevřeném provedení zde nalezneme i drobnou bižuterii, jako zaměřovače či zrcátko a hlavně konce zkrácených křídel - díky tomu nebude problém osadit poziční světla.

Rámeček s trupem obsahuje obě poloviny trupu, dvě verze podbradku s olejovou vanou a vstupem vzduchu a rovněž dvě verze horního krytu motoru s "boulemi". Tento rámeček podle všeho bude univerzální i pro další verze devítky.

Rámeček s křídly skutečně neobsahuje nic jiného, než křídla a zde implicitně předpokládám i jeho druhou verzi s křídlem typu E.

Konstrukce kitu

Začneme trupem. Jak jsem již uvedl, má dvě verze podbradku a dvě verze horního krytu motoru. Spodní kryt je dvojmo s ohledem na různé verze vstupu vzduchu pod trupem.

V případě horního krytu předpokládám dvě verze v souvislosti s různými motory = různými verzemi devítky. Co je však u horního krytu zajímavější, je jeho rozdělení na dva kusy a způsob uložení do formy - proti rovině dělení formy je polovina krytu otočena tak, že vrchol boule směřuje kolmo dolů a díky tomu není problém tento tvar správně vylisovat.

Obě poloviny krytu pak mají zámky, aby do sebe dobře zapadly.

Trup je vylisován bez pohyblivé části SOP, takže můžeme očekávat vysokou špičatou i nízkou kulatou směrovku.

Při bližším ohledání zjistíme, že trup na vnitřní straně obsahuje nejrůznější zarážky a prolisy. První věc, které si všimneme, je ztenčení povrchu pod dvířky radiostanice za kabinou. Evidentně prostor pro již ohlášený brassin. A podle zarážky dále k zádi si dovolím předpokládat, že to bude rozsáhlejší set.

A co druhá dvířka na pravé straně trupu ???

V prostoru pilota kupodivu mnoho detailů nenajdeme, ale i zde už je brassin ohlášen a dovolím si předpokládat i plastové řešení na dalším rámečku.

Motorový prostor vykazuje na první pohled také možnosti otevření a doplnění.

A ve finále si uvědomíme, že jediná otevřená věc na trupu jsou dvířka pilotní kabiny.

V prolisu uvnitř trupu u kořene VOP nehledejte nic jiného, než zamezení vtaženin, protože zde by byla velká tloušťka plastu a při chladnutí by mohlo dojít k deformacím. Konstruktér při práci myslel a to je třeba ocenit.

Podobně jsou na tom křídla. Zde sice nejsou žádné prolisy, ale klapky v leptu jsou již ohlášeny a na výliscích je viditelné, že se s jejich otevřením počítalo.

Na finálním modelu bychom snad mohli najít i ztenčení stěny na horní části pro krytku táhla klapek.

Nečekejte zde však přípravu pro zbraně, tohle si budeme muset (asi) vyřezat sami, protože stěna mezi šachtou podvozku a zbraňovým prostorem je tenká a na výlisku de-facto neřešitelná.

Na druhou stranu podle zarážek (a náhledu návodu), budou podvozkové šachty malé lego o třinácti dílech. Díky tomu na stěnách podvozkových šachet nalezneme i detaily, které by se jinak vylisovat nedaly.

V křídle jsou prolisovány otvory pro vyhazování nábojnic a předlisované otvory pro podvěsy.

Spitfiry nosily různé konce křídel - zkrácené, klasické eliptické a "špičaté" výškové. Křídlo je pro tyto varianty připraveno a pro zkrácenou verzi připravil Eduard dobré řešení s ohledem na poziční světla. Koncový díl zkráceného křídla je komplet vylisován z průhledného plastu a díky tomu odpadnou nemodelové hrby a spáry známé ze stavebic, kde se poziční světla lepí ze samostatných čirých částí.

Pozitivně hodnotím i vyztužení konce křídel na spodní části, což zamezí případnému vadnutí křídel u déle postaveného modelu.

Stavebnice eliminuje i častý a známý problém silných odtokových hran křídla. Křidélka jsou vylisována samostatně a díky konstrukci klapek, které jsou připraveny k odříznutí, je odtoková hrana vylisována z jednoho kusu jako součást horní části a tím pádem přijatelně tenká.

Samostatnou kapitolou jsou chytře navržené podkřídelní chladiče, podle všeho správně vnořené do křídla a to včetně vybrání v horní části. V porovnání s jinými stavebnicemi tohoto typu vypadají nejhlubší. Překrytí chladičů se pak bude lepit do zářezu a tím se značně eliminuje potřeba případného tmelení.

Vzhledem k rozvržení dílů si dovolím předpokládat, že se dočkáme celé řady Spitů na bázi devítky. Z tohoto pohledu se nabízí L IXc, LF IXc/e a HF IXc/e, F XVIe a případně i PR XI, tak se nechme se překvapit, co zajímavého nám Eduard navaří.

Detaily

Doposud to mohlo vypadat, že Eduard prostě jen vydá dalšího Spita IX ve velice solidním provedení. Jenže to by byla jen poloviční informace a jak známo, polopravda je horší, než lež, takže to hlavní vám nesmím utajit. Jsou to detaily a povrch obecně - takto vymakané výlisky jsem ještě neviděl - kompletně jemně a decentně onýtované s krásně zpracovanými kryty a krytkami a důkladně promyšlenou konstrukcí. To vše staví nového Spita na vrchol královského měřítka...

Kdo jste pozorně četli lednové Eduardí info, víte, že byly slíbeny ještě lepší detaily než na Emilovi. A je to tak, u Eduardů nekecali - ve zmíněném "infu" se píše mimo jiné, toto:

Tento model je vrcholem naší produkce, troufnu si dokonce napsat, že nejen naší, ale světové čtvrtkové produkce ...

nebo

Nýtovací fanatici a výrobci nýtovacích nástrojů a nýtovacích setů prominou, nadále prostě platí, že Eduard se nenýtuje. Stejně jako se netmelí.

Toto můžu na základě důkladného průzkumu bojem a následného zkušebního sestavení potvrdit. Díly perfektně sedí již nasucho a po zakápnutí vteřinovým lepidlem dělící spáry jednotlivých dílů téměř nevidím (nemít výlisky trupu a křídla ve dvou různých barvách).

Díky dobrému rozvržení vtoků nemáme ani moc šanci perfektní povrch poškodit a na několika místech (náběžná hrana, hřbet trupu) jsou vtoky vytaženy do dělící roviny tak, aby byl povrch minimálně narušen.

A co se týká detailů, paneláže a nýtů obecně, nezbývá než smeknout, protože s touto stavebnicí dle mého názoru nesnese srovnání ŽÁDNÁ jiná stavebnice Spitfire IX v měřítku 1/48 a snad ani žádného jiného Spita a možná i čtvrtky celkově.

Dokonce i taková Hasegawa, jejíž produkty bývají považovány za kvalitní (a referenční) modely, vypadá proti Eduardu jako chudý příbuzný ze začínající asijské garážovky.

Stavba

Sestavení jen na sucho už bude pro mnohé překvapení, díly perfektně lícují a na finální slepení postačí jen pár kapek (nejlépe svařovacího) lepidla do spár. Já při testech použil kyanoakrylát lehce zapouštěný špičkou skalpelu.

Tato hrubá stavba netrvala ani 10 minut, takže edici weekend vidím spíše pod aliasem subotnik.

Při přiložení půlek trupu k sobě a slepení směrovky se zbytek lehce rozevírá, což je vynikající pro postupné sesazení a slepení směrem dopředu. Záměr výrobce nebo jen chování materiálu? Každopádně z mého pohledu plus.

Během stavby jsem narazil na několik zajímavých míst, například na propracovaný způsob uložení pohyblivých částí, jak na ocase, tak u křidélek, nebo usazení a lícování podbradku s olejovou vanou.

Zajímavá je i konstrukce přechodu křídlo-trup, kde je sice dělení v obvyklém lomeném předělu, jako u originálu, ale velice elegantně je vyřešen přechod odtokové hrany do trupu (což si již vyzkoušeli na odznáčku 1/144) a stejně tak kořen křídla, kde předpokládám dva různé přechody (tady byly a nebyly bouličky), opět podle verze.

Překryt kabiny se nabízí ve dvou provedeních - zavřený a otevřený. Společný mají čelní štítek a jinak jsou vzájemně nekompatibilní a zde bylo evidentně nutno udělat ústupek, aby otevřený překryt byl BEZ PROBLÉMŮ usaditelný před zadní pevnou část kabiny.

On není jen usaditelný, klidně s ním můžete ve vodících lištách i šoupat !!!

Nýtování i na rámování překrytu je asi ta třešnička na dortu.

Zatracená díra

Stavebnice ještě není oficiálně venku a na některých našich i zahraničních webech se již rozjela diskuze o chybném tvaru podvozkové šachty.

Pochopitelně se mudrcové opírají o "zaručeně správné" výkresy, čemuž se ve finále můžu jen pousmát, protože následné srovnání s fotkami vyšlo pro novinku pozitivně.

Z konstrukčního (případně pokud chcete geometrického) hlediska je šachta na Spitu válec, přesněji část válce, se šikmým řezem vzhledem k podstavě. A šikmý řez válcem, "odborníci" prominou, prostě nemůže být kruh ...

Nemaje ty správné výkresy, jsem model nepřeměřoval, proporčně vypadá dobře, navíc si na milimetry fakt nehraji, a nemám ani potřebu hledat chyby za každou cenu, jak se v poslední době děje. Modelaříme přeci pro radost, ne ???

Srovnání ???

Letmo jsem proto porovnal novinku s několika dalšími stavebnicemi tohoto typu - Hasegawa (limitka Clostermann), ICM (české Spity) a do počtu jsem přibral i MPM/Occidental.

Otazník u nadpisu je zcela na místě, protože tato stavebnice je skutečně o několik tříd a generací jinde a to jak v rozvržení tak v detailech. Obrázek si udělejte sami ...

Závěr

Zde se nedá říci nic jiného, než pouze konstatovat, že to tady ještě nebylo. Nový Spitfire od Eduardů prostě posouvá hranice, a dosavadní stavebnice poněkud odsouvá na smetiště dějin.

Čtvrtkový Spitfire od Eduardů má asi jen jedno mínus - a to že ještě není mezi námi. Snad to do dubna nějak přetrpíme ...

Ostatně, nevíte nahodou o někom, kdo (nejen) ode mne nakoupí nasyslené ostatní stavebnice Spitů devítek ???

Roman "Randalf" Kresta, MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard.
__________________________________
* reportáž snad napíšu později ;)

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Novinky | 4 komentářů

Komentáře

4 odpovědí k článku “1/48 Spitfire IX preview – Eduard”

  1. Olda Homola napsal:

    vynikající "přednáhled"! nastavil si laťku sakra vysoko...

  2. Patrik 'Pojistovak' Pecha napsal:

    Sice jen třetina stavebnice ale dobrý, je z toho hezky vidět, co eda chystá.
    A asi to bude super, protože jsi víc nadšený než umím být já, a to je co říct.-))
    BTW: ty vodotisky přes obrázek jsou na zabití, ruší.-((

  3. Ondřej Škarka napsal:

    Fajné Romane, užitečné ;)

  4. Luboš Pavel napsal:

    Zajímalo mě, kolik toho snesou ty krásný nýty a začal jsem testovat. Výsledek najdete na http://www.modelari.org/viewtopic.php?f=6&t=494.

    Prozatím jen surf a dva odstíny barvy. Až dám nějaké obtisky a wash, tak zase nafotím.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.