1/72 USN Flight Deck Tractor – Phantom Models

27.9.2012 - 7 245 přečtení

logo

U nás poměrně neznámá ruská firma Phantom Models vyrábí mj. několik stavebnic "autíček" pro použití na lodích. Dnes si představíme jeden z amerických typů.

Autíčko pro letadlovku

Tomáš Macourek

Stavebnice: A/S32A-31A U.S. Navy Flight Deck Tractor
Číslo: 7002
Měřítko: 1/72
Výrobce: Phantom Models (F4MODELS)

Stručná historie

Vozidlo, chcete-li tahač, A/S32A-31A je ze současné generace "pozemních" vozidel s určením pro paluby letadlových lodí a výsadkových lodí. Na palubě lodí je vždy umístěn v několika kusech, obvykle 6-8. Pro vlastní pohon je vybaven tříválcovým dieselovým motorem, automatickou převodovkou a zdvojenou montáží zadních kol.

Konstrukčně vychází ze svého předchůdce MD-3. Ty byly ve službách US Navy mezi lety 1960-1990 a oproti nim má A/S32A-31A zcela jinou konstrukci zadní části a je vybaven novou plynovou startovací jednotkou. Jeho posláním je tak "oživit" nesené letouny na palubě a jejich odtah na určené místo. Primárně jsou používány na palubách, což napovídá i samotný název vozidla.

Obsah krabičky

Po otevření pevné kartonové krabičky na nás "vykoukne" balíček se sedmnácti resinovými díly, planžeta s lepty, malinký aršík dekálů a návod.

Odlitky jsou provedené vetšinou velmi čistě s jemnými detaily na povrchu. Na některých je ovšem trochu hrubší povrch, zejména na větších dílech, zde by ale neměl být problém využít našich brousítek a povrch zjemnit.

Důležitější bude, že z této stavebnice je možné zhotovit tři rozdílné varianty v celkem pěti obtiskových variantách.

Leptané díly

Planžeta má celkem dvacet dílů. Zpracování slušné, využitelnost nutná, nenahrazujeme jimi resinové díly.

Dekály

Aršík malý velikostí, ale velký obsahem nám umožní postavit až pět variant:

  • USS Harry S. Truman, 2004
  • USS Nimitz, 2007
  • USS Wasp, 2004
  • USS Nassau, 2010
  • USS Theodore Roosevelt, 2003

Celkově jsou obtisky na pohled tenké, místy jsou lehce poškrábané. Snad je tato vada pouze na mém kusu, protože jsou samostatně pěkně zabalené. Doufám, že s jejich aplikací nebude žádný problém.

Nádherné na tom malinkém aršíku je to, že i ty nejdrobnější popisky jsou krásně čitelné.

Návod

Barevný dvoustránkový návod o formátu cca A6 je sice velikostí malý, ale velmi přehledný. Úvodem nás seznámí stručně s historií a s možnými variantami stavebnice. Návod přehledně zobrazuje všechny rozdíly možných variant a správně je popisuje.

Závěr

Sice to nejsou nejkvalitnější resiny, které jsem kdy měl v ruce, na druhou stranu to nejsou žádná "kopyta" a spíše patří k tomu lepšímu. Při sesazení nasucho sedí, díly nejsou deformované, návod je přehledný, obtisky velmi pěkné a tenké ... kdo by za to tu necelou dvacku (dolarů) nedal, že?

Navíc Italeri slibuje, že brzy vydá stavebnici výřezu moderní americké letadlové lodi, takže výrobky Phantom Models by se nám mohly dobře hodit.

S podklady by problém být neměl, na internetu je celkem dostatek fotografií skutečných vozidel.

Tomáš Macourek

 

Rubrika Dioráma - Doplňky, Technika - 1:72, Technika - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.