1/350 CVN-65 Enterprise pt.1 – leptané díly – Eduard

8.9.2018 - 1 456 přečtení

Krabice

Firma Eduard představuje novou řadu leptaných dílů na CVN-65 USS Enterprise.

Nové leptané díly na starou letadlovku.

Petr "PetrK" Kýbus

baleni 001

Název: CVN-65 Enterprise pt.1
Měřítko: 1/350
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 53223

Úvod

U Eduardů se rozhodli rozšířit řadu firem vyrábějících sady leptaných dílů na letitou, nicméně jedinou kvalitní stavebnici letadlové lodě CVN-65 USS Enterprise od firmy Tamiya. Prozatím se mi dostala do ruky první část.

Historie typu

USS Enterprise (CVN-65) je letadlová loď Námořnictva Spojených států, která působila ve službě mezi lety 1961 a 2017. Jednalo se o první postavenou letadlovou loď s jaderným pohonem a celkově druhou válečnou loď s tímto pohonem vůbec (o několik měsíců dříve byl dokončen křižník USS Long Beach). Byla osmou americkou válečnou lodí nesoucí jméno Enterprise a nejdelší a nejtěžší válečnou lodí světa; později ji překonaly letadlové lodě třídy Nimitz. Posledním domovským přístavem Enterprise byla základna Naval Station Norfolk ve Virginii.

Kýl lodi byl založen 4. února 1958, trup byl spuštěn na vodu dne 24. září 1960 a 25. listopadu 1961 Enterprise vstoupila do služby. Z aktivní služby byla odstavena 1. prosince 2012, v té době byla nejstarší americkou letadlovou lodí. Po odstranění veškerého jaderného paliva byla dne 3. února 2017 formálně vyřazena. Ve službě ji nahradila loď USS Gerald R. Ford.

Zdroj: Wikipedia

Náhled

Jedna velká leptaná planžeta obsahuje mnoho drobných součástek. Jedná se o díly k vylepšení motorových člunů, nicméně největší část zabírají držáky barelů se záchrannými čluny. A že jich po obvodu lodi je...

Původní plastové barely je třeba odříznout od držáků, začistit a přilepit na nově sestavené držáky kovové. U motorových člunů lze vyměnit a upravit nástavbu a doplnit lodní šroub s kormidlem. Návod je přehledný a jednoduchý, nicméně myslím, že to není práce na jedno odpoledne a bude vyžadovat mnoho trpělivosti a pečlivosti.


Závěr

Tyto leptané díly pokud vím, nikdo jiný nevyrábí, takže se u Eduardů trefili do černého. Sice jsou to drobnosti, nicméně na modelu se budou pěkně vyjímat. Jsem zvědav, čím dalším překvapí. Až je budu mít všechny, sepíšu recenzi s jejich aplikací na model.

Petr Kýbus

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Lodě - 1:350, Lodě - Doplňky, Tamiya | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.