1/48 MiG-21 podvozkové nohy BRONZ – Eduard

4.2.2013 - 5 945 přečtení

648080_3

Eduard pro nás přichystal zajímavou novinku, kovové podvozkové nohy ...

MiG-21 v době bronzové !!!

Roman "Randalf" Kresta


Model: MiG-21 undercarriage legs bronze 1/48
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat.č.: 648080

Kovové odlévané díly?

Odlitky modelářských doplňků z kovu nejsou až tak novou záležitostí, určitě vám někdy někde prošly rukama (a možná i kitníkem) vrtule či podvozky z bílého a poněkud měkkého kovu. Tohle je však jiná, zde nastupuje doba bronzová a to je o poznání tvrdší kov ...

BRASSIN !

V setu baleném do blistru nalezneme třináct dílů a jednu malou planžetu leptů. Hlavní tři částí jsou bronzové odlitky hlavního a příďového podvozku a z resinu pak hydraulika, protisřihové nůžky a podvozkové kryty. Drobné díly nalezneme na malém leptu.

Celkově bronzové odlitky jsou detailní a vypadají dost zajímavě, avšak proti fotkám na webu výrobce nemají tak ostré hrany - zde si dovolím předpokládat, že na webu má Eduard vyfoceny originály ze kterých se vytvářela forma. Na nohách samotných je pak lehce znatelná dělící rovina formy, což však spraví trochu jemného přebroušení. Celkově bronzové odlitky působí poněkud zalakovaně.

Díly v setu nahrazují několik dílů stavebnice, kdy přední podvozková noha je odlita proti stavebnici vcelku.

U přední nohy budeme muset vyřezat osu kola, které je odlita také a předpokládám, že to je z technologických důvodů, aby vidlice předního kola udržela při chladnutí svůj tvar.

Bronzové odlitky jsou kompletní včetně hadic a detailů, na hlavní nohy se pouze dolepují protistřihové nůžky a táhla z leptů. Na výběr pak máme dva typy krytů hlavního podvozku.

Závěr

Srovnání detailů původních dílů a setu sice vyznívá jednoznačně Brassin, ale když vezmu v úvahu způsob řešení detailů na podvozku v edici Profipack/BFC (či lepty samostatně), nemyslím si, že to je nezbytně nutné vylepšení. Kovové nohy však vidím přínosem pro "full resin upgrade" modelu a to s ohledem na zvýšenou váhu modelu.
Rozhodně se však jedná o průkopnický počin, protože doposud byly "bílé" kovové odlitky spíše na škodu než k užitku, ale od této chvíle to již bude jinak, bronz je prostě vyšší level.

Pozn.: Úvodní obrázky jsou z převzaty webu výrobce.

Roman "Randalf" Kresta, MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za vzorek k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/48 MiG-21 podvozkové nohy BRONZ – Eduard”

  1. Ľubomír Kerék napsal:

    tak čo sa týka mňa tak je to sklamanie , oproti fotos z eduardu je skutočnost úplne niekde inde ...

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.