1/48 GBU-38 Thermally Protected – Eduard

28.7.2018 - 1 126 přečtení

IMG_2963

Po řadě kontejnerů pro elektronický boj a munice blízké budoucnosti přichází na trh tažní koně současných konfliktů - pětisetlibrové pumy americké provenience s GPS naváděním známé pod názvem Joint Direct Attack Munition (JDAM).

JDAM pro námořníky

David Lengyel

Název: GBU-38 Thermally Protected
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 648386

Předloha

Zkratka JDAM označuje konverzní kit, který z hloupých pum z rodiny Mk. 80 dělá přesně naváděnou munici. V případě GBU-38 se sada montuje na tělo pumy Mk. 82 ráže 500 liber (USAF), případně také BLU-111 (USMC, US Navy). Jak jsem již naznačil v úvodu, jedná se o v současnosti nejpoužívanější typ protipozemní munice v letectvech Severoatlantické aliance. Munice používaná na palubách letadlových lodí je po katastrofickém požáru lodi USS Forrestal (CV-59) v roce 1967 povinně opatřena protipožární ochranou, která rapidně prodlužuje dobu hoření, po kterou lze s explozivní náplní relativně bezpečeně manipulovat. Pumy opatřené touto ochranou mají zvrásněný povrch, který doposud modeláři museli ztvárňovat svépomocí.

Vzhledem k rozšíření tohoto druhu munice nebudu jmenovat všechny země, neboť se jedná o většinu států NATO (s výjimkou Francie a Velké Británie) a spojence USA v Pacifiku. Nasazení proběhlo či probíhá prakticky ve všech konfliktech od 11. září dosud. Munice JDAM je integrována se systémy vetšiny západních typů včetně JAS-39 Gripen nebo Panavia Tornado.

Obsah a stavba

Zbraňový set firma Eduard dodává v průhledném blistru, v němž vedle návodu najdeme hlavně odlévané díly k sestavení čtyř kusů munice, stříkací masky, planžetu s lepty a obtisky. Samotná puma se sestává z těla, konverzního kitu řídících ocasních ploch, datové sběrnice a roznětky. Z dodaných dílů lze sestavit tři různé verze GBU-38, které jsou podrobně popsány v návodu. Vítanou novinkou je usazovací čep se zarážkou, kterým je opatřeno tělo pumy, díky čemuž odpadá obtížné broušení do roviny.

To se mi v minulosti příliš nedařilo a velká část munice končila nepřirozeně zahnutá do banánu. Za tohle patří konstruktérům potlesk a velký dík.

Slepení všech dílů není žádná věda, jen je třeba dbát na natočení ovládacích ploch vůči závěsným okům, na což návod upozorňuje - to se liší dle verze. Stavbu uzavírá přilepení leptaného dílu na ocas pumy.

Barvení

Oproti obyčejným pumám je zde barvení krapet náročnější, tudíž zde modeláři výrobce vychází vstříc přiložením stříkacích masek. Ty se aplikují na naváděcí část pumy, kde mezi otvory prosvítá původní barva pumy a žluté pruhy značící typ náplně. Nabarvený model ještě doplníme o popisky z přiloženého obtiskového aršíku a je hotovo.

Závěr

S drobnou úpravou v podobě zkrácení závěsných ok lze tyto pumy kombinovat se závěsníky BRU-57/A, které jsem recenzoval dříve.

Jak jsem však uvedl výše, GBU-38 s protipožární ochranou je určena spíše pro námořní letouny, které používají sdružené závěsníky BRU-55/A, který v produkci Eduardu zatím chybí. V každém případě mohu tento zbraňový doplněk jen doporučit, neboť na trhu v této kvalitě nic lepšího nenajdete.

David Lengyel,
PMC Praha

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.