1/72 Focke Wulf Fw 190 D-11 – R.V.Aircraft

11.12.2011 - 15 570 přečtení

fw190d11rvresin-01

Redakce ModelWebu dostala na recenzi žhavou novinku, Focke Wulf Fw 190 D-11 ve dvaasedmě. Podívejte se s námi jak vypadá nový model v podání firmy R.V. Aircraft.

Stříkaný Fw 190 D-11 ve dvaasedmě

Jakub "Kubrt" Vilingr

Model: Focke Wulf Fw 190 D-11
Výrobce: R.V. Aircraft
Měřítko: 1/72
Počet dílů: 41 plastových, 3 čiré, 3 PUR, planžeta leptů, obtisky
Cena: 390 Kč (zdroj Modelimex)

Úvodem

V dávných dobách se firma R.V. Resin naplno věnovala výrobě odlévaných modelů. Produkce byla zaměřena převážně na různé prototypové fáze letounu Focke Wulf Fw 190 v měřítku 1/72 a 1/48. V jejím portfoliu jsou také výkresové publikace na různé typy letounů. Nedávno se firma pustila pod zbrusu novou výrobní značkou R. V. Aircraft do výroby plastových stříkaných stavebnic. Jejich prvotinou se stal dvaasedmdesátkový Siebel Si-204 B/D/E, druhým pak série proudových Migů 23 ve verzích MF/M/P/ML/MS/B.

Nejnovějším přírůstkem pak je zcela nový stříkaný Focke Wulf Fw 190 D-11, který zatím v plastu žádná firma neudělala, pomineme-li různé konverze. Tato verze byla těžce vyzbrojenou stíhačkou na bázi Fw 190 D-9. Jeho výzbroj sestávala z kanonového křídla osazeného dvěma třicetimilimetrovými kanóny MK-108 ve vnějších částech křídla (s charakteristickým obdélníkovým vyboulením na vrchu křídla) a dvěma dvacetimilimetrovými MG-151/20 v kořenech křídla. Oproti D-9 byla z prostoru nad motorem vypuštěna dvojice velkorážných třináctimilimetrových kulometů MG-131. Oproti standardní D-9 byl stroj vybaven motorem Junkers Jumo 213 F oproti Jumo 213 A. Z vnějšku se změna projevila zcela přepracovaným vrchem motoru s již vzpomenutými vypuštěnými kulomety, zvětšeným sáním vzduchu do kompresoru a charakteristickým vyboulením na bocích motorového krytu v prostoru odklápěcího revizního krytu před kabinovým štítkem.

Balení

Stavebnice je balena v dvojdílné krabičce s docela hezkou kresbou Fw 190 D-11 „Rot 4“ od legendární Jagdverband JV 44. Ochranná „Papagei Staffel“, měla své stroje zespodu opatřeny výrazným červeným nátěrem s bílými pruhy, což sloužilo jako prvek rychlé identifikace letištní protiletadlové obrany vlastní-cizí. „Papagei Staffel“ měla v držení celkem 3 ks Fw 190 D-9 („Rot 1“, „Rot 3“ a „Rot 13“) a 2 ks Fw 190 D-11 („Rot 2“ a „Rot 4“) a všechny stroje sloužily hlavně jako ochrana startujících a přistávajících Me 262, které byly v tom okamžiku nejzranitelnější. Zajímavostí je pak použití hesla, či názvu konkrétního stroje. Vyjma „Rot 2“, která byla objevena teprve nedávno, jsou hesla známa u všech strojů. Ale to jsem odbočil, zpět k nové stavebnici.

Výlisky

Uvnitř krabičky naleznete v pytlíku výlisky a samostatně zabalené čiré díly, lepty, PUR díly a obtisky. Je dobré, že má vše své balení, protože je tak zamezeno případnému poškození dílů, pokud by bylo vše bez ladu a skladu nasypáno uvnitř krabičky. Při prvním pohledu na výlisky mne upoutala naprostá čistota výlisků. Realizaci formy má na triku Pavel Vandělík z Plaňan u Kolína a myslím, že odvedl znamenitou práci, což je na výliscích opravdu vidět. Jejich povrch je vyleštěný a model kompletně onýtovaný. Pokud půjde stavebnice dobře dohromady, pak by mělo stačit doplnit několik nýtů na spojích jednotlivých dílů. Otřepy jsem objevil pouze na výfucích, které by ale bylo lepší zaměnit například za odlévané od Quickboostu (QB 72 147 Focke Wulf Fw 190D-9 Exhaust, určeno pro model Tamiya Fw 190 D-9). Ty se mi na první pohled opravdu nelíbily a pouze zde jsem objevil otřepy a poněkud neostré odstříknutí. Když jsem se už zastavil u produkce Quickboostu, ještě je možno sáhnout po zaměřovačích REVI C/12D a nebo REVI 16B (QB 72064 Gunsights Revi C/12D, QB 720065 Gunsights Revi 16B), popřípadě po novém kniplu řízení (QB 72 127 Fw 190 Control lever), nicméně ten je ve stavebnici ucházející.

Trup

Při bližším pohledu na trup mne potěšila přítomnost charakteristického vyboulení na bocích motorového krytu, které u standardní D-9 není. Je to z důvodu instalace nového motoru. Ocasní plochy se k trupu budou lepit natupo, takže to je místo, kam se jistě vyplatí vložit čep, aby se zajistila dostatečná pevnost spoje. Natupo se bude lepit taktéž chladič motoru a z tohoto řešení jsem poněkud rozpačitý, nicméně při stavbě mne může mile překvapit to, že vše půjde k sobě jednoduše. Ten, kdo by měl rád otevřené chladící klapky, si bude muset zcela vytvořit prostor pod nimi, to stavebnice bohužel neřeší.

Vrtule

Vrtulový kužel a samostatně odstříknuté vrtulové listy vypadají použitelně. Někomu nemusí přijít vhod takové dělení, osobně to kvituji, protože si mohu dopředu nabarvit samostatně listy a samostatně vrtulový kužel. Nezapomeňte, že vrtulové listy byly dřevěné, takže při povrchové úpravě se vyhněte „oděrkám na kov“.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Kokpit

Interiér je vybaven solidně – vana kokpitu, palubní deska, leptaný kryt palubní desky, knipl, leptané pedály a upínací pásy, leptaná plocha trupu pod odsunovatelným krytem kabiny a dvě varianty pancéřové opěrky hlavy. Jen pro pořádek upřesním, že jednoduchá opěrka patří do plochého překrytu a zesílená, zaoblená opěrka pak do krytu vybouleného. Tato skutečnost není zcela jasná ze stavebního návodu, který je jinak, jednoduchý, jasný a přehledný. Zmínil jsem se o čirých dílech – potěšující je, že stavebnice obsahuje jak plochý, tak vypouklý kryt, takže je možné vybrat jakoukoli mašinu, bez omezení typu kabiny.

Křídlo

Křídlo má na své spodní straně kryty pro MK 108 určené pro stroj Fw 190 F-8, pro instalaci dvojice závěsníků ETC 50. Pro D-11 se proto nevyhneme drobné úpravě v podobě zatmelení přebytečných krytek, vytvoření charakteristického vyboulení krytu a otevření malého obdélníkového otvoru pro vypadávání prázdných nábojnic od třicetimilimetrového MK 108. Dále bude potřeba na pravé straně od prolisu mezi výřezy nad podvozkovou šachtou vyříznout obdélníkový otvor pro vypadávání nábojnic od motorového kanónu.

Podvozková šachta

Podvozková šachta je řešena jako celistvý PUR díl, který správně řeší propojení prostoru levé a pravé části šachty. Co nejspíše není správně je zakrytí středového prostoru šachty, který byl ve skutečnosti bez tohoto krytu a tímto prostorem bylo vidět na zadní část motoru Jumo 213. Tento prostor se pravděpodobně využíval i jako revizní a kontrolní otvor, kdy mohl mechanik nehlédnout přes šachtu na vybavení na zadní části motoru. Při zkoumání „Ersatzteilliste für Fw 190 D-9“ (soupis náhradních dílů s jejich objednávkovými čísly) se v něm již nenachází kryt středního prostoru šachty, takže předpokládám, že ani u pozdějších verzí D-11/13 nebyl použit. U starších verzí s hvězdicovým motorem BMW 801 tam kryt byl kvůli chlazení, aby byl uzavřen celý prostor motoru, bez něho by se stroj často přehříval. U Dory toto nebylo potřeba z důvodu osazení náporového chladiče a instalace řadového motoru.

Podvozek

Moc hezky je zpracovaný podvozek a to jak samotné nohy, zalamovací vzpěry, tak i podvozková kola. Zde jsou zastoupena pouze starší kola s příčným vzorkem, ale ne kola s hladkými pneumatikami, které byly na konci války hojně zastoupené. Zde může pomoci omrknout různé „aftermarketové výrobce“. Ostruhové kolo může ten největší z hnidopichů opatrně vrtáčkem otevřít mezi pneu a podvozkovou nohou ostruhy.

Lepty

Lepty pro stavebnici vyrobila společnost Hauler a jsou pěkné a využitelné, zvláště leptaný kryt palubní desky je zcela perfektní. Odlitky jsou detailní a čistě zpracované a vedle již zmíněné šachty zde naleznete nasávač vzduchu ke kompresoru a malé přisávání na vrchní straně motorového krytu, což je ideální řešení stran velikosti.

Obtisky

Obtisky jsou pěkně natištěné, ostré a polomatné. Naleznete na nich i popisky, což je dobré. Ve stavebnici nejsou dělené hákové kříže, což mám raději, protože skládání rozdělených hákových křížů není právě moc vábnou záležitostí.

Kamufláže

Na výběr je osm strojů, takže nám výrobce vyšel hodně vstříc a můžeme se tak rozhodovat mezi různými kamuflážemi:

  1. Fw 190 D-11, W.Nr. 2200??, bílá 53, Verbandsfürerschule des G. d. j., Bad Worishoffen, březen – duben 1945, Německo
  2. Fw 190 D-11, W.Nr. 220009, bílá >>, Verbandsfürerschule des G. d. j., Bad Worishoffen, březen – duben 1945, Německo
  3. Fw 190 D-11, W.Nr. 220011, bílá <57, 1./ JG 101, Achongau, květen 1945, Německo
  4. Fw 190 D-11, W.Nr. 220012, bílá ->>, Verbandsfürerschule des G. d. j., Bad Worishoffen, březen – duben 1945, Německo
  5. Fw 190 D-11, W.Nr. 220014, bílá 61, Verbandsfürerschule des G. d. j., Bad Worishoffen, březen – duben 1945, Německo
  6. Fw 190 D-11, W.Nr. 220017, bílá ->>, Verbandsfürerschule des G. d. j., Bad Worishoffen, březen – duben 1945, Německo
  7. Fw 190 D-11, W.Nr. 170933 (?), bílá 58, Verbandsfürerschule des G. d. j., Bad Worishoffen, březen – duben 1945, Německo
  8. FW 190 D-11, W.Nr. 170933 (?), červená 4, Lt. Karl Heinz Hofmann (?), Sachsenberg schwarm, JV44, květen 1945, München-Riem, Německo

Závěr

První dojem ze stavebnice je velmi dobrý a už se nemohu dočkat, až se pustím do její stavby. Stavba se v krátké době objeví na mém osobním webu http://www.modelplac.cz/

Jakub "Kubrt" Vilingr

Redakce ModelWebu děkuje firmě R.V.Aircraft za vzorek k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, R.V. Aircraft | 4 komentářů

Komentáře

4 odpovědí k článku “1/72 Focke Wulf Fw 190 D-11 – R.V.Aircraft”

  1. Olda Homola napsal:

    jen poznámečka - cena uvedená zde v recenzi je pravděpodobně předklep, Modelimex jej prodává za 390,-

  2. Petr 'DeSnek' Pastera napsal:

    Opraveno, asi to byl překlep. Díky.

  3. pufo napsal:

    Ku kridlu. Neviem ci to nie je je preklep, ale nezda sa mi aby Fw 190 D-11 nosila trupovy kanon strielajuci cez os vrtule-nie je to napisane ani v JaPo ani u Crandalla ani v Close up na Dory. Asi to patrilo k D-12/13-ke.

  4. Jakub 'Kubrt' Vilingr napsal:

    Sorry, byl to překlep. Omlouvám se za dezinformaci.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.